ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Practica de Dispute Resolution a înregistrat un avans semnificativ în 2018 la Reff & Asociații: creștere cu 15% a numărului de clienți și cu 30% a numărului de proiecte. O componentă importantă a practicii de litigii au reprezentat-o disputele având ca obiect anularea taxelor locale impuse pentru echipamentele de producție a energiei verzi

26 Iunie 2018   |   Ștefania Enache

Firma de avocatură reprezintă în prezent importanți actori din piața energiei regenerabile în proceduri multiple în domeniul fiscal, aceste demersuri urmând a avea consecințe patrimoniale importante pentru operatorii de parcuri eoliene.

Andreea Artenie, Partener Reff & Asocia?ii-Deloitte Legal

 
 
Cu o echipă de litigii formată din 16 avocați, dintre care nouă cu o experiență consistentă în ceea ce presupune gestionarea procedurilor contencioase și necontencioase de soluționare a disputelor în diverse domenii, Reff & Asociații- Deloitte Legal este una dintre firmele cele mai active în această arie de practică. ”Dezideratul practicii noastre este acela de consolidare a portofoliului de clienți, precum și de diversificare a proiectelor în care îi asistăm pe aceștia. Statistic, în termeni cantitativi, anul 2018 a marcat o creștere cu mai bine de 15% a numărului de clienți și cu aproape 30% a proiectelor gestionate.Calitativ, anul 2018 a marcat un grad foarte ridicat de acoperire a industriilor relevante (construcții, tehnologie, pharma, real estate, energie, retail, auto-motive) și adaugarea în portofoliul nostru a multora dintre liderii acestor industrii.Această creștere nu este deloc una întâmplătoare.Ea consolidează un trend ascendent din ultimii 3 ani și este rezultatul eforturilor conjugate pe care le-am depus în toată această perioadă”, declară Andreea Artenie, Partener Reff & Asociații-Deloitte Legal.


Deși volumul de muncă a crescut constant, politica organizațională adoptată de casa de avocatură este „work-life balance”. ”În acest sens ducem la nivel de firmă o politică atentă, menită a asigura optimizarea proceselor, eficientizarea folosirii resurselor interne, în vederea obținerii unui impact pozitiv în rezultatele agregate ale practicii, dar și în scopul îmbunătățirii work-life balance”, explică Andreea Artenie.

Echipa Reff & Asociații-Deloitte Legal este una extrem de dinamică, aflată în permanentă expansiune, care a capitalizat experiența membrilor săi seniori, și căreia i s-au alăturat în fiecare an avocați cu un înalt standard de profesionalism, fie că vorbim despre tineri absolvenți ai celor mai prestigioase școli de drept sau despre avocați cu experiență care au confirmat la cele mai mari case de avocatură. ”Suntem într-o continuă creștere și dezvoltare atât a echipei noastre de profesioniști, cât și a portofoliului de clienți care își încredințează cauzele echipei. Desigur, vom continua dezvoltarea liniei de fiscalitate (inclusiv a procedurilor inițiate de organele antifraudă) și vom acorda o atenție sporită dezvoltării practicii de drept civil, comercial și arbitraj internațional”, punctează Partenerul Reff & Asociații.

Spețe din ce în ce mai complexe

Structural, practica de litigii acoperă două mari arii de specializare: contenciosul administrativ/administrativ-fiscal, respectiv, disputele civile (incluzând și litigiile arbitrale).

Urmând această specializare, practica este organizată în mai multe echipe conduse de managerii din cadrul departamentului (Luiza Ionescu Donoiu, Ionuț Iablonschi și Cristi Secrieru), sub coordonarea liderului de practică, Andreea Artenie – Partener în cadrul Reff & Associates.  

“Considerăm că folosirea acestei formule a permis consolidarea echipei și crearea unui mediu competitiv în care atât dezvoltarea personală, cât și cea a sinergiilor de grup au reprezentat nu doar simple deziderate, ci realizări concrete. Împărțirea pe arii de practică a fost una extrem de benefică, menită să ofere fiecărui avocat în parte posibilitatea specializării și dezvoltării relațiilor cu clienții, precum și să asigure un spectru complet de servicii. Desigur, întotdeauna vom cauta să dezvoltăm și să îmbunătățim ceea ce avem deja, mai ales în contextul în care complexitatea spețelor ce ne sunt încredințate de clienți este din ce în ce mai mare”, arată Andreea Artenie.

Avocatul este de părere că ridicarea nivelului de complexitate a spețelor s-a manifestat cu precădere în interacțiunea cu autoritățile publice, în special cu cele fiscale, al căror grad de sofisticare și specializare în arii de cert interes (e.g. tranzacții intragrup și preturi de transfer) s-a îmbunătățit în ultima perioadă.

Totodată, este ecoul varietății de industrii în care clienții Reff & Associates activează (retail, energie și resurse regenerabile, construcții, activități agricole & forestiere, tehnologie, pharma), fapt care a impus o supra-specializare din partea echipei de avocați, o bună cunoaștere a resorturilor specifice fiecăreia dintre industrii, precum și a particularităților modelelor de business. ”Această adaptare ne-a permis să venim, în mod activ, în întâmpinarea nevoilor actuale ale clienților noștri și să răspundem cu maxim profesionalism celor mai exigente așteptări”, punctează Partenerul Reff & Associates.

Provocări complexe apar și în cadrul practicii de Litigii Civile, Comerciale și Arbitraj. Aici s-a reușit, în ultimul an, o dublare a numărului dosarelor administrate, prin atragerea de noi clienți, care au venit cu probleme diverse, unele cu un înalt nivel de specificitate și noutate. ”Creșterea componentei tehnologice din viața de zi cu zi se manifestă în mod firesc și în cadrul dosarelor pe care le întâlnim, conducând la întrebări inedite (de exemplu, avem dosare generate de prejudiciul creat ca urmare a căderii bruște a francului elvețian, în contextul unor tranzacții electronice derulate pe o piață de capital nereglementată). Toate aceste noi provocări ale pieței ne solicită atenția într-un mod care ne obligă să rămânem conectați la realitațile actuale, fructificându-ne totodată și pasiunea pentru drept, prin căutarea de noi interpretări, soluții și oportunități”, mai spune avocatul.

Andreea Artenie precizează că, din perspectiva structurii proiectelor gestionate, o pondere importantă o reprezintă în continuare litigiile de contencios administrativ și administrativ-fiscal. ”Aceasta în contextul creșterii numărului de proceduri administrative derulate de autoritățile fiscale și autoritățile antifrauda și a complexității acestor proceduri (e.g. proceduri supra-statale în materia combaterii fraudelor trans-naționale și în cea a implementării măsurilor dispuse în materia prețurilor de transfer, proceduri naționale speciale de control)”, adaugă avocatul.

De asemenea, anul acesta, o importantă componentă a practicii de litigii au reprezentat-o disputele cu autoritățile publice locale având ca obiect anularea taxelor locale impuse pentru echipamentele de producție a energiei din surse regenerabile. Venite în contextul modificării cadrului legislativ și aprobării Ordinului MFP nr. 1210/2014 privind aprobarea Deciziei nr. 5/2014 a Comisiei Fiscale Centrale, aceste litigii vizează în mod generic interpretarea și aplicarea dispozițiilor relevante din Codul Fiscal în materia impozitului pe clădiri.

De altfel, firma de avocatură reprezintă în prezent importanți actori din piața energiei regenerabile în proceduri multiple în domeniul fiscal, aceste demersuri urmând a avea consecințe patrimoniale importante pentru operatorii de parcuri eoliene.
Ceea ce ne diferențiază de alte firme este posibilitatea de a oferi servicii complete, integrate la nivel internațional, indiferent de natura litigiilor pe care clienții le supun atenției noastre. De asemenea, profesionalismul și dedicarea, precum și vasta experiență în domeniu ne permit o abordare exhaustivă a oricărei problematici izvorate din activitatea curentă a unei societăți. În particular, în ceea ce privește litigiile fiscale, considerăm că, în vederea garantării șanselor unui succes în relația cu autoritățile, este deosebit de importantă prezența specialiștilor în domeniul fiscalității atât în etapa conformării cu normele fiscale, cât și în etapa inspecției fiscale, iar Reff & Asociații oferă clienților săi sfaturi esențiale pentru bunul mers al activității lor și pune la dispoziție o echipă completă și extrem de specializată. Reputația noastră s-a format și se consolidează pe succese importante, obținute atât grație experienței deosebite a specialiștilor noștri, cât și datorită relațiilor bazate pe încredere și a bunei colaborări cu clienții noștri - factori determinanți în stabilirea strategiilor litigioase.
 
Andreea Artenie, Partener Reff & Asociații - Deloitte Legal Avantajul componentei multidisciplinare oferite de Deloitte

Lista clienților Reff & Associates include, în special, subsidiare ale societăților multinaționale, lideri în domeniul în care activează și care sunt interesați de componenta multidisciplinară pe care Deloitte o poate oferi (atât prin diversitatea ariilor de practică, cât și prin experiența pe care o are în domeniul Tax Litigation, la nivel local sau prin intermediul rețelelor globale Deloitte Tax și Deloitte Legal).

“Trebuie spus că firma noastră valorizează în mod deosebit relațiile de colaborare construite în timp, căutând să consolideze portofoliul de clienți „tradiționali”. În acest sens, am căutat crearea unor relații de durată cu clienții noștri, în special pentru a crea un mediu în care, pe de o parte, aceștia să se simtă confortabil cu modalitatea în care proiectele lor sunt administrate, iar, pe de altă parte, avocații noștri, fiind în permanență alături de clienți, să poată răspunde în mod aplicat, rapid și eficient problemelor specifice contextului economico-social sau industriei din care aceștia fac parte. O parte însemnată din portofoliul nostru o ocupă companiile locale cărora le dedicăm echipe cu un nivel de senioritate ridicat în vederea identificării rapide de soluții specializate, particularizate nevoilor lor și strategie non-litigioasă și litigioasă pe termen mediu și lung. Suntem mândri să afirmăm faptul că avem un portofoliu important de clienți cărora le-am câștigat încrederea ca urmare a reușitelor și consecvenței de care am dat dovadă și care vin spre echipa noastră, în mod constant, cu proiecte noi și diverse”, subliniază expertul.

În prezent, Reff & Associates reprezintă un important număr de clienți lideri în domeniul lor de activitate, care au prezență atât națională, cât și internațională. În rândul acestor clienți regăsim cel mai mare producător de turbine eoliene la nivel global, două dintre cele mai mari companii farmaceutice din EU, două dintre cele mai mari companii din industria auto, mai multe companii lideri în industria de petrol și gaze, mai multe companii din Top 10 retaileri cu prezență importantă atât în România cât și EU, unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din EU, o importantă companie producătoare de produse lactate.”Fiecare dintre aceștia sunt reprezentați de noi într-o serie de litigii fiscale complexe împotriva actelor emise de organele fiscale centrale și locale, precum și în alte proceduri conexe (i.e. executări silite derulate de organele fiscale, cereri pentru obținerea facilităților fiscale și litigii derivate din acestea). Totodată, reprezentăm unul dintre cei mai mari retaileri de modă din lume în litigii de muncă și un important constructor de autostrăzi, lider la nivel european, în cadrul unor proceduri arbitrale complexe, în contradictoriu cu autoritățile române”, menționează Partenerul Reff & Associates.

Practica de litigii a firmei se bazează foarte mult pe continuitatea relațiilor pe care le construiește cu clienții săi, ajungând în acest mod la stabilitate și o cunoaștere profundă a businessului și nevoilor clienților. Acest mod de lucru le permite avocaților să vină în întâmpinarea clienților, să aducă valoare adaugată prin soluții inovative. “Totodată, acest tip de relații și aprecierea pe care majoritatea clienților noștri ne-o arată, conduc și la un număr mare de recomandări din partea lor. Recomandările au fost atât către alte societăți din grupul lor, cât și către societăți terțe sau din cadrul asociațiilor patronale din care fac parte”, amintește Andreea Artenie.

În plus, Reff & Asociații face parte din rețeaua globală Deloitte Legal, care numără peste 1.850 de avocați, și pentru care colaborarea între jurisdicții este un pilon fundamental. Prezentă în peste 80 de state, rețeaua Deloitte Legal are capacitatea de a răspunde la cele mai înalte standarde provocărilor multiple, beneficiind de resurse complexe și oferind soluții integrate (coordonate țn mod unitar la nivel global) atât de necesare în activitatea de astăzi a companiilor multinaționale.    

“Cu titlu de exemplu, menționăm existența unui dosar cu o importantă componentă de drept european, în cadrul căruia colaborăm cu o prestigioasa casă de avocatură din Franța în cadrul unei serii de demersuri în fața Curții Europene de Justiție. Clientul este o societate multinațională, cu subsidiare în Europa, al cărei model de business se află în analiza autorităților fiscale din România și din străinătate, iar rezultatul acestor demersuri ar veni să clarifice importante aspecte determinante pentru businessul sau”, explică avocatul.

Un alt exemplu îl reprezintă prezența într-o echipă multidisciplinară cu componentă din mai multe jurisdicții (alături de colegi din prestigioase firme de avocatură din Germania și Georgia) care a asigurat asistența și reprezentarea unuia dintre cei mai importanți actori din piața mondială de petrol și gaze în fața instanțelor georgiene, într-un litigiu de dreptul concurenîei cu o expunere agregată de peste un miliard USD. În acest caz, demersurile au fost finalizate cu succes într-o primă etapă, instanța obligând autoritatea de concurență să reanalizeze situația de fapt.

Dosare cu un nivel de complexitate ridicat

În cursul anului trecut, firma de avocatură a înregistrat un succes important în practica de Dispute Resolution, în cadrul unuia dintre cele mai complexe dosare, proiect care a implicat numeroase resurse atât din partea avocaților, cât și a clientului. ”Rezultatul a fost unul favorabil în primă instanță, am obținut anularea Ordinului nr. 1210/2014 privind aprobarea Deciziei nr. 5/2014, emisă de Comisia Fiscală Centrală prin care elemente componente ale turbinelor eoliene erau calificate drept “clădiri” și supuse, în consecință, impozitării, potrivit dispozițiilor Codului Fiscal. Am demonstrat astfel în fața Curții de Apel că turbinele eoliene reprezintă echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic și fiscal unitar, ale căror elemente componente nu se pot afla într-o situație juridică și, implicit, fiscală diferită de cea a turbinei, în integralitatea ei. Demersul a fost initiat încă din anul 2015 și acestuia i s-au alăturat cei mai mari jucători din piața de profil, devenind astfel un veritabil litigiu colectiv al pieței energiei regenerabile, iar soluția a fost una determinantă pentru impozitarea tehnologiei producătoare de energie verde, întrucât aceste acte administrative anulate au generat numeroase proceduri litigioase la nivelul autorităților locale. Soluția nu este una definitivă, astfel că așteptăm cu mare interes pronunțarea hotărârii de către Înalta Curte de Casație și Justiție”, explică Partenerul Reff & Asociații.

Alături de Andreea Artenie, care a coordonat proiectul, echipa a fost formată din Cristi Secrieru, Senior Managing Associate și Anastasia Constantin, Senior Associate.

Și echipa de arbitraj din cadrul practicii de Dispute Resolution, coordonată, alături de Andreea Artenie, de Luiza Ionescu-Donoiu, Managing Associate, are în prezent importante arbitraje comerciale, două dintre ele fiind semnificative atât în ceea ce privește clienții și gradul de complexitate, cât și din perspectiva sumelor aflate în dispută. ”Cu titlu de exemplu, reprezentăm, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii investiții financiare (SSIF) în cadrul unor proceduri arbitrale în legătură cu o serie de tranzacții cu instrumente derivate, respectiv contracte pentru diferență (cunoscute drept CFD). Aceste proceduri, pe lângă impactul financiar semnificativ, prezintă probleme de drept inedite și complexe izvorate din răspunderea contractuală aferentă contractelor pentru diferență, cu specificul datorat procedurilor de investiții financiare și diverselor aspecte ale piețelor de capital române și europene în contextul anunțului Băncii Naționale Elvețiene privind rata de schimb valutar a francului elvențian”, amintește Andreea Artenie.

Dosarele sunt gestionate de Raluca Rusu-Oana, Senior Associate, alături de Luiza Ionescu-Donoiu.

Andreea Artenie a dorit să precizeze că echipa de litigii nu operează numai în etapa judiciară. Data fiind apartenența casei de avocatură la firma globală Deloitte, Reff și Asociații oferă servicii de asistență specializată încă din cursul acțiunilor de inspecție (i.e. fiscală, vamală, mediu, antifraudă, fonduri europene), asistând clienții în toate tipurile de acțiuni de control demarate de autoritățile din România sau din străinătate, atunci când intervine o componenta locală.

O parte însemnată din munca departamentului de Dispute Resolution este reprezentată de asistența în cursul controalelor inopinate sau operative și inopinate desfășurate de inspectorii fiscali sau Direcția Antifraudă Fiscală. Față de gradul de complexitate și de dificultate deosebit de ridicat, în multe dintre cazuri, managerii Reff & Asociații coordonează serviciile de asistență oferite clienților (Ionut Iablonschi sau Cristi Secrieru, sub coordonarea Andreei Artenie).

Litigiile de natură fiscală – predominante în cadrul practicii de Dispute Resolution – prezintă în general un nivel de complexitate ridicat datorat tehnicității specifice domeniului și impactului financiar deosebit asupra patromoniului clienților.

“Dintre litigiile fiscale pe care le-am coordonat în acest an se diferențiază litigii precum reprezentarea unui important client din sectorul construcțiilor și echipamentelor healthcare în cadrul unei complexe proceduri administrative și litigioase pentru anulare TVA suplimentar în cuantum de aproximativ 15 milioane euro sau a unuia dintre cei mai mari producători și distribuitori de energie din Europa în cadrul a numeroase inspecții (și ulterior acțiuni) derulate în paralel de organele fiscale la nivelul mai multor entități din grup cu privire la TVA, impozit pe profit, prețuri de transfer și contribuții sociale (proceduri ce au impus o abordare multidisciplinară și eforturi deosebite mai ales prin prisma temporizării tuturor procedurilor). De asemenea, am acordat asistență atât în cadrul inspecției, contestației și reverificării dispuse ca urmare a desființării parțiale a deciziei de impunere unuia dintre cei mai mari producători de lactate din România, în cadrul unor proceduri complexe cu implicații din sfera TVA, impozit pe profit și proprietate intelectuală”, subliniază Andreea Artenie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1003 / 5705
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PeliPartners a asistat Adventum în achiziția Hermes Business Campus de la Atenor. Echipa, coordonată de Francisc Peli și Alexandra Ioniță
Litigatorii firmei Radu & Asociații gestionează peste 50 de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate gradele, un arbitraj internațional și are în desfășurare mai multe proceduri prearbitrale, inclusiv ICSID. Firma colaborează cu fonduri de investiții specializate în finanțarea arbitrajelor internaționale și oferă clienților posibilitatea de a susține dosare complexe, fără presiunea costurilor ridicate
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Brândușa Andreea Enișor, a patra notă a generației sale: Dată fiind paleta vastă de profesii accesibile odată cu absolvirea, sunt tentată să cred că integrarea în piața muncii este facilă, cu condiția meritocrației, bineințeles. Iau în considerare și diplomația, pe lângă clasicele avocatură sau magistratură
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
Avocatura în provincie | Hațegan Attorneys anunță restructurare organizațională. Ioana Hațegan, Managing Partner: Răspundem tendințelor internaționale din sectorul legal și adoptăm modelul de organizație orizontală pentru a promova dezvoltarea liberă profesională a membrilor echipei, multidisciplinaritatea și colaborarea în cadrul echipei și între echipe
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...