ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectele BSMP în domeniu Energiei. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Dificultățile financiare ale dezvoltatorilor de capacități de producție sunt generalizate. Soluțiile pe care producătorii le au la îndemână sunt limitate

11 Ianuarie 2017   |   Stefania Enache

Energia a fost mereu unul dintre sectoarele de baza catre care firma de avocatura si-a indreptat atentia.

Ionut Bohalteanu, Managing Partner Bohalteanu & Asociatii

 
 
Una dintre problemele sensibile din energie este reprezentata de productia din surse regenerabile, activitatea jucatorilor din acest domeniu fiind afectata de repetatele modificari legislative operate in ultima perioada. .

Ionut Bohalteanu, Managing Partner Bohalteanu & Asociatii (BSMP), atrage atentia ca cele mai recente amendamente propuse de Ministerul Energiei pentru imbunatatirea schemei de sprijin prin certificate verzi sunt necesare, dar nu suficiente pentru a rezolva problema. ”Desi proiectul contine unele masuri benefice, precum mentinerea valorii minime a pretului certificatelor verzi la nivelul asumat de producatori la momentul realizarii investitiilor sau introducerea unor sisteme de tranzactionare transparente, anumite prevederi ale acestuia sunt nefavorabile producatorilor mici si medii. In general, consultarile pentru alegerea solutiilor legislative se realizeaza initial cu participarea reprezentantilor autoritatilor competente in domeniu (Ministerul Energiei, Ministerul Finantelor Publice, ANRE, Consiliul Concurentei), asociatiile producatorilor avand posibilitatea de a-si exprima punctele de vedere in etapa dezbaterii publice”, arata avocatul.


In prezent, energia produsa din biomasa si in panouri fotovoltaice beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, instituit de Legea 220/2008. Pe 5 decembrie 2016 a fost adoptata tacit de catre Senat o propunere legislativa avand ca obiect crearea unui mecanism de promovare prin bonus a energiei produse din biomasa, biogaz si a energiei geotermale.

”La acest moment, succesul acestei propuneri este inca incert, aplicarea noului sistem de promovare fiind conditionata de aprobarea Comisiei Europene. Totusi, avand in vedere obiectivele europene privind ponderea energiei produse din surse regenerabile in consumul final brut de energie, precum si faptul ca la nivel mondial interesul investitorilor pentru acest segment de piata este in crestere, stabilirea unor scheme de sprijin in acest sens ar reprezenta o masura fireasca”, mentioneaza Ionut Bohalteanu.Dificultatile financiare ale dezvoltatorilor de capacitati de productie sunt generalizate, reprezentand o problema nu doar a industriei energiei eoliene, ci a intregului sector E-SRE. Solutiile pe care producatorii le au la indemana sunt limitate, multi dintre acestia orientandu-se spre renegocierea conditiilor de finantare a activitatii. De asemenea, o preocupare constanta o reprezinta si dialogul cu autoritatile cu atributii de reglementare in domeniu, dialog ce se realizeaza in special prin formularea unor propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ aplicabil.

Ionut Bohalteanu, Managing Partner Bohalteanu & AsociatiiEnergia, domeniu de baza pentru BSMP

Energia a fost mereu unul dintre sectoarele de baza catre care firma de avocatura si-a indreptat atentia. Portofoliul de dosare detinut de BSMP include in mare parte proiecte ale unor companii care activeaza pe piata energiei. Acestea variaza de la subsidiare romane ale unora dintre cele mai mari companii din lume, la mandate provenite de la una dintre cele mai mari companii private chineze din domeniu, jucatori europeni de pe piata energiei sau banci. “Proiectele sunt variate, fiind atat din domeniul energiei solare, eoliene, hidro, cat si din domeniul petrolului si gazelor natural”, precizeaza expertul BSMP.

La baza activitatii desfasurate de profesionistii firmei de avocatura in acest domeniu se afla o permanenta analiza a cadrului normativ aplicabil pe diverse segmente ale pietei energiei, reglementarea in materie fiind una abundenta si susceptibila de modificari frecvente. ”Pe langa elaborarea unor opinii legale referitoare la probleme de interes pentru clientii nostri, serviciile solicitate de catre acestia includ, de asemenea, intocmirea de rapoarte due diligence si a altor documente relevante in cadrul tranzactiilor preconizate, precum si asistenta pe parcursul intregului proiect”, puncteaza Managing Partner-ul BSMP.

De altfel, asistenta juridica acordata clientilor din domeniul energiei se concentreaza in cea mai mare masura pe activitatea de consultanta. Mai mult, activitatea desfasurata de firma de avocatura in sectorul Energy implica, in cele mai multe dintre cazuri, interferenta cu alte arii de practica. “Cele mai des intalnite situatii sunt interferentele cu sectorul corporate si regulatory, in asistenta juridica de zi cu zi oferita clientilor nostri, dar si interferentele cu chestiuni legate de dreptul concurentei, in proiecte cum sunt transferurile de participatii detinute sau schimbarile de control in cadrul diferitelor companii ce activeaza pe piata energiei, sau cu chestiuni legate de piete de capital, in proiecte cum sunt majorarile de capital social sau emisiunile de actiuni pe pietele reglementate”, detaliaza Ionut Bohalteanu.

Proiecte „cu greutate”

Datorita expertizei in acest domeniu de activitate, firma BSMP s-a remarcat pe piata prin finalizarea unor dosare „cu greutate”.

Practica de Energie este coordonata de Ionut Bohalteanu (Managing Partner) si Daniela Milculescu (Partener). In echipa activeaza si Gabriela Mina, coordonator al departamentului de litigii.

Un proiect important in care au fost implicati avocatii BSMP si pe care l-au finalizat cu succes a constat in acordarea de asistenta juridica unei companii din Cehia, dezvoltator a doua parcuri fotovoltaice operationale si licentiate, in legatura cu vanzarea a 100% din capitalul social catre un fond de investitii din USA. Activitea societatii a inclus asistarea vanzatorului in procesul de due diligence al cumparatorului, structurarea tranzactiei, mentinerea contractelor de vanzare cumparare de electricitate si de certificate verzi.

Proiectele cheie din aceasta arie de practica au presupus, printre altele, si consilierea unuia dintre cei mai mari distribuitori de energie electrica din Europa cu privire la indeplinirea obligatiilor de informare a actionarilor filialei sale din Romania, acordarea de asistenta juridica Ministerului Energiei in legatura cu vanzarea actiunilor detinute in cadrul unei importante societati de resurse naturale si majorarea capitalului social subsecventa privatizarii.

De asemenea, unul dintre cele mai complexe proiecte desfasurat in 2016 a fost acordarea de asistenta juridica unei societati chineze cu o prezenta semnificativa pe piata energiei solare, ce a investit aproximativ un miliard de euro in proiecte de energie regenerabila, in legatura cu achizitionarea unui important furnizor de energie electrica de pe piata nationala. Proiectul, care a reprezentat una dintre cele mai mari investitii ale unei companii chineze in Romania, a fost coordonat de o echipa de avocati condusa de Ionut Bohalteanu.

Mai mult, firma a acordat de asistenta juridica unei societati ce activeaza in domeniul reciclarii deseurile provenite din mase plastice in legatura cu contractele de vanzare-cumparare de certificate verzi, precum si cu privire la preluarea contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica. Asistenta juridica a inclus atat evaluarea cadrului de reglementare aplicabil producatorilor de electricitate, cat si o analiza a contractelor incheiate de catre client cu furnizorii si companiile distribuitoare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1261 / 5360
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dr. Constantin BRÂNZAN, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu peste 40 de ani de experiență în magistratură, se alătură echipei POPESCU & ASOCIAȚII
Legea mărcilor a fost modificată | Care vor fi efectele aplicării noilor norme și cum se va asigura securitatea juridică și protecția drepturilor conferite titularilor de mărcile înregistrate. Cele mai importante prevederi, explicate de echipa Simion & Baciu
Cum a trecut prin perioada de lockdown un creator de produse Legal-Tech și ce tendințe a observat în rândul clienților-avocați. George Bărcun, SoftVenture: Singura schimbare pentru noi a fost lipsa prânzului comun și a conversațiilor aferente. Firmele de avocatură au avut o abordare foarte matură și profesionistă. În ultima lună am observat o revitalizare generală și mai mult optimism
Avocații Wolf Theiss estimează o creștere de cca. 20% pe segmentul litigiilor, anul acesta. Ligia-Cecilia Popescu, Partener: Mandate noi s-au concretizat în mai multe domenii. O sursă importantă de litigii și, în special, arbitraje, vor continua să fie proiectele de infrastructură mare, minerit, fiscal și achizițiile publice în domeniul industrial
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
Bondoc & Asociații își consolidează echipa prin două promovări și o nouă adiție
Cătălin Oroviceanu (ex-KPMG Law) s-a alăturat firmei de private equity Sarmis Capital. El a devenit partener în fondul înființat de Cezar Scarlat, cu care a colaborat la Abris Capital
Bondoc și Asociații anulează o decizie a CNSC și menține atribuirea unui contract de achiziție publică în valoare totală de peste 70 mil. €
MPR Partners anunță despărțirea de partenerul Ioan Roman. Echipa nu se modifică, firma se va numi MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...