ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RISING STARS – Azi un profesionist cu o reputație construită pe doi piloni: Dreptul familiei si Litigii fiscale. Ovidiu Șerban, Managing Associate ZRP, coordonează o echipă ce are în lucru, în mod constant, cca. 100 de dosare pe rolul instanțelor

30 Aprilie 2018   |   Ștefania Enache

Ovidiu se ghidează în viață după afirmația scriitorului și jurnalistului George Lorimer, care spunea că ”trebuie să te trezești dimineața cu determinare și să mergi la culcare cu satisfacție”.

Ovidiu Serban, Managing Associate ZRP

 
 
Ovidiu Șerban face parte din Baroul București de 11 ani și de aproape nouă ani este unul dintre avocații cheie ai echipei de litigii din cadrul Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP). Parcursul său profesional s-a dezvoltat sub directa îndrumare a unora dintre cei mai doriți mentori din avocatura românească, Ovidiu Șerban activând, în funcție de natura proiectelor în care a fost implicat, sub coordonarea domnilor Călin-Andrei Zamfirescu, avocat asociat senior și fondator al ZRP, Stan Tîrnoveanu, avocat asociat senior și fondator și Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator.

Ovidiu este specializat în litigii de drept civil, derivate din raporturile de familie, moștenire sau raporturile dintre profesioniști, dar și în drept fiscal. Pe parcursul carierei a dobândit o bogată experiență practică, în urma participării active în cadrul unora dintre cele mai importante și variate proiecte în care societatea a oferit asistență juridică clienților săi. S-a implicat în mandate diverse: divorțuri cu minori, adopții, răpiri internaționale, dar și litigii fiscale (în materie de TVA, accize, impozit pe profit, impozite și taxe locale), litigii civile sau arbitraje comerciale, derivate din raporturile dintre profesioniști (antrepriză în construcții, contracte în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, pretenții comerciale și recuperări creanțe).


Primul maestru care i-a deschis calea către avocatură a fost o doamnă avocat. De la Doina Hahui a învățat, încă din stagiul de practică început în timpul facultății, prin puterea exemplului, că dorința de dezvoltare profesională trebuie să ne anime continuu și că întotdeauna trebuie să încercăm să ne depășim limitele. ”Tot de la primul meu maestru am învățat cum să țintești cât mai sus fără să fii tentat să arzi etape. Dezvoltarea profesională și personală urmează niște pași firești, peste care e bine să nu sărim. De la fiecare avem câte ceva de învățat. Răbdarea este o virtute și, dacă respecți regulile jocului și muncești mult, succesul nu întârzie să apară”, subliniază Ovidiu Șerban.„Școala de drept este o școală pe viață”

A urmat apoi ”școala ZRP”, unde are ocazia să se perfecționeze zilnic. De la coordonatorii firmei a învățat despre responsabilitatea de a fi avocat. „Tot dumnealor mi-au arătat cât este de important să conștientizezi implicațiile și consecințele activității noastre și cum să faci față presiunii - presiunea venită din partea clienților, a dead-line-urilor, a adversarului, presiunea rezultatului. Am avut norocul să mă formez în cei peste 11 ani de carieră în două societăți de avocatură cu o practică bogată în litigii. Din 2009 fac parte din echipa ZRP unde am avut ocazia să lucrez cu trei dintre cei mai buni avocați litiganți din piață (Călin-Andrei Zamfirescu – în domeniul dreptului civil, Stan Tîrnoveanu – în domeniul dreptului fiscal și dr. Cosmin Vasile – în drept comercial și arbitraj) în diverse proiecte ce mi-au fost repartizate, în total peste 1.000 de litigii în decursul carierei până în prezent. În mod evident, fiecare a contribuit la formarea mea și a generat acel bagaj de experiență practică, fără de care, până la urmă, un avocat de litigii nu se poate numi litigator cu adevărat, indiferent câtă doctrină și jurisprudență ar studia”, declară consultantul ZRP.

Toți profesioniștii în drept pe care i-a întâlnit de-a lungul carierei au reprezentat pentru el o sursă de inspirație, ajutându-l să se formeze și să evolueze. A considerat că este util pentru el “să fure meserie” nu doar de la colegii din firma în care activează, ci și de la alți avocați celebri, pe care a avut onoarea să îi urmărească pledând, să le studieze metodele la care apelau ca să capteze atenția  judecătorului, să descopere felul în care formulau întrebările adresate martorilor. ”Mi-am păstrat acest obicei până în ziua de astăzi, pentru că școala de drept este o școală pe viață”, punctează avocatul.

Se ghidează în viață după afirmația scriitorului și jurnalistului George Lorimer, care spunea că ”trebuie să te trezești dimineața cu determinare și să mergi la culcare cu satisfacție”. Asta încearcă să facă Ovidiu în fiecare zi, abordând sarcinile cu seriozitate, dedicându-se profesiei. În toate acțiunile sale este ghidat de dorința continuă de a încerca, prin actele și faptele sale, să contribuie la binele social.

Toți mentorii pe care a avut șansa să-i întâlnească i-au insuflat seriozitate și profesionalism. Tânărul a învățat că succesul pleacă de la o temeinică pregătire teoretică, dublată de o foarte bună cunoaștere a situației de fapt, înțelegerea nevoilor clientului și multă muncă. “Dacă strategia avocatului nu se pliază pe nevoia clientului și acesta din urmă nu este confortabil că avocatul face tot ce depinde de el pentru a obține rezultatul dorit, atunci avocatul nu va avea succes pe termen lung, indiferent de rezultatele concrete pe care le obține într-un proces sau altul”, atrage atenția Ovidiu.

Muncește pentru oameni

În paralel cu litigiile fiscale și cele de drept comun, avocatul ZRP este implicat și în litigii de dreptul familiei. Este domeniul care îl pasionează și îl responsabilizează și, mai mult, pentru că, după cum chiar el afirmă, “în discuție sunt vieți, sunt destine, nu cifre seci”.

În toate proiectele sale, Ovidiu se dedică oamenilor, clienții fiind cei care au rolul major în fiecare dintre mandatele pe care le are de soluționat. ”Dată fiind dubla mea specializare - litigii civile și de dreptul familiei, respectiv litigii în materie fiscală - venită ca răspuns la nevoile pieței și ca factor de motivație pentru dezvoltarea mea personală, mi-ar fi greu să creionez un profil comun al clienților asistați. Prin urmare, am să spun că, în calitate de avocat specializat în litigii civile, inclusiv de familie, am asistat clienți persoane fizice într-o multitudine de litigii - pretenții civile, litigii de familie, partaje, răpiri internaționale. În calitate de avocat ”fiscalist”, am asistat clienți mari, societăți comerciale, iar litigiile au vizat preponderent impozitul pe profit, impozitul pe imobile, TVA și contribuții sociale. De asemenea, am fost implicat și în arbitraje interne și internaționale, având ca obiect pretenții de natură civilă derivate din contracte de antrepriză, contracte bancare sau alte contracte încheiate între profesioniști etc. Ca să concluzionez, echipa pe care o coordonez are în lucru, în mod constant, în medie, 100 de dosare pe rolul instanțelor, împărțite pe cele două domenii de practică amintite (fiscal și civil) în proporții relativ egale”, arată expertul ZRP.

Cele mai delicate probleme pe care le are de soluționat sunt cele din dosarele care vizează dreptul familiei. În aceste cazuri, clienții apelează la serviciile ZRP atunci când vor divorțul (sau se apără față de cererea de divorț depusă de soț) și, odată cu acesta, trebuie soluționate și cererile accesorii privind stabilirea numelui, a locuinței minorului, a programului de legături personale dintre minor și părintele nerezident, a pensiei de întreținere, etc. “După divorț sau, uneori, concomitent, soții doresc și ieșirea din indiviziune, adică partajarea bunurilor comune, ceea ce, nu de puține ori, naște controverse și dispute uriașe. Și asta nu e tot. Echipa noastră gestionează și litigii privind încuviințarea adopției, litigii de răpire internațională de minori, litigii ce pot apărea ulterior divorțului, care sunt grefate tocmai pe nerespectarea obligațiilor stabilite de instanță prin hotărârea de divorț (cum ar fi, de pildă, încălcarea obligației de plată a pensiei de întreținere sau nerespectarea programului de vizitare etc.). Trebuie să spun - nu există riscul să te plictisești sau să te plafonezi: fiecare speță are specificul ei, iar poveștile de viață din spatele lor sunt, de cele mai multe ori, puternice și impresionante”, explică Ovidiu Șerban.

Pentru avocat, fiecare caz în parte este interesant, provocator și are specificul său.  În munca sa de zi cu zi, profesionistul ZRP a constatat că motivele invocate de soții care divorțează sunt variate, cel puțin în ultimii ani. Dacă în urmă cu 10-15 ani divorțurile plecau, în general, de la infidelități sau violențe, acum separarea poate fi cerută fie din cauză că partenerul/a nu acordă partenerei/lui atenția cuvenită, fie din cauza neimplicării partenerului/partenerei în creșterea copiilor sau chiar dedicarea profesională în detrimentul familiei.

“Evident, rămân încă în discuție și eternele infidelități și violența fizică sau psihică. Nu putem dezvălui în concret astfel de dosare, însă, dacă ar fi să îl alegem pe cel mai complex din ultimul an, de departe ar fi cel care a vizat divorțul și cererile accesorii privind locuința minorilor, pensia de întreținere, programul de legături personale etc., ce au fost formulate de soție împotriva clientului nostru (soț) și care s-au complicat și mai mult, odată cu introducerea unor cereri de ordonanță președințială pentru măsuri provizorii privind minorii dispuse pe perioada divorțului. În plus, am mai avut de combătut și o cerere de emitere a unor ordine de protecție față de soț (considerat periculos de soție). Dosarul a presupus zeci de ore de muncă, atât pentru stabilirea strategiei și redactarea actelor de procedură, cât și pentru asistență în fața instanței de judecată, unde, aproape de fiecare dată, dezbaterile au durat ore bune; în prezent, dosarul de divorț este în derulare, în faza administrării probatoriilor care este aproape finalizată, însă clientul nostru a obținut rezultate favorabile atât în cererile provizorii (privind locuința temporară a minorilor și programul de legături personale) soluționate până în prezent, cât și în cele privind emiterea ordinului de protecție”, mai spune avocatul.Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.Fiecare dosar câștigat este o victorie importantă

Pentru specialistul ZRP, fiecare dosar câștigat reprezintă o victorie importantă, dată fiind implicarea și efortul presupus. Avocatul ne oferă și un exemplu, făcând trimitere la un litigiu de divorț cu minori purtat între doi cetățeni străini, care se căsătoriseră și locuiau în România. „Deși părțile au părut inițial că se înțeleg și ulterior au încheiat un acord în fața instanței, mai apoi au apărut dispute generate de nerespectarea obligațiilor asumate de soț prin actul respectiv. Cum litigiul implica și patru copii minori, au rezultat mai multe dispute, inclusiv de natură penală, privind abandonul de familie. După mai mulți ani de procese, clienta noastră a obținut în final ceea ce și-a dorit, adică relații cât de cât normale ale tatălui cu copiii, o pensie de întreținere care acoperă interesele lor, o compensație bănească din partea soțului și un mecanism care să îl împiedice pe viitor să mai încalce obligațiile asumate (sau, dacă le încalcă totuși, să poată fi sancționat rapid și corespunzător). De multe ori, victoria nu are preț. Și, când spun asta, mă gândesc la acele situații când  un părinte riscă să fie decăzut din drepturile părintești și să nu își mai poată vedea copilul, și, cu ajutorul nostru, un astfel de deznodământ este evitat”, povestește Ovidiu Șerban.

Pasionat de munca sa, avocatul este de părere că fiecare proiect în parte are specificul său și o anumită latură care poate fi catalogată drept interesantă. Dar privind prin prisma complexității presupuse și a nevoii stringente de coordonare a mai multor echipe, a implicațiilor de drept pe care le presupun, procesele care implică și elemente de extraneitate se detașează de departe.

Într-un proces de divorț, cele mai sensibile aspecte sunt cele care țin de copii, de minori.” Ei nu sunt bunuri care să poată fi executate silit. În aceste cazuri urmărim să protejăm atât interesul clientului, cât și interesul copilului. Măiestria avocatului constă în capacitatea de a armoniza aceste două interese. Spre exemplu, atunci când apărăm un părinte ce urmează să fie obligat la pensie de întreținere, interesului clientului este să plătească o pensie cât mai mică; însă interesul superior al minorului este acela de a beneficia de o pensie cât mai mare, care să îi acopere nevoile. Prin urmare, avocatului îi revine sarcina să își consilieze clientul în așa fel încât cele două deziderate, aparent contradictorii, să fie respectate”, atrage atenția expertul ZRP.

Avocatul adaugă faptul că un alt aspect foarte sensibil ține de respectarea/nerespectarea programului de legături personale. ”Dacă părintele cu care locuiește minorul nu dorește să respecte programul de legături personale ale celuilalt părinte, este foarte dificil de obligat să se conformeze, pentru că hotărârea respectivă, deși definitivă și executorie, nu poate fi pusă în executare în mod tradițional. Sunt proceduri de urmat, iar noi încercăm să convingem părțile că o astfel de dispută nu își are rostul și nu face altceva decât să afecteze minorii, care oricum suferă din cauza despărțirii părinților”, detaliază Ovidiu Șerban.Avocatul de dreptul familiei trebuie, ca orice avocat, să aibă o pregătire teoretică temeinică (atât în domeniul dreptului civil în general, cât și în domeniul dreptului familiei, în mod specific), iar știința de carte să fie dublată de o practică semnificativă. Aș adăuga  maturitatea emoțională și capacitatea de a rămâne lucid și obiectiv pentru a expune în fața instanței faptele dintr-o perspectivă reală și juridică. Avocații ZRP dețin aceste calități care, de-a lungul timpului, ne-au recomandat ca profesioniști ai dreptului și ne-au ajutat să obținem rezultate favorabile pentru clienții noștii în litigiile în care am oferit asistență și reprezentare.

                                                     Ovidiu Șerban, Managing Associate ZRP


Avocații ZRP sunt recunoscuți pentru expertiza în dreptul familiei


Avocații de la Zamfirescu Racoți & Partners au început să se implice în zona dreptului familiei și să preia astfel de mandate încă de acum 10 ani, ca urmare a unor solicitări punctuale.  La acel moment, diverși clienți, cu proiecte comerciale, fiscale, au solicitat firmei să îi asiste în materie de divorț. În timp, pe măsură ce astfel de solicitări s-au înmulțit, ZRP a decis să formeze o echipă specializată în această arie de practică.

“Am avut numeroase proiecte care ne-au confirmat că spețele de dreptul familiei presupun un grad mare de implicare din partea avocatului: identificarea acelor întrebări care să facă din interogatoriu o probă pertinentă și concludentă, pregătirea minuțioasă a martorilor pentru audierea lor în instanță, stabilirea oportunității administrării unei expertize și identificarea obiectivelor adecvate. În plus, spontaneitatea avocatului de dreptul familiei este esențială, pentru că, oricât de bine ai pregăti procedura audierii, spre exemplu, tot timpul se poate întâmpla ceva neprevăzut care impune o adaptare din mers a strategiei. Niciodată un avocat implicat într-un litigiu fiscal, de exemplu, nu va avea nevoie de spontaneitatea atât de necesară avocatului implicat într-o dispută de familie și nici consumul lui emoțional nu va fi același. În mod inevitabil, soții sunt subiectivi în ceea ce privește culpa fiecăruia în destrămarea căsătoriei sau modul în care trebuie soluționate cererile cerute de procedurile judiciare în divorț. Încercăm în permanență să asigurăm un echilibru între nevoia de a construi o apărare optimă pentru client și respectarea principiilor morale după care ne ghidăm. Prioritatea noastră este, de departe, respectarea interesului copilului și identificarea acelor metode care să soluționeze amiabil disputele dintre părți. Evident, atunci când părțile nu acceptă o soluționare amiabilă și vor să meargă în instanță, pot apela la echipa noastră de avocați, care are o vastă experiență în litigii și care oferă printre cele mai bune servicii de asistență și reprezentare din piață,” precizează avocații ZRP.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1493 / 6126
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum s-au împărțit fuziunile mid-market, în primele 10 luni din 2022, pe firmele de avocatură active și la București. CMS sprintează în regiunea EMEA, tranzacții mai mici și mai puține
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat clienții în finanțări de cca. 2,8 miliarde de euro, în ultimul an. Cele mai relevante au continuat să fie finanțările sindicalizate în care bănci din România au pus la dispoziția împrumutaților fonduri semnificative pentru capital de lucru. De vorbă cu Alina Radu, Partener și Coordonator al practicii, despre particularitățile proiectelor, apetitul pentru finanțare, echipă și tendințele care se prefigurează
Biroul CMS din București a asistat grupul german All4Labels în achiziția Romprix Exim. O echipă de avocați cu senioritate ridicată a lucrat în tranzacția prin care se configurează liderul pieței locale de imprimare digitală industrială
Schoenherr a asistat CA Immo, iar KPMG Legal a stat alături de Pavăl Holding în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală. CBRE, consultant financiar și imobiliar exclusiv al vânzătorului | Ce avocați au lucrat în achiziția de 377 mil. € și ce spune Karina Pavăl, Vicepreședinte Pavăl Holding, despre echipa de consultanți
Avocații firmei Stratulat Albulescu spun că apar tot mai multe tranzacţii de conţinut social media care, pe lângă valoarea impresionantă, vin la pachet cu implicaţii din perspectivă IP pe mai multe niveluri. De vorbă cu Elena Stan, Managing Associate, despre schimbările semnificative din legislația mărcilor, aspectele provocatoare ale proiectelor din practica de IP și diversitatea portofoliului de clienţi
BONDOC și Asociații, alături de organizatorii Concertului Extraordinar de Anul Nou de la Ateneul Român ǀ Mihaela Bondoc (Partener): Talentul, emoția, dedicarea, merită toată susținerea noastră
Bondoc și Asociații obține câștig de cauză într-un litigiu privind validitatea contractelor încheiate de lanțurile de supermagazine
NNDKP a asistat cu succes Enel într-un litigiu fiscal complex privind deductibilitatea amortizării fiscale aferente unor active corporale dobândite prin transfer de la clienți
Arbitrajul ICSID cerut de Plaza Centers NV, dezvoltator imobiliar care cere statului român să compenseze pierderi de cca. 383 mil. € în proiectul Dâmbovița Center, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui profesor emerit al Universității Sorbona, reclamanții au ales un canadian, iar președintele Tribunalului este un lord englez
Statul a bugetat aproape o jumătate de milion de euro, anul acesta, pentru arbitrajul în care 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări au chemat România la ICSID. Ce onorarii primesc firmele care asigură apărarea României în acest dosar în care investitorii susțin că au avut pierderi considerabile și au pretenții de 213 mil. €
Activitate intensă pentru avocații de concurență de la PNSA, firmă evidențiată de directoarele internaționale în această arie de practică. Despre lista priorităților Consiliului Concurenței, proiectele în care sunt implicați avocații și cele mai sensibile reglementări de care firmele trebuie să țină seama, într-o discuție cu partenerul Mihaela Ion
Stratulat Albulescu a asistat Reorg în legătură cu achiziția furnizorului de tehnologie modernă - FinDox
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...