ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tehnologie, Media & Telecom: Ce spun avocații cu practică relevantă în TMT despre marile provocări ale acestui domeniu. Clienții și proiectele reprezentative ale firmelor de avocatură importante

03 Septembrie 2015   |   Ștefania Enache

Sectorul telecom este in prezent unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economie romanesti.

 
 
Activitatile din domeniul Technology, Media & Telecomunications (TMT) au inregistrat, in ultima perioada, o dezvoltare constanta. Pe acest fond, marile case de avocatura si-au intensifcat activitatea in aceasta arie de practica, venind in intampinarea nevoilor clientilor cu noi servicii axate pe cerintele din piata. .

Avocatii spun ca intreaga industrie TMT este in plina dezvoltare. Adina Chilim-Dumitriu, Partener NNDKP Legal & Tax si coordonatorul practicii TMT, explica faptul ca acestea sunt tendintele globale, iar in acest moment asistam la o diversificare a serviciilor in domeniul TMT. ”Marii jucatori au inteles necesitatea de a aduce pe piata de comunicatii din Romania servicii integrate, destinate segmentului de business sau consumatorului de acasa. Parte din operatori s-au orientat deja catre oferte care sa inglobeze intr-un pachet telefonia fixa si mobila cu serviciile de date si televiziune de tip ‘multiscreen’. In plus, simtim in ultima perioada o crestere semnificativa a solicitarilor de consultanta cu privire la servicii alternative de comunicatii sau continut media. Astazi, nu mai vorbim doar de telefonia clasica - fixa sau mobila - vorbim din ce in ce mai mult de servicii de voce prin date (VoIP) sau de alte aplicatii ce ofera posibilitatea comunicarii. In special pentru segmentul de business, avem solicitari ce privesc solutiile de ‘cloud’”, mentioneaza avocatul. 

 
In plus, dupa iesirea din criza economica, firmele au realizat ca o mai buna organizare se reflecta in scaderea costurilor si cresterea productivitatii, iar o mai buna organizare implica intotdeauna o informatizare a fluxului de lucru al societatilor, crescand business-ul in acest domeniu. ”Astfel, o mare parte din societatile multinationale tind sa-si centralizeze furnizarea serviciilor de IT prin sisteme de tip cloud computing si sa-si externalizeze toate serviciile tip TMT catre o singura entitate care furnizeaza coordonat toate aceste servicii.Prevedem asadar pentru perioada urmatoare un trend ascendent in TMT, stimulat de complexitatea tot mai crescuta a activitatii companiilor din sectorul privat si de stat si de nevoia de reducere a costurilor si eficientizare a fluxurilor de lucru”, precizeaza Iulian Popescu, Partener Musat& Asociatii.
 
La randul sau, Vlad Cercel, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, spune ca sectorul telecom a reprezentat in mod constant unul dintre sectoarele cu o contributie semnificativa in economia nationala. “Piata comunicatiilor electronice este o piata dinamica, iar in conditiile scaderii continue a tarifelor, ca urmare a presiunilor concurentiale si a masurilor de reglementare adoptate la nivel european si national, operatorii au o preocupare permanenta in a diversifica portofoliul de servicii si a dezvolta servicii inovative. De asemenea, implementarea Agendei digitale, parte a Strategiei Europa 2020 adoptate la nivelul Uniunii Europene, va oferi oportunitati suplimentare de extindere si dezvoltare a activitatilor in acest sector”, subliniaza avocatul.
 
Despre accelerarea procesului de implementare a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania a vorbit si Horatiu Dumitru, Counsel Bondoc & Asociatii. Profesionistul considera ca astfel s-ar putea inregistra  o dezvoltare in toate domeniile-cheie din TMT. ”Dintre care cele mai promitatoare si interesante pentru avocatii de business ni se par a fi: securitatea cibernetica, cloud computing-ul, open data, big data, e-commerce, cercetare, dezvoltare si inovare in comunicatii si tehnologia informatiei, broadband-ul si servicii de infrastructura digitala”, arata Horatiu Dumitru. 
 
Mai mult, aparitia de de noi tehnologii precum si absorbtia accelerata a mijloacelor moderne de comunicare (smartphone, tablete) schimba in mod permanent si constant paleta de servicii care pot fi oferite consumatorilor. ”Apar astfel noi oportunitati si modele de afaceri care genereaza la randul lor efervescenta in randul operatorilor de pe piata telecom & media. Apar astfel noi provocari si pentru piata avocaturii care trebuie sa tina pasul cu ambitia si ritmul de dezvoltare al clientilor”, afirma Sorin Mitel, Managing Partner Mitel & Asociatii.
 
Adriana Radu, Partener Schoenherr si Asociatii SCA, atrage atentia ca, cel putin in zona de fuziuni si achizitii, sectorul telecom nu este foarte activat in aceasta perioada. “Mai degraba zona de tehnologie este mai activa, evident la un nivel proportional cu dezvoltarea reala a acestui sector in Romania”, explica avocatul.
 
In mod cert sectorul telecom este in prezent unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economie romanesti. Trendul ascendent priveste atat volumul de investitii cat si diversificarea serviciilor adiacente oferite. Inovatia si evolutia foarte rapida a tehnologiei in aceasta industrie precum si nivelul scazut al tarifelor de interconectare pe piata de telefonie mobila, cu mult sub media Uniunii Europene, si intensificarea concurentei dintre cei patru operatori de telefonie mobila de pe piata romaneasca, respectiv Orange, Vodafone, Telekom Romania si RCS/RDS sunt factori determinanti ai accelerarii investitiilor in acest sector.

Mihai Macelaru, Associated Partner Noerr si Head of M&A Practice
Motoarele sectorului telecom sunt turate deja de cativa ani. Evolutia tehnologiei este cea care atrage si nevoia de asistenta juridica din partea unor avocati specializati in acest domeniu si care sa fie capabili sa raspunda provocarilor acestei arii de practica fascinante si in continua schimbare. Pe de alta parte, se observa o tendinta de consolidare prin care marii jucatori de pe piata preiau business-urile mai mici.Alina Stavaru, Counsel RTPR Allen & Overy
 
 
Marile provocari
 
Avocatii consultati de BizLawyer au vorbit si despre provocarile pe care le au de infruntat, in aceasta perioada, operatorii TMT. Vlad Cercel a nominalizat pe lista provocarilor permanente presiunile exercitate de concurenta si masurile de reglementare adoptate la nivel european si national. ”Specific acestei perioade, in legislatia nationala vor fi implementate prevederile Directivei 2014/61/UE privind masuri de reducere a costului instalarii retelelor de comunicatii electronice de mare viteza, operatorii din sectorul telecom urmand sa beneficieze de noi reglementari in legatura cu accesul la infrastructura si instalarea retelelor de comunicatii electronice, care vor contribui la dezvoltarea in continuare a sectorului telecom.De asemenea, tranzitia la televiziunea digitala si dezvoltarea serviciilor 4G ca urmare a intrarii in vigoare a licentelor acordate de autoritatea de reglementare reprezinta provocari majore pentru operatori in aceasta perioada”, sustine partenerul Tuca Zbarcea & Asociatii. 
 
In opinia Alinei Stavaru, cea mai mare provocare este legislatia care nu poate tine pasul cu evolutia tehnologiei, insa aceasta problema se intalneste in multe alte jurisdictii, nu este ceva specific pentru Romania. “O alta provocare ar fi faptul ca o parte din tranzactiile pe care le vedem in sectorul TMT implica start-up-uri sau probleme izvorand din perioada in care business-ul era la nivel de start-up. In aceasta etapa antreprenorii sunt interesati mai mult de dezvoltarea business-ului si mai putin de aspectele juridice. Astfel, daca partea juridica nu este avuta in vedere la timp, provocarile apar de obicei cu ocazia discutiilor cu potentialii investitori/cumparatori care vor dori rezolvarea aspectelor importante neglijate in trecut si care ar putea avea efecte negative in viitor”, atrage atentia avocatul RTPR Allen & Overy. 
 
Si atentia sporita pe care Consiliul Concurentei o acorda acestei industrii, dar si monitorizarea atenta a Comisiei Europene in cadrul proiectului Agendei Digitale pentru Europa („Digital Agenda for Europe”), precum si impunerea „Eurotariff” – ului si in consecinta reducerea tarifelor de roaming si de interconectare a operatorilor sunt indicate de Mihai Macelaru ca fiind in topul provocarilor. ”Toate aceste aspecte necesita o adaptare rapida a jucatorilor de pe piata telecomunicatiilor la noile conditii pentru a putea ramane competitivi. De asemenea intensificarea concurentei pe piata din Romania, mai ales odata cu rebranding-ul Romtelecom si Cosmote in Telekom si cu accentuarea investitiilor RCS/RDS in domeniu, va reprezenta o provocare speciala pentru toti jucatorii si in acest an”, explica Associated Partner-ul Noerr.
 
La randul sau, Horatiu Dumitru crede ca pornind inclusiv de la realitatile sectorului TMT din Statele Unite ale Americii si din tarile vest-europene, ale caror efecte si evolutii vor putea fi percepute destul de curand si in Romania, cele mai importante provocari juridice pentru operatorii TMT de la noi ar putea viza: securitatea cibernetica, cloud computing-ul, operatiunile de plati mobile pe baza tehnologiilor near-field communication (NFC) sau dezvoltarea aplicatiilor de 3d printing. ”Din categoria provocarilor, sa le spunem „neconventionale” in raport cu peisajul TMT romanesc, am putea evoca utilizarea dronelor civile, masuratorile audientelor TV prin introducerea tehnologiilor de hybrid measurement ce integreaza vizualizarea continuturilor TV prin laptop-uri, smartphone-uri si tablete. O tema interesanta, dar care, cu certitudine, va determina probleme juridice practice si de reglementare cu totul speciale, consta in aplicarea sistemelor eVisits, menite a facilita conexiunea online dintre medic si pacient, precum si transferul de date intre acestia, prin folosirea de formulare, chestionare si fotografii. Intreaga aceasta arie de noi tehnologii impune regandirea legislatiei existente, dar si formularea unor concepte, principii si scheme legislative noi, toate destinate sa contribuie, mai ales, la protectia datelor cu caracter personal si siguranta impotriva agresiunilor cibernetice”, precizeaza specialistul Bondoc&Asociatii.
 
De altfel, avocatii subliniaza faptul ca tehnologia avanseaza rapid, mai rapid chiar decat poate legiuitorul sa reglementeze, asa ca provocarile sunt continue .”Totodata, competitia pe piata TMT este acerba si inca in crestere, iar statul, prin autoritatile sale, este deseori depasit in arbitrajul pentru echilibru si fair play. In esenta totusi, cu o predictibilitate sporita, dictata de ritmul european si cu aplicarea legii in mod echidistant, mersul pietei este si pare a se mentine in trendul competitional normal. Probabil insa ca una dintre cele mai sensibile teme ramane totusi chestiunea echilibrului intre nevoia de securitate si viata privata”, sustine Iulian Popescu
 
Partenerul Musat & Asociatii atrage atentia ca „se vehiculeaza din ce in ce mai frecvent ideea ca furnizorii de servicii ai societatii informationale sa ofere autoritatilor mijloace de interceptare si chei de acces universale pentru comunicatiile electronice, chiar criptate. Impactul unor astfel de masuri este, desigur, urias. Imaginati-va doar ca toata corespondenta dumneavoastra sau toate datele dumneavoastra de sanatate sau amprentele dumneavoastra stocate in prezent criptat pe telefonul dumneavoastra, pot fi accesate cu usurinta de autoritati ale statului, chiar in absenta unei hotarari judecatoresti.De asemenea, consideram ca o provocare actuala o reprezinta si gasirea acelui compromis benefic tuturor, intre neutralitatea tehnologica si accesul la tehnologiile standardizate in contextul in care anumiti actori au deja o putere de piata semnificativa si drepturi exclusive (inclusiv brevete esentiale pentru standarde) care le permit sa blocheze accesul in anumite zone ale pietei TMT”. 
 
Intr-un domeniu atat de dinamic cum este TMT, sunt multe provocari. Pe fondul unei concurente acerbe si al unui venit mediu per utilizator (ARPU) dintre cele mai mici din Europa, operatorii trebuie sa gaseasca in permanenta solutii inovatoare, de natura tehnica sau comerciala, care sa minimizeze costurile sau care sa-i ajute sa-si mentina sau creasca cota de piata. Probabil ca nevoia integrarii permanente de noi solutii si servicii constituie una dintre cele mai dificile provocari. De asemenea, nu este de neglijat nici aspectul securitatii cibernetice, mai ales in contextul dezvoltarii serviciilor de date, dar si al instabilitatii legislative in domeniu. Daca ar fi sa vorbim de zona de reglementare, un inconvenient il constituie dificultatea legiuitorului de a adapta, in timp real, textul legislativ cu solutiile tehnice inovatoare. De multe ori ne confruntam, ca avocati, cu intrebari sau situatii la care nu gasim raspuns in lege, si atunci ne vedem nevoiti sa apelam doar la experienta noastra aplicata si abilitatea de a interpreta.
Adina Chilim-Dumitriu, Partener NNDKP Legal & Tax si coordonatorul practicii TMT
 

Piata telecom este unul dintre cele mai inovatoare sectoare de activitate dar in acelasi timp este marcat de o concurenta foarte puternica intre jucatorii principali. Una din principalele provocari a oricarui operator TMT este de a gasi echilibrul necesar intre respectarea normelor concurentiale (si aici inputul avocatilor se poate dovedi foarte important) si implementarea unor politici comerciale agresive care sa asigure castigarea unui avantaj concurential.
Sorin Mitel, Managing Partner Mitel & Asociatii

Provocarile cred ca vin in special din felul in care merge piata pe care functioneaza acesti operatori si din schimbarile legislative frecvente cu care trebuie sa faci un efort sa tii pasul, sa le intelegi si sa le implementezi.
Adriana Radu, Partener Schoenherr si Asociatii SCA.
 

O arie de practica speciala

Munca avocatilor care activeaza in TMT este una complexa, fiind necesar ca pe langa cunostintele temeinice de drept acestia sa aiba un bagaj de informatii din zona tehnicii de varf. 

Musat & Asociatii acopera toate ramurile TMT
 
O arie de practica atat de vasta include o problematica variata, rar intamplandu-se ca spetele sa fie similare sau sa se repete. Partenerul Musat & Asociatii sustine ca „multe mandate in acest domeniu se intrepatrund cu aspectele de regulatory si compliance, fiind necesar ca intotdeauna sa pastram proiectele clientilor nostri in trendul celor mai eficiente practici si intotdeauna in limitele legii”. De altfel, fenomenul compliance a devenit in ultima vreme o preocupare majora a corporatiilor, multe sanctionate tot mai des de diverse autoritati pentru nerespectarea reglementarilor din sectorul telecomunicatiilor. 
 
Intotdeauna ne-am condus dupa principiul potrivit caruia pentru a fi un bun avocat trebuie sa te pui in locul clientului, intelegand in amanunt business-ul acestuia. Astfel, avand in vedere complexitatea tehnica a domeniului TMT, este esential ca acela care practica avocatura in acest domeniu sa fie un bun cunoscator al tehnicii de varf si sa se documenteze in mod constant, data fiind evolutia continua a tehnologiei. Suntem permanent pusi in postura de a analiza ideile clientilor nostri, foarte multe de pionierat, si de a le translata in drept, fiind necesar sa tinem cont de descrierile tehnice facute de client, lucru imposibil fara o cunoastere temeinica a termenilor tehnici si a implicatiilor  juridice pe care acestea le presupun. In practica, avocatul devine de fapt un pic programator in relatia cu clientii dezvoltatori de software si un pic tehnician in relatia cu operatorii telecom”, arata Iulian Popescu (foto).
 
In acest moment, activitatea Musat & Asociatii acopera toate ramurile TMT, acest lucru traducandu-se printr-o barietate de mandate. „Cele mai frecvente sunt insa mandatele din zonele de regulatory si corporate, dar si fuziuni si achizitii. Ca exemplu, am asistat Consiliul Concurentei in cadrul activitatii de monitorizare a angajamentelor asumate de catre Orange Romania si distribuitorii sai pe piata telefoniei preplatite, Apple Inc. in lansarea iTunes Store in Romania sau Google in lansarea platformei Youtube in Romania, mentionand astfel cateva din mandatele recente reprezentative pentru ariile de practica sus-referite”, spune partenerul Musat& Asociatii. Firma de avocatura este implicata atat in proiecte care tin de zona de consultanta, cat si in cea a litigiilor.” Este, insa, posibil ca zona de consultanta sa genereze in anumite perioade mai multe mandate, fara a exista insa o pondere constanta in defavoarea zonei de litigii. Noi consideram aceasta stare de fapt o normalitate, fiind cunoscut ca litigiile in zona TMT au in general o amploare deosebita si o rezonanta pe masura, aspecte daunatoare business-ului si pe care incercam sa le evitam prin consultanta preventiva”, mai spune Iulian Popescu.
 
De altfel, Musat & Asociatii reprezinta clienti de anvergura din acest domeniu inca de la intrarea lor pe piata romaneasca, printre cei mai cunoscuti numarandu-se nume precum Google, Apple, Amazon, Intel sau CSC Computer Sciences. „De asemenea, in prezent asistam statul roman in cadrul privatizarii Telekom Romania, unul dintre cele mai mari proiecte telecom din ultimii ani”, aminteste Partenerul Musat& Asociatii.
 
Referindu-se la cele mai interesante mandate de anul trecut, avocatul a amintit privatizarea Telekom Romania, in cadrul careia Musat & Asociatii actioneaza in calitate de consultant de specialitate al statului roman, impreuna cu UBS, Swiss Capital si BT Securities. ”De asemenea, un alt proiect care merita mentionat este licitatia organizata de Televiziunea Romana pentru difuzarea canalelor sale la nivel mondial prin satelit, in cadrul careia am asistat societatea Globecast France, un lider pe piata transmisiunilor pe satelit. Sunt mai multe proiecte interesante in derulare. Dintre acestea insa, deja publica este implicarea noastra in procesul de privatizare al Telekom Romania, proiect ce presupune o analiza multidisciplinara si un efort sustinut si de durata din partea unui numar mare de avocati ai societatii noastre. De asemenea, asistam ZTE, unul dintre cei mai importanti producatori de infrastructura de telefonie mobila din lume in litigii legate de brevete esentiale pentru standardele tehnologice de telefonie 4G/LTE”, declara Iulian Popescu.
 
Casa de avocatura va dezvolta in continuare aceasta arie de practica. ”Suntem recunoscuti pentru priceperea noastra in domeniu, iar echipa de TMT a Musat & Asociatii are o experienta bogata, dobandita in mandate sofisticate, alaturi de actori importanti in TMT. Pentru 2015 ne propunem o prezenta activa in activitatea clientilor nostri, inclusiv prin campanii de informare si alte exercitii de pregatire si awareness, si totodata consolidarea relatiei deosebite pe care o avem deja cu acestia. Ne propunem ca 2015 sa reprezinte si un an de expansiune a practicii, raspunzand astfel cerintelor din piata, prin oferirea de servicii multidisciplinare "bespoke", in concordanta cu evolutia nevoilor clientilor TMT”, subliniaza avocatul.
 
NNDKP - implicare in proiecte globale, alaturi de societati de avocatura de renume din afara tarii

Echipa NNDKP dedicata sectorului TMT include avocati care au diverse nivele de senioritate, de la partener pana la asociat, cu o pregatire formata in departamentul de corporate si contracte, asigurand astfel posibilitatea de a raspunde unei game mai largi de probleme.
 
Pe langa experienta dobandita de-a lungul anilor in diverse proiecte de mare complexitate, parte din colegii nostri au lucrat, inainte de a se alatura echipei NNDKP, in cadrul unor companii telecom de renume, dobandind astfel capacitatea de a intelege mai usor problemele interne cu care se confrunta o societate TMT”, explica Adina Chilim-Dumitriu (foto).
 
Mandatele NNDKP cele mai importante implica aria de regulatory si de concurenta. ”Insa acestea sunt de multe ori tangente si cu alte arii de activitate, precum corporate, litigii sau taxe. Complexitatea unui mandat poate fi determinata de factori multipli, de la natura proiectului pana la termenul impus de implementare, inexistenta unui cadru legislativ clar etc. Asistam clientii nostri atat in zona de consultanta, cat si in litigii, dar daca ar fi sa facem un raport intre cele doua, probabil ca zona de consultanta ar ocupa un procent mai mare. De cele mai multe ori, situatia cere ca avocatii nostri specializati in legislatia TMT sa lucreze in stransa colaborare cu alte departamente, inclusiv cu cel de litigii”, mentioneaza Partenerul NNDKP.
 
Complexitatea proiectelor difera de la caz la caz. Sunt situatii in care sunt necesare serviciile avocatilor pentru acordarea de consultanta cu privire la interpretarea unei legi sau acordarea de asistenta in procesul de autorizare. Sunt insa si proiecte proiecte complexe, ce se pot desfasura pe parcursul mai multor luni, implicand, de exemplu, negocieri cu partenerii de afaceri ai clientului, reprezentarea clientului in fata autoritatilor sau in instanta, consultanta in implementarea unui proiect, asistenta in cadrul unui proces de consultare publica a unui proiect legislativ etc. “De asemenea, noi colaboram frecvent cu diverse alte societati de avocatura de renume, din afara tarii, specializate in domeniul TMT, in scopul dezvoltarii unor proiecte globale. Spre exemplu, unul dintre proiectele ultimului an la care am lucrat a fost demarat la initiativa Comisiei Europene si coordonat la nivel global de o societate de avocatura din Spania”, afirma avocatul.
 
Adina Chilim-Dumitriu atrage atentia ca “in consultanta, o solicitare din partea unui client nu presupune neaparat o „problema”. De cele mai multe ori, solicitarile vin ca urmare a nevoii de a implementa un proiect punctual; de exemplu, o fuziune, un transfer de business, participarea la o licitatie publica organizata de autoritatile in domeniu, implementarea unui serviciu nou, interpretarea unei legi etc. Sunt cazuri insa cand solicitarile clientilor privesc si situatii cu caracter litigios sau cand se doreste impiedicarea adoptarii unui act legislativ pe care clientul il considera abuziv. in aceste cazuri, asistam clientii cu privire la masurile administrative pe care le pot intreprinde, precum si cu redactarea documentelor necesare, acolo unde e cazul”.
 
Pe lista clientilor NNDKP apar operatori de comunicatii electronice sau companii media din topul societatilor de profil. ”De cele mai multe ori, colaborarea este pe proiect, la solicitarea expresa a clientului. Cu toate acestea, avem si clienti cu o prezenta mai discreta pe piata locala, si cu care pastram colaborarea de multi ani. Unul dintre proiectele de anvergura din ultimul an este cel in care am asistat un mare operator telecom din Romania in transferul unui segment important de business catre o bine-cunoscuta companie ce activeaza in domeniul echipamentelor IT. Proiectul s-a intins pe mai bine de jumatate de an, si a implicat in mod activ atat departamentul de regulatory/contracte, cat si pe cele de dreptul muncii si concurenta. De asemenea, am asistat recent un furnizor global de servicii de media, listat pe bursa NASDAQ, in achizitia pachetului majoritar de actiuni al unui furnizor local important de servicii de comunicatii prin satelit, dupa efectuarea unei analize legale de tip Due Diligence avand ca obiect societatea "tinta". Atat tranzactia cat si Due Diligence-ul, ambele finalizate cu succes, au presupus imbinarea expertizei noastre de corporate cu cea de TMT, in vederea gestionarii rapide a dificultatilor inerente unui asemenea proces, cu respectarea programului extrem de ambitios al tranzactiei”, arata partenerul NNDKP.
 
Referindu-se la proiectele in derulare, spune ca firma este implicate in mai multe proiecte pluri-jurisdictionale de extindere, inclusiv in Romania, a activitatii unor furnizori internationali de servicii de comunicatii electronice. In acest context, casa de avocatura ofera consultant in legatura cu legislatia din Romania in domeniul telecomunicatiilor. De asemenea, asigura asistenta in procesul de autorizare. ”In anul 2015 vom consolida ceea ce am intreprins pana in prezent. Desigur ca dezvoltarea activitatii noastre in domeniul TMT va depinde in mare masura de dezvoltarea clientilor nostri, insa vom continua colaborarea pe care o avem atat cu clientii locali cat si cu partenerii nostri din afara”, mai spune Adina Chilim-Dumitriu.
 
Tuca Zbarcea& Asociatii se implica in proiecte complexe

Avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii asista, in principal, clienti in proiecte de consultanta. “Exista insa si diverse litigii si arbitraje cu elemente specifice in domeniul TMT. Specificul si particularitatile sectorului se regasesc in principal in proiectele de tip regulatory. In egala masura insa, proiecte in alte domenii, de exemplu al concurentei tin cont de elementele specifice sectorului telecom. De asemenea, in ultimii ani, am putut constata o crestere semnificativa a numarului si complexitatii proiectelor de achizitii publice, finantate din fonduri structurale, cu o componenta semnificativa in domeniul telecom”, declara Vlad Cercel (foto).

 
Este foarte important ca in domeniile specializate, de genul TMT, sa se implice avocati care cunosc realitatile specifice sectorului si inteleg activitatile si modul de organizare de organizare a clientilor. “Avocatii din echipa TMT a firmei noastre asista clientii in legatura cu activitatile tipice pe care aceste companii le deruleaza pe plan local si care presupun o asemenea expertiza specializata. De exemplu, avem in vedere redactarea si negocierea contractelor specifice sectorului sau asistenta in legatura cu obligatiile specifice in domeniu si in fata autoritatilor de reglementare in procesele de licentiere, situatii in care, fara o expertiza solida, nu poate exista o contributie semnificativa la succesul activitatii clientului”, precizeaza Catalin Baiculescu (foto), Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii.
 
Avocatul atrage atentia ca exista probleme specifice fiecarui client, dar si chestiuni cu un nivel ceva mai ridicat de generalitate si repetabilitate. “De exemplu, clarificarea aspectelor legate de autorizare si principalele obligatii aferente domeniului se regasesc printre problemele ridicate de clientii internationali care intentioneaza sa intre pe piata din Romania, iar redactarea si negocierea contractelor specifice domeniului sunt elementele de interes pentru operatorii care activeaza pe aceasta piata. De asemenea, protectia datelor private incepe sa devina si in Romania un subiect sensibil, care ocupa din ce in ce mai mult timp din activitatea de consultanta in sectorul TMT”, subliniaza Catalin Baiculescu.
 
In portofoliul de clienti detinut de Tuca Zbarcea& Asociatii apar atat operatori traditionali din sectorul telecom, furnizori de servicii de telefonie fixa sau mobila, furnizori de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, cat si furnizori de servicii inovative, de continut, furnizori de servicii in domeniul comertului electronic: servicii de tip cloud, magazine virtuale si altele. Avocatii sunt solicitati sa acorde asistenta, printre altele, in tranzactii complexe sau specializate, la intrarea pe piata a unor noi operatori sau in litigii cu un caracter specializat.
 
Datele BizLawyer arata ca unul dintre proiectele de anvergura si cu caracter de noutate din domeniul TMT in care avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au fost implicati in ultimul an a fost proiectul de concesiune (proiectare, constructie si operare) a unor retele de comunicatii electronice ce urmeaza a fi dezvoltate in zone albe (localitati neacoperite si in care nu exista alte perspective de acoperire in viitorul apropriat) de pe teritoriul Romaniei. Valoarea acestui proiect, potrivit documentelor publice, se ridica la aproximatic 85 milioane euro, provenind din fonduri structurale. Avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au fost solicitati sa ofere suport juridic atat in faza de negociere pe marginea clauzelor contractelor de concesiune in prima parte a anului 2014, cat si, ulterior, dupa intrarea in vigoare a contractelor de concesiune, la procesul de implementare a proiectului. Potrivit informatiilor noastre, coordonatorul echipei de avocati este Vlad Cercel, unul dintre partenerii cu cea mai bogata experienta in domeniul TMT.
 
De asemenea, un alt proiect despre care Bizlawyer a relatat in mai multe randuri si in care avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au acordat asistenta juridica, sub coordonarea starului TMT - Catalin Baiculescu, este acela privind drepturile de difuzare TV a competitiilor fotbalistice din Liga 1, si care a presupus negocieri multiple cu toti marii operatori de cablu si servicii de satelit. Potrivit surselor Bizlawyer, echipa TMT de la Tuca Zbarcea & Asociatii a mai oferit asistenta juridica, intre altele, unui producator de masini cu privire la introducerea de noi tehnologii de comunicatii la bordul autovehiculelor, ce devin din ce in ce mai inteligente. 
 
Catalin Baiculescu explica faptul ca proiectele “in domeniul TMT au cunoscut o dezvoltare constanta in ultima perioada si ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue si in anul 2015. Avem in vedere oferirea unor servicii care sa raspunda in permanenta necesitatilor clientilor, cresterea numarului de clienti si extinderea echipei de avocati cu competente specializate in aceasta arie de practica”.
 
Bondoc&Asociatii se axeaza pe dezvoltarea ariei TMT

In acest an, interesul firmei Bondoc & Asociatii pentru aria de practica TMT va cunoaste noi si semnificative extinderi. Avocatii sustin ca destul de multe elemente din cuprinsul Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania se vor putea converti in oportunitati de afaceri viabile ale operatorilor de pe piata, necesitand o consultanta juridica adecvata.

De asemenea, este previzibila dezvoltarea unei problematici juridice ce va rezulta din dinamica pietei in anumite sub-domenii, cum ar fi: nevoia cresterii vitezei de broadband, amplificarea volumului de continuturi online (e-books, shopping, social media, filme, jocuri) ce va crea noi provocari in materii conexe cum sunt proprietatea intelectuala, protectia datelor personale, inventiile si inovatiile, ca si largirea operatiunilor de internet shopping (inclusiv in varianta click & collect) in consonanta cu dezvoltarea sectorului de internet retail business. Totodata, nu trebuie subestimata extinderea considerabila a celeilalte parti a pietei – utilizatorii -, indeosebi a celor ce au atins deja statutul de digital omnivores, in sensul de consumatori de continuturi online, inzestrati, fiecare, cu laptop, tableta si smartphone. Pretentiile – manifeste sau nu – ale acestora, de a-si pastra datele in siguranta, de a beneficia de servicii ieftine si confortabile, si de a trafica usor diverse continuturi intre platformele cu care opereaza, vor impune raspunsuri corespunzatoare din partea operatorilor, pe linie de business si de inovatii tehnologice”, declara Horatiu Dumitru (foto). 
 
Profesionistul Bondoc & Asociatii spune ca un accent important al problematicii juridice cu care se confrunta firma in zona TMT este determinat de aspectele de reglementare. “In legatura cu aceste aspect urmarim sa asiguram o interpretare si aplicare coerenta si unitara a actelor normative incidente, in scopul evitarii riscurilor de raspundere juridical. Cel  mai adesea, clientii din zona TMT urmaresc sa realizeze, cu ajutorul avocatilor, o cat mai buna conformare in raport cu diferitele constrangeri ce decurg dintr-o legislatie tot mai complexa si multiplu ramificata”, arata Horatiu Dumitru
 
Efortul avocatilor care activeaza in acesta arie de practica este orientat spre analiza juridica a diferitelor probleme aparute in practica, cu scopul identificarii acelor solutii apte sa contribuie la dinamizarea si flexibilizarea laturii de business, precum si al anticiparii si prevenirii riscurilor de natura legala. “Nu in ultimul rand, avocatii din acest domeniu au ca preocupare permanenta documentarea si cercetarea juridica a problematicii legislative si de practica judecatoreasca din sfera TMT, din alte state, unde, reglementarile sunt fie mai avansate decat in Romania sau, dupa caz, pot fi ele insele devansate de dinamica inovatiei tehnologice, ceea ce are ca rezultat imediat recursul la ingenioase solutii juridice, fie si cu un caracter de provizorat, dar care, in acest mod, anticipeaza si chiar orienteaza elaborarea noilor reglementari”, mai declara specialistul Bondoc & Asociatii.
 
Mitel & Asociatii asteapta o crestere a mandatelor din zona TMT
 
Sorin Mitel (foto) este de parere ca zona TMT este poate mai mult decat oricare alta arie de practica un domeniu multi-disciplinar. ”Pentru un practician in acest domeniu este necesar ca pe langa cunostintele de drept sa aiba si o capacitate mare de abstractizare care sa ii permita sa inteleaga si sa aprofundeze conceptele si serviciile specifice sectorului TMT. Ca in orice alt domeniu de practica, intelegerea businessului clientului este esentiala si reprezinta punctul de plecare pentru o colaborare de succes, cu particularitatea ca in domeniul TMT intelegerea businessului presupune si o anumita aplecare spre aria tehnologica. Ca regula mandatele legate de TMT sunt complexe si presupun imbinarea mai multor discipline de drept, incepand cu aspectele de corporate si regulatory si continuand pana la rezolvarea spetelor de proprietate intelectuala, concurenta, date cu caracter personal sau chiar drept imobiliar (daca luam in calcul si partea de infrastructura)”, considera Managing Partner-ul Mitel & Asociatii.
 
De cele mai multe ori, specialistii firmei sunt mandatati pentru proiecte de consultanta insa exista si situatii in care sunt angrenati in litigii din domeniul TMT. ”Este greu de sumarizat practica unui avocat specializat in TMT. Cu titlu de exemplu, un mandat tipic poate include analizarea operatiunilor curente si a proiectelor potentiale pe care clientul intentioneaza sa le desfasoare si identificarea autorizatiilor specifice care trebuie obtinute si/sau relatia cu autoritatile de reglementare (sfera regulatory), identificarea unor mecanisme juridice pentru implementarea solutiilor tehnice si produselor oferite consumatorilor precum si asigurarea conformitatii cu legislatia aplicabila (sub aspect concurential, al datelor cu caracter personal, protectiei consumatorilor etc), redactarea si negocierea contractelor standard (inclusiv a celor care vor fi incheiate la distanta prin intermediul platformelor electronice)”, mentioneaza Sorin Mitel.
 
De altfel, sectorul TMT a cunoscut in ultima perioada o crestere a numarului de achizitii, investitorii strategici dar si financiari aratand un interes crescut pentru acest domeniu. “Ca o consecinta, am fost mandatati in ultima perioada pentru o serie de investigatii de tip due diligence cu privire la intregul spectru de activitati al unor societati din sectorul TMT. In paralel am fost angrenati in redactarea si negocierea contractelor pentru vanzarea/re-vanzarea produselor si serviciilor specifice TMT precum si in activitati de consultanta legate de aspectele concurentiale ridicate de activitatea TMT. Clientii nostri sunt jucatori importanti din piata TMT, in special cu capital privat. Din motive de confidentialitate nu putem dezvalui identitatea acestora avand in vedere proiectele in derulare”, subliniaza avocatul. In acest moment, firma Mitel & Asociatii este implicata intr-un proiect complex pentru un client care dezvolta solutii tehnologice inovatoare in domeniul platilor electronice, portofelelor electronice precum si distributia de servicii ale operatorilor telecom prin intermediul mijloacelor electronice. ”Anticipam o crestere in 2015 a mandatelor din zona TMT si ne propunem consolidarea echipei specializata in acest domeniu”, afirma Sorin Mitel
 
Schoenherr este implicata tranzactii in zona de telecom cu impact in jurisdictiile vecine
 
In acest moment, firma Schoenherr este implicate intr-o serie de tranzactii in zona de telecom cu impact in jurisdictiile vecine. “Din fericire, datorita armonizarii legislatiei din zona UE, sunt juridisctii in care putem utiliza foarte bine experienta din Romania in zona TMT, lucru foarte apreciat de client”, subliniaza Adriana Radu (foto). Referindu-se la domeniile unde casa de avocatura inregistreaza cea mai intensa activitate, Partenerul Schoenherr subliniaza ca zona de regulatory este pe primul loc, urmata de corporate, concurenta, chiar si dreptul muncii (din ce in ce mai des in ultima vreme). “Mandatele cele mai complexe au venit din zona de regulatory si din zona de corporate. In general, acorda asistenta juridica in probleme mai greu de gestionat "in-house" datorita lipsei de resurse umane sau datorita riscurilor majore generate de problemele respective. Clientii sunt din toate zolele de TMT, cu focus pe zona de media/entertainment, telecom, tehnologie, gamming, etc. Din pacate, nu va pot da nume, datorita regulilor impuse de Baroul Bucuresti. In ultimul an am acordat asistenta juridica in procesul de vanzare a unor televiziuni si radiouri, am asistat in proiecte complexe de regulatory imbinate cu dreptul muncii (e.g. aspecte legate de date cu caracter personal, licentiere de software, etc.). In prezent suntem implicati intr-o serie de tranzactii in zona de telecom cu impact in jurisdictiile vecine. Din fericire, datorita armonizarii legislatiei din zona UE, sunt juridisctii in care putem utiliza foarte bine experienta din Romania in zona TMT, lucru foarte apreciat de client”, mai spune Adriana Radu. Avocatul  mentionat ca firma sa va continua sa dezvolte aceasta arie de practica, in special in zona de tehnologie si gamming.
 
Noerr acorda servicii complexe

Avocatii firmei Noerr sunt implicati in proiecte  din cele mai diverse domenii, incepand de la M&A, corporate si pana la aspecte ce tin de regulatory sau chiar si compliance.

Poate cel mai complex mandat de pe piata din Centrul si Estul Europei al ultimilor ani l-a reprezentat asistarea de catre Noerr a Deutsche Telekom AG in tranzactia care a implicat achizitionarea GTS Central Eastern Europe, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de infrastructura pentru telecomunicatii din regiune, cu subsidiare in mai multe tari, inclusiv Romania, tranzactie care s-a derulat pe parcursul anilor 2013 si 2014 si in care am fost implicati nu doar cu biroul nostru din Bucuresti, ci si cu birourile Noerr din Germania (care au coordonat tot procesul), precum si din Praga, Varsovia, Bratislava si Budapesta. De asemenea, am avut niste mandate extrem de interesante in ultimul timp de la Samsung Electronics Romania”, declara Mihai Macelaru (foto). 
 
De altfel, casa de avocatura acorda servicii complete, atat de consultanta juridica cat si de reprezentare in fata instantelor de judecata sau a altor institutii cum ar fi ANCOM sau Consiliul Concurentei. ”Putem spune ca in prezent suntem implicati intr-o proportie mai mare in activitati de consultanta, insa situatia se schimba periodic. Domeniul telecomunicatiilor este prin definitie unul tehnic si este cu atat mai importanta buna cunoastere a specificului business-ului, a proceselor ce se doresc a fi implementate. Abilitatile avocatului se demonstreaza prin oferirea solutiei legale optime pentru a implementa proiectul cu respectarea constrangerilor legale sau in a reprezenta interesele clientului in fata instantelor de judecata/altor institutii, insa intotdeauna un avocat care are cunostinte tehnice si chiar cunoaste terminologia specifica business-ului va avea un plus si va fi apreciat mai mult de catre clientii din telecom”, mai spune profesionistul Noerr.
 
Activitatea in aceasta arie de practica presupune in principiu aceleasi provocari profesionale ca si alte domenii ale avocaturii de business, cu specificul ca domeniul telecom este unul dintre domeniile in care schimbarile legislative, impuse de evolutia accelerata a pietei si a produselor, sunt cele mai frecvente. Prin urmare, “serviciile de asistenta juridica acordate clientilor din domeniu includ in principal: consilierea clientilor in legatura cu aspecte specifice de regulatory, asistarea clientilor in negocierea si incheierea contractelor specifice activitatii, reprezentarea intereselor lor in fata autoritatilor de reglementare si control precum si in fata instantelor judecatoresti, dar nu exclud asistenta in domeniul M&A, pe dreptul muncii, concurentei, proprietate intelectuala, financiar-bancar, etc”, explica Mihai Macelaru
 
Fiind unul dintre domeniile cele mai reglementate, schimbarile, noutatile legislative reprezinta una dintre problemele cele mai frecvente ale clientilor din TMT. ”Fie ca au constat in aspecte specific locale (de exemplu trecerea fibrei optice din aerian in subteran) sau aspecte reglementate la nivel european (de exemplu sus-mentionata reducere a tarifelor de roaming si de interconectare a operatorilor), au cauzat de fiecare data clientilor probleme complexe care au necesitat a fi clarificate/solutionate cu ajutorul avocatilor. Implicarea noastra in aceste situatii incepe de la analizarea si interpretarea prevederilor legale relevante, continua cu evaluarea riscurilor si merge pana la reprezentarea in fata autoritatilor de reglementare. Avem numerosi clienti atat din telecom cat si din media si IT, in mare parte acestia fiind societati straine cu prezenta in Romania sau interesate sa investeasca aici si mai rar societati cu capital romanesc. Clauzele de confidentialitate ne impiedica sa divulgam mandatele in curs in cele mai multe cazuri, dar putem mentiona colaborari cu Deutsche Telecom, Samsung Electronics Romania si Microsoft”, precizeaza avocatul Noerr.
 
Practica Noerr in dreptul telecomunicatiilor la nivel european a facut parte din strategia de dezvoltare a firmei si in anii anteriori, fiind acum o practica solida, cu avocati specializati. ”Vom continua aceeasi linie de dezvoltare, cu accent pe consolidarea grupului de lucru in dreptul comunicatiilor si pe consultanta interdisciplinara, incluzand mai ales practicile M&A si dreptul concurentei”, puncteaza Mihai Macelaru
 
RTPR Allen & Overy: Portofoliul de clienti este in continua crestere
 
Activitatea firmei RTPR Allen & Overy este una complexa,  de la due diligence, redactare si negociere de documente, interpretarea aspectelor de reglementare, litigii, achizitii publice , la orice alte aspecte juridice pentru care ii este solicitata asistenta.

Echipa noastra se implica, in cazul unei tranzactii de tip M&A pe partea de due diligence juridic, redactarea si negocierea documentatiei tranzactiei, notificarea la Consiliul Concurentei si orice alte aspecte necesare finalizarii tranzactiei. In orice alte cazuri, activitatea noastra este destinata raspunsului concret la problemele ridicate de client, cum ar fi probleme de proprietate intelectuala, dreptul muncii, reglementare, concurenta, litigii. In general mandatele de TMT apar in contextul de M&A, insa ni se solicita ajutorul si atunci cand vorbim de finantari, reglementare, concurenta, proprietate intelectuala sau dreptul muncii fara legatura cu un M&A. Dintre mandatele recente am putea mentiona clienti precum Facebook (achizitia business-ului LiveRail Romania), 3TS Capital Partners (investitiile fondurilor consiliate de 3TS Capital Partners in Universal Online Promotion (www.elefant.ro), Green Horse Games, Simartis, Internet Corp, Avangate), Enterprise Investors (exit-ul din Siveco), KapschBusinessCom and Kapsch (achizitiile Squario IT Solutions, Focus Net) etc”, mentioneaza Alina Stavaru
 
Avocatul considera ca este greu de facut o ierarhie a proiectelorimportante, deoarece fiecare proiect este unic si probleme juridice noi apar de fiecare data. Mentioneaza insa asistenta acordata Facebook cu privire la achizitionarea business-ului LiveRail Romania din Cluj, asistenta acordata Catalyst Romania cu privire la investitiile in business-urile Universal Online Promotion (www.elefant.ro), Green Horse Games. ”Avem mai multe proiecte de tip M&A cu privire la societati din domeniul online, insa aceste proiecte fiind in derulare nu putem oferi detalii suplimentare deocamdata”, mai arata Alina Stavaru
 
In acest context, firma va dezvolta aceasta arie de practica, propunandu-si sa se implice in mai multe tranzactii pe partea de M&A, dar si in consultanta si litigii pentru problemele curente cu care se confrunta operatorii din sectorul TMT.

 
Ce calitati trebuie sa detina un avocat bun in TMT
O buna cunoastere a legislatiei si o intelegere a tehnologiei informatiei stau la temelia unei asistente de calitate. De asemenea, pasiunea pentru domeniu este un alt ingredient important, fiind cea care incurajeaza imbunatatirea personala permanenta a avocatului si implicit a calitatii lucrarilor pe care le realizeaza. Totodata, avocatii nostri se preocupa in mod constant de elementele de detaliu ale business-ului clientului pentru a gasi cele mai potrivite solutii in vederea implementarii proiectelor acestuia in  contextul legislatiei destul de fluide din acest sector.


Iulian Popescu, Partener Musat& Asociatii
Un avocat de consultanta trebuie sa fie, printre altele, si proactiv. Noi urmarim cu atentie diversele proiecte TMT demarate la nivel administrativ sau la initiativa privata, astfel incat sa fim mereu informati si sa putem oferi clientilor nostri sfaturi sau simple informari cu privire la evolutia pietei. O alta latura importanta este capacitatea avocatului de a intelege aspectele de natura tehnica ale unui proiect, si de a raspunde nevoilor comerciale ale clientului, in masura permisa de cadrul legislative.


Adina Chilim-Dumitriu, Partener NNDKP Legal & Tax
Ca orice avocat, trebuie sa aiba in primul rand simt practic. De asemenea, e bine sa inteleaga activitatea clientului. Este foarte important sa ai cunostinte tehnice avansate, datorita specificului acestui domeniu. Spre exemplu, este foarte important sa intelegi in domeniul drepturilor de autor cum utilizeaza clientul tau o anumita opera (e.g. un film sau transmisiune de televiziune), ca sa stii ce fel de drepturi trebuie sa obtina de la titular. Asa cum e important sa intelegi cum sau daca printr-un anumit soft se colecteaza date personale, pentru a recomanda pasii de urmat in acest sens.
Adriana Radu, Partener Schoenherr si Asociatii SCA
Cunostinte juridice solide, atat cu caracter general, cat si in domeniul TMT, informarea permanenta cu privire la noutatile si tendintele in domeniu, intelegerea in profunzime a activitatilor desfasurate in domeniu, o abordare inovativa, proactiva si apropiata a relatiei avocat-client sunt elemente pe care avocatii nostri le detin si care constituie premise ale oferirii unor servicii de calitate.


Catalin Baiculescu, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii
Calitatile intrunite de un avocat specializat in tematica juridica TMT nu difera, in mod esential, de profilul profesional adecvat celorlalte arii de practica, existente intr-o societate de avocatura. Cunoasterea legislatiei interne, informarea constanta cu privire la realitatile juridice din alte state, anticiparea evolutiilor legislative si prognoza riscurilor din practica judecatoreasca, precum si armonizarea continua cu necesitatile de business ale clientului, constituie ingredientele unei utile si eficiente asistente juridice.


Horatiu Dumitru, Counsel Bondoc & Asociatii
Un bun avocat pentru sectorul TMT trebuie sa beneficieze atat de o pregatire solida in domeniul dreptului cat si de capacitatea de a intelege concepte specifice de natura tehnica. Atuurile echipei noastre se bazeaza pe experienta avocatilor nostri precum si pe capacitatea acestora de gestiona proiecte multi-disciplinare.Sorin Mitel, Managing Partner Mitel & Asociatii
Un bun avocat, independent de aria de practica, trebuie sa fie foarte bine pregatit profesional, permanent la curent cu modificarile legislative la nivel national cat si european atat in domeniul in care activeaza cat si in domenii conexe si sa demonstreze abilitati deosebite in a intelege atat problemele concrete cu care se confrunta clientii sai cat si industria in care acestia activeaza. In plus, practica dreptului telecomunicatiilor impune si afinitatea avocatului si disponibilitatea sa de a intelege nu numai limbajul tehnic, ci mai ales procesele si aplicatiile pentru care este solicitata asistenta sa juridical.


Mihai Macelaru, Associated Partner Noerr si Head of M&A Practice
Cu siguranta un bun avocat trebuie sa inteleaga business-ul clientului astfel incat solutiile propuse sa raspunda nevoilor reale ale clientului si sa fie adaptate realitatilor practice. Niciun client nu isi doreste sa primeasca o lista de probleme fara sa i se spuna si care ar fi solutiile pentru rezolvarea problemelor sau sa primeasca solutii care suna frumos teoretic dar care nu pot fi implementate in business-ul sau.


Alina Stavaru,Counsel RTPR Allen & Overy
 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2593 / 6011
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa prin cooptarea a doi avocați | Vasile Băiculescu, Managing Partner: Interesul nostru pentru avocați talentați și cu experiență relevantă rămâne deschis
Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe
Avocații CEE Attorneys - Boanță, Gîdei și Asociații obțin o decizie cu impact semnificativ asupra procedurilor cu autoritățile publice. CAB anulează unele prevederi din Ordinul 991 ̸ 2021
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000: The World’s Leading Patent Professionals - 2022”. ZRVP, Mușat & Asociații și NNDKP, în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...