ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tendintele vazute de avocati in sectorul energetic. Ce tip de consultanta asigura firmele de avocatura companiilor din energie (III)

21 August 2014   |   Stefania Enache

Reamintim ca BizLawyer a stat de vorba cu cei mai buni avocati din firmele cu o practica solida de Energie si a incercat sa ofere un tablou cuprinzator al acestui sector aflat in declin dupa schimbarile legislative repetate si intempestive ce au descurajat investitorii si au pus punct dezvoltarii acestei piete.

 
 
Avocatii apelati de Bizlawyer anticipeaza o stagnare a investitiilor in dezvoltarea de parcuri eoliene sau fotovoltaice, cuplata cu o scadere a numarului tranzactiilor in acest domeniu.Unul dintre motive ar fi acela ca nu exista capacitatea tehnica de a prelua energia verde produsa.Ei spun ca nu ar fi exclus sa asistam in viitor la un reviriment al carbunelui si a altor forme de energie conventionala pe fondul planului de actiune al UE in acest sens.De asemenea, s-ar putea face simtit un interes crescut pentru realizarea de capacitati de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale, necesare in vederea echilibrarii sistemului energetic. Avocatii spun ca trebuie urmarit si daca intentiile anuntate in presa ale unor investitori, de a parasi piata romaneasca, se vor materializa.


Ca si oportunitati pentru investitori, de mentionat sunt listarile pe Bursa de Valori si  explorarile petroliere din Marea Neagra, care cu siguranta vor tine capul de afis in ceea ce priveste explorarea hidrocarburilor si a gazelor de sist. Totodata nu trebuie uitate proiectul  reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, dar si de tranzactiile ce pot decurge din explorarea si exploatarea zacamintelor importante de resurse naturale, care vor ramane toate tinte interesante in 2014.

Reamintim ca BizLawyer a stat de vorba cu cei mai buni avocati din firmele cu o practica solida de Energie si a incercat sa ofere un tablou cuprinzator al acestui sector aflat in declin dupa schimbarile legislative repetate si intempestive ce au descurajat investitorii si au pus punct dezvoltarii acestei piete. Avocatii au vorbit despre piata, comportamentul investitorilor, tendinte, proiecte  si posibile tranzactii. Azi, in ultimul episod al serialului referitor la practica de Energie a firmelor de avocati, prezentam si  serviciile oferite de acestea clientilor din domeniul energetic.


Citeste si


►    Schimbarile din sectorul energetic, analizate de cele mai puternice firme de avocati. Despre proiecte, finantarea acestora si problemele investitorilor din energie (I)

►   Ce proiecte au pe masa avocatii specializati in energie. Cum mai merg ’regenerabilele’ (II)


“Avocatii care activeaza in aria de practica energie si resurse naturale sunt pregatiti sa asiste clientii in implementarea unui proiect de la stadiul inicipient (i.e. evaluarea potentialului eolian, solar) pana la punerea proiectului in exploatare si continuand cu asistenta post implementare. O latura speciala a ariei de practica energie si resurse naturale o constituie asistenta in vanzarea/achizitia proiectelor dezvoltate in Romania, incluzand aici si asistenta in identificarea acelei variante de tranzactionare care se dovedeste fezabila urmare analizei risc-eficienta”, puncteaza Catalin Micu explicand care sunt serviciile de care pot beneficia clientii firmei Zamfirescu Racoti & Partners

Si avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii acorda asistenta in privinta reglementarilor aplicabile (identificarea reglementarilor aplicabile unui anumit proiect sau anumitor operatiuni, interpretarea reglementarilor, inclusiv redactarea de propuneri de modificare a reglementarilor aplicabile in domeniu). ”Serviciile noastre includ asistenta in ceea ce priveste aspectele contractuale, de reglementare si de achizitii publice in legatura cu proiecte de eficienta energetica, precum si asistenta pe durata negocierilor de contracte in domeniul energiei ori contracte de vanzari/achizitii de proiecte in domeniul energiei. Printre activitatile noastre se numara si asistenta in privinta structurarii proiectelor, realizarea auditului juridic al proiectelor din domeniul energiei si al entitatilor care detin astfel de proiecte. Nu in ultimul rand, oferim suport si consiliere juridica pe parcursul tuturor etapelor/pasilor ce trebuie parcurse/parcursi in vederea dezvoltarii unui proiect in domeniul energiei.In ceea ce priveste onorariile noastre, acestea depind de structura proiectului si, oricum, suntem flexibili in stabilirea acestora pentru a raspunde nevoilor clientilor”, afirma Irina Moinescu, avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.
 
Practica avocatilor Schoenherr in domeniul energiei include tranzactii (atat de partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor) impreuna cu etapa preliminara de due diligence, dezvoltare de proiecte, consultanta cu privire la cadrul de reglementare sau la aspecte de dreptul concurentei, litigii si arbitraj, precum si consultanta fiscala. ”Domeniile sunt diverse: productie, transport si distributie de energie electrica; energie conventionala, petrol si gaze, energie regenerabila (hidro, eoliana, solara, biomasa, biogaz); produse derivate, tranzactionare de certificate de emisii, scheme de suport (de exemplu, certificate verzi, schema bonus pentru cogenerare)”, precizeaza Anca Velicu, avocat Schoenherr.

Firma Bondoc si Asociatii le ofera  clientilor sai servicii care acopera intreaga paleta de activitati desfasurate in cursul dezvoltarii proiectelor de energie regenerabila, incepand cu faza achizitionarii terenurilor sau a drepturilor asupra acestora, obtinerea autorizatiilor relevante, faza constructiei, a punerii in functiune si a autorizarii functionarii si terminand cu asistenta in cadrul transferului proiectului, mecanisme guvernamentale de sprijin, reglementari, etc. (procesul de due diligence, redactarea si negocierea contractelor de transfer). “De asemenea asistam diferiti alti clienti din sectorul energetic, in diverse proiecte, ce includ transferuri de participatii si asistenta privind operatiunile de zi cu zi, litigii, etc. Majoritatea clientilor sunt dezvoltatori de parcuri eoliene sau fotovoltaice, dar si investitori. Portofoliul clientilor nostri dezvoltatori cuprinde atat dezvoltatori de talie locala cat si mari companii energetice sau consortii (cum ar fi GDF Suez Energy, Steag GmbH sau LukErg)”, explica Lucian Bondoc.

Vorbind despre serviciile pe care Clifford Chance Badea le ofera clientilor din energie, Ioana Talnaru (Counsel) a punctat faptul ca “rolul echipei de avocati alocati pe un anumit proiect este de a asista clientul pe toate etapele tranzactiei si chiar in etapa contactelor si negocierilor preliminare, de la momentul due diligence la negocierea documentatiei contractuale, a documentatiei de finantare, momentul de inchidere (closing), dar si ulterior incheierii tranzactiei (post-closing). De asemenea, ei comunica in permanenta cu toate partile implicate, lucrand indeaproape cu ceilalti consultanti (financiari, fiscali, tehnici). Asistam diverse categorii de clienti cu interese in domeniul energiei, cu precadere companii mari de utilitati, fonduri de investitii sau institutii bancare”.

Consultantii de la Dentons reprezinta clienti atat din domeniul energiei regenerabile (eoliana, solara si biomasa), fiind una din primele firme care au intrat pe acest segment in perioada 2005/2006, cat si al celei conventionale (petrol si gaze), fonduri de investitii si intreprinderi de stat. Nu exista un profil anume, intre clienti exista firme mari si multinationale, dar si firme locale, mici si mijlocii.

La randul sau, Boiana Berchi sustine ca avocatii  firmei McGregor & Parteneriispecializati in domeniul energiei, pe langa experienta acumulata in acest domeniu, au cunostinte temeinice si in alte ramuri ale dreptului care sunt incidente in ceea ce priveste dezvoltarea unei investitii in domeniul energiei.  Avocatii care asista si acorda consultanta in ceea ce priveste proiectele de energie, cunosc foarte bine normele si legislatia energiei, dar sunt foarte bine pregatiti si in ceea ce priveste dreptul contructiilor, dreptul imobiliar, dreptul societar si al contractelor, fuziuni si achizitii, dreptul concurentei si dreptul muncii.  Redactarea tranzactiilor, contractelor, relationarea cu autoritatile de reglementare precum si urmarirea dinamicii schimbarilor legislative sunt atributii care fac parte din activitatea unui avocat specializat in domeniul energiei. Un atu deosebit pe care il au colegii nostri consta si in cunoasterea temeinica a aspectelor practice care deriva din dezvoltarea unor proiecte de energie din acele judete unde aceste proiecte au o pondere importanta”.

Ne ocupam de toate aspectele referitoare la dezvoltarea, achizitia sau finantarea proiectelor de energie regenerabila sau conventionala. Activitatile care tin de aspectele juridice acopera un spectru larg, pornind de la rapoarte due dilligence, asistenta in procesul de obtinere a licentelor si autorizatiilor, drafturi de contracte de constructie, de vanzare-cumparare de energie electrica, de certificate verzi si pana la structurarea proiectelor din punct de vedere societar/corporatist (corporate structure) si al finantarii, atat nationale, cat si international”, puncteaza si reprezentanta firmei bpv GRIGORESCU STEFANICA.

Practica de energie si resurse naturale din cadrul Musat & Asociatii este una dintre cele mai dinamice, numai in 2013 mandatele noi incredintate inregistrand o crestere de aproape 50%. Ca si pondere a tranzactiilor incheiate anul trecut, putem vorbi de peste 80%.” Musat & Asociatii reprezinta cu precadere fonduri de investitii straine, companii de stat, investitori privati si banci internationale de investitii in majoritatea tranzactiilor de calibru de pe piata de profil din Romania”, declara Miruna Suciu (Partener).

In cazul firmei Maravela si Asociatii, consilierea oferita de avocati difera in functie de tipurile de proiecte. ”Vorbim de tranzactii de tip M&A, dezvoltarea si finantarea de proiecte, autorizatii si licente, incheierea contractelor relevante cu alti jucatori de pe piata energiei si nu numai, diverse aspecte de reglementare.  Clientii pe care ii consiliem in aceasta arie de expertiza sunt in general straini, fie fonduri de investitii, investitori privati sau companii specializate pe diferite segmente din domeniul energiei”, spune Gelu Maravela.

Ce spun avocatii despre tendintele din energie


Anticipam o stagnare a investitiilor in dezvoltarea de parcuri eoliene sau fotovoltaice, cuplata cu o scadere a numarului tranzactiilor in acest domeniu. Este posibila o crestere a proiectelor privind dezvoltarea proiectelor de energie regenerabila din biomasa si biogaz; refinantarea parcurilor deja operationale si dezvoltarea de parcuri mici, cu capacitate sub 1 MW, care vor vinde energie la preturi unice reglementate”- Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc si Asociatii.


Pe termen mediu, nu ne asteptam la un nou boom al energiei regenerabile, inclusiv si pentru ca nu exista capacitatea tehnica de a prelua energia produsa de astfel de centrale. Incertitudinea legislativa este o alta mare provocare. Nu mai este un secret ca o parte dintre investitorii afectati analizeaza posibilitatea de a initia o actiune impotriva statului la ICSID (Centrul de Reglementare a Diferendelor Relative la Investitii) pentru nerespectarea reglementarilor din domeniu. In contextul geopolitic actual, atat pe plan regional, cat si international, independenta energetica a Romaniei devine un avantaj competitiv. Este, deci, foarte important sa dezvoltam in continuare aceasta industrie” - Ioana Talnaru, Counsel Clifford Chance Badea.

Sectorul energiei este un « follower » al celorlalte sectoare economice. Daca exista crestere economica (prin urmare aflux de investitii in economie), creste consumul, si atunci sunt relansate si investitiile din domeniul energetic. Ramane de vazut in ce fel ne va impacta situatia complicata din Ucraina si daca Romania, ca si alte state membre UE, aflate in vecinatate, vor beneficia de un flux sporit de capitaluri ca urmare a situatiei instabile din zona amintita. In orice caz, pe masura ce ne apropiem de anul 2020, o parte din capacitatile de productie isi ating limita de viata si trebuie modernizate sau inlocuite. Aceasta ar putea fi o directie pentru prioritatile politicii energetice. Cresterea capacitatii de export spre piete cu potential de crestere (cum este cea din Turcia) este, de asemenea, o alta directie, problema este gasirea unor modalitati de finantare a unor astfel de investitii (poate ca legea Parteneriatului Public Privat va oferi un cadru imbunatatit si pentru aceste investitii)” - Claudiu Munteanu-Jipescu, partener Dentons.

Sper sa urmeze adoptarea unei strategii de dezvoltare a sectorului energiei pe termen mediu si lung, care sa asigure o viziune clara in privinta evolutiei proiectelor actuale si stimularea investitiilor in proiecte viitoare. Este, de asemenea, necesara incurajarea exportului de energie, luand in considerare ca la momentul actual Romania are surplus de productie pe care nu reuseste sa-l valorifice in mod corespunzator. Pierderile din energie si ineficienta unitatilor de productie invechite, care nu mai sunt competitive in conditiile de piata actuale au, de asemenea, nevoie de o rezolvare. Ramane de vazut care vor fi solutiile pentru toate aceste deficiente, inclusiv ce se va intampla cu excesul de certificate verzi prezent acum in piata si cum va fi mediat impactul schemelor de ajutor asupra industriilor energo-intensive” - Anca Albulescu, Partener bpv GRIGORESCU STEFANICA.


Asa cum am spus si mai sus, biomasa si biodiesel reprezinta noi puncte de interes impreuna cu cogenerarea. Mai mult, nu ar fi exclus sa asistam in viitor la un reviriment al carbunelui si a altor forme de energie conventionala pe fondul planului de actiune al UE in acest sens” - Gelu Maravela, Managing Partner Maravela si Asociatii.Romania inca ofera oportunitati de investitie in domeniul energetic si credem ca acest lucru se va intampla, investitiile in energie nu se vor opri chiar daca exista temeri si nesiguranta in aceasta privinta. Avand in vedere ca in domeniul energiei „regulile jocului” sunt stabilite la nivel UE, Romania va trebui sa isi stabileasca o strategie de joc care sa ii dea posibilitatea sa exploateze sursele de energie intr-un mod sustenabil si profitabil pe termen lung, pentru a-si putea indeplini task-urile impuse la nivel european.   De asemenea, credem ca proiectele de biomasa vor deveni tot mai populare, precum si cele de cogenerare” - Boiana Berchi, Partener coordonator al McGregor&Partners filiala Bucuresti.

In contextul obligatiei Romaniei de a implementa reglementarile comunitare din domeniul eficientei energetice (in particular Directiva privind eficienta energetica (2012/27/UE), acest domeniu se anunta unul in crestere si cu potential de investitii in viitor, atat in sectorul public, cat si in cel privat.In plus, credem ca va fi un interes crescut pentru realizarea de capacitati de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale, necesare in vederea echilibrarii sistemului energetic.Suntem, de asemenea, interesati care va fi decizia Guvernului in privinta proiectului Tarnita-Lapustesti. De urmarit si daca intentiile anuntate in presa ale unor investitori, de a parasi piata romaneasca, se vor materializa” - Irina Moinescu, avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.


In viitorul apropiat investitiile de conjunctura vor fi inlocuite de proiecte de dimensiuni considerabile care vor putea asigura – chiar independent de orice schema suport – un nivel rezonabil al RIR-ului. Astfel, capacitatile energetice sustenabile prin ele insele vor absorbi fondurile afectate investitiilor” - Catalin Micu, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoti&Partners.In prima jumatate a anului, proiectele operationale de energie regenerabila si investitiile cu indicatori de profitabilitate atractivi, au fost cele care au primit atentie din partea investitorilor privati si a bancilor. Ca si oportunitati pentru investitori, putem mentiona listarile pe Bursa de Valori, explorarile petroliere din Marea Neagra, care cu siguranta vor tine capul de afis in ceea ce priveste explorarea hidrocarburilor si a gazelor de sist. Totodata sa nu uitam de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, dar si de tranzactiile ce pot decurge din explorarea si exploatarea zacamintelor importante de resurse naturale, care vor ramane toate tinte interesante in 2014” - Miruna Suciu, partener Musat & Asociatii.

Energia este un domeniu dinamic, iar acest lucru s-a observat si in prima jumatate a anului. Interesul nu a fost indreptat cu precadere asupra unei anumite surse, variind de la nuclear la regenerabile, sau a unui tip de activitate, vizate fiind de exemplu productia, cat si distributia de energie electrica. Drept noutate, ne-am intalnit si cu o posibila tranzactie in domeniul serviciilor energetice (conexe). Prin urmare, apetit a existat si va continua sa existe in perioada urmatoare” - Anca Velicu, avocat Schoenherr.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2689 / 5740
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...