ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CE:Economia Europei se redresează, însă continuă să existe disparităţi între statele membre şi în interiorul acestora

09 Octombrie 2017   |   Ioana Duta

"Raportul arată clar că Uniunea noastră are nevoie de mai multă coeziune. Deşi criza s-a încheiat, ea a lăsat evident cicatrici în multe regiuni. Acestea vor avea nevoie de politica de coeziune pentru a răspunde provocărilor actuale şi viitoare"

 
 
Comisia Europeană (CE) a publicat luni al şaptelea raport privind coeziunea, luând pulsul regiunilor din UE, trăgând concluzii legate de cheltuielile aferente politicii de coeziune în timpul anilor de criză şi stabilind cadrul pentru politica de coeziune de după 2020, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Analizând situaţia actuală a coeziunii economice, sociale şi teritoriale din UE, raportul privind coeziunea examinează UE în profunzime subliniind că economia Europei este pe cale de redresare, însă continuă să existe disparităţi între statele membre şi în interiorul acestora.

Investiţiile publice în UE se află încă la nivelurile anterioare crizei, însă regiunile şi statele membre au nevoie de şi mai mult sprijin pentru a aborda provocările identificate în documentul de reflecţie cu privire la viitorul finanţelor UE: revoluţia digitală, globalizarea, schimbările demografice şi coeziunea socială, convergenţa economică şi schimbările climatice.


"Raportul arată clar că Uniunea noastră are nevoie de mai multă coeziune. Deşi criza s-a încheiat, ea a lăsat evident cicatrici în multe regiuni. Acestea vor avea nevoie de politica de coeziune pentru a răspunde provocărilor actuale şi viitoare", a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

La rândul său, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, a afirmat: "Raportul privind coeziunea din 2017 arată că sunt necesare investiţii semnificative pentru ca redresarea economică actuală să fie durabilă. Acest lucru este esenţial pentru a aduce o schimbare pentru economiile noastre, pentru forţele noastre de muncă şi pentru cetăţenii Europei".

Raportul nu anticipează propunerea finală a Comisiei, ci alimentează dezbaterea privind politica de coeziune de după 2020. El sugerează o politică la nivelul UE care serveşte trei scopuri principale: să valorifice globalizarea, să nu lase pe nimeni în urmă şi să sprijine reformele structurale.

În ultimele două decenii, politica de coeziune a dat rezultate în toate regiunile UE şi a constituit o sursă majoră de investiţii. Ea a creat în mod direct 1,2 milioane de locuri de muncă în UE în ultimii 10 ani, în vreme ce investiţiile publice favorabile creşterii economice au cunoscut scăderi drastice în multe state membre.

În condiţiile în care disparităţile economice regionale sunt din nou în scădere lentă, documentul de reflecţie privind viitorul finanţelor UE a iniţiat dezbaterea: "ar trebui ca politica de coeziune să se concentreze acum doar asupra regiunilor mai puţin dezvoltate?".

Raportul privind coeziunea arată că regiunile se dezvoltă, însă nu toate în acelaşi ritm. Multe regiuni a căror bogăţie se apropie de media UE par a fi blocate într-o "capcană a veniturilor medii".

Unele au suportat costurile globalizării fără să se bucure încă de beneficiile acesteia, înregistrând, adesea, pierderi semnificative de locuri de muncă şi manifestând incapacitate în a realiza transformarea industrială. Acestea vor avea nevoie de sprijin financiar suplimentar pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi schimbările structurale.

În plus, raportul evidenţiază faptul că nivelul actual al investiţiilor nu este suficient pentru a atinge obiectivele pentru 2030 privind cotele de energie din surse regenerabile şi emisiile reduse de gaze cu efect de seră. Prin urmare, toate regiunile UE vor avea nevoie de mai multe fonduri pentru a realiza decarbonizarea.

Referitor la valorificarea globalizării, pentru a nu se da învinse în faţa unei economii globalizate, regiunile trebuie să îşi modernizeze economiile şi să creeze valoare. Întrucât doar câteva regiuni din UE pot fi astăzi deschizătoare de drumuri, sunt necesare investiţii suplimentare în domeniul inovării, al digitizării şi al decarbonizării. Dincolo de finanţare, ar trebui încurajate legături eficiente între centrele de cercetare, întreprinderi şi servicii.

Potrivit documentului lansat luni, unele regiuni se confruntă cu un exod masiv, în timp ce multe oraşe se află sub presiune din cauza nou-veniţilor care îşi caută perspective mai bune, inclusiv migranţii. Deşi rata ocupării forţei de muncă în UE a atins o nouă valoare record, rata şomajului, în special în rândul tinerilor, este încă mai mare decât nivelurile din perioada anterioară crizei.

În context, combaterea şomajului, sprijinirea cetăţenilor pentru a-şi dezvolta competenţele şi a înfiinţa întreprinderi, combătând în acelaşi timp excluziunea şi discriminarea, sunt acţiuni care vor avea nevoie de investiţii suplimentare iar coeziunea socială a UE în viitorul apropiat depinde de acestea.

Cu privire la sprijinirea reformelor structurale, îmbunătăţirea administraţiei publice stimulează competitivitatea şi creşterea economică şi optimizează impactul investiţiilor. Asemenea documentului de reflecţie, raportul privind coeziunea confirmă faptul că legătura dintre politica de coeziune şi guvernanţa economică a UE ar putea avea nevoie să fie consolidată pentru a sprijini reforme în vederea unui mediu favorabil creşterii economice.

La începutul anului 2018, va fi lansată o consultare publică referitoare la viitoarea politică de coeziune. În mai 2018, va fi prezentată propunerea CE pentru cadrul financiar multianual (CFM), urmată de propuneri pentru politica de coeziune de după 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 9984 / 17464
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații asistă asociații Dentstore în tranzacția cu Abris Capital Partners. Laura Toncescu (Managing Partner) și Dragoș Iamandoiu (Senior Managing Associate) au coordonat asistența juridică acordată vânzătorilor
International arbitration for Romanian in house lawyers (24-25 februarie)
Echipa de arbitraj a ZRVP câștigă o nouă dispută arbitrală în domeniul construcțiilor. Partenerul Alina Tugearu a coordonat echipa
PNSA a asistat Pavăl Holding în achiziția complexului Dacia One. Partenerul Valentin Creața a coordonat echipa de avocați, iar Raluca Rusu (Tax Partner) a condus echipa care a asigurat consultanța fiscală în acest proiect
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...