ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

INSCOP: Primăriile, Armata, Biserica si NATO - institutiile în care românii au cea mai mare încredere

28 Iulie 2014   |   Ioana Duta

Potrivit sondajului, cifrele încrederii în institutiile politice pentru iulie sunt următoarele: Primăriile — 40,9% (39,6% în mai 2014), Curtea Constitutională — 31,2% (29,8% în mai), Consiliile judetene — 29,6% (28,8% mai), Guvernul — 28,6% (29,2% în mai), Presedintia — 20,2% (21,8% în mai), Parlamentul — 16,5% (17,6% în mai), partidele politice — 12,5% (10,5% în mai).

 
 
Românii acordă cea mai mare încredere primăriilor - din sfera institutiilor politice, Armatei - din cea a institutiilor executive, Bisericii - din sfera institutiilor sociale sau private si NATO - din sfera institutiilor internationale, potrivit unui sondaj.

Chestionati cu privire la directia în care se îndreaptă tara, 69,1% cred că se îndreaptă într-o directie gresită, 21,4% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o directie bună iar 9,5% nu stiu sau nu răspund.
 
Potrivit sondajului, cifrele încrederii în institutiile politice pentru iulie sunt următoarele: Primăriile — 40,9% (39,6% în mai 2014), Curtea Constitutională — 31,2% (29,8% în mai), Consiliile judetene — 29,6% (28,8% mai), Guvernul — 28,6% (29,2% în mai), Presedintia — 20,2% (21,8% în mai), Parlamentul — 16,5% (17,6% în mai), partidele politice — 12,5% (10,5% în mai).

 
Ierarhia de încredere în institutiile executive este condusă de Armată cu 67,6% (fată de 66,1% în mai), urmată Jandarmerie cu 60,7% (57,7% în mai), SRI cu 48,8% (fată de 48,1%), DNA cu 48,6% (fată de 47,1%), BNR cu 47,6% (fată de 46,3% în mai), Politie cu 46,9% (fată de 45,7% în mai), SIE cu 45,4% (fată de 43,5%), Agentia Natională de Integritate (ANI) cu 32,7% (31,1% în mai 2014).

Topul încrederii în institutiile sociale sau private în iulie este condus de Biserică — 62% încredere multă si foarte multă, fată de 63,1% în mai. Biserica este urmată de Universităti, cu 43,1%, fată de 44,4% în mai, presă 36,2% (fată de 33,9% în mai), organizatiile societătii civile 27,9% (fată de 29,8%), sindicate 23,4% (fată de 22,2% în mai), patronate 19,3% (fată de 17,7% în mai 2014) si bănci, 15,9% (fată de 14,6% în mai).

Cercetarea arată că ierarhia institutiilor internationale este următoarea: NATO — 52,5% (50,1% în mai 2014), ONU — 47,6% (44,4% în mai), UE — 43,9% (44,8% în mai), Parlamentul European — 41,9% (fată de 40,2%), Comisia Europeană — 41,3% (39,7% în mai), Banca Mondială — 30,9% (29,2% în mai), FMI — 27,1% (23,9% în mai).

Procentele în ceea ce priveste clasamentele privind încrederea în institutii nu cumulează non-răspunsurile.
 
"Dacă perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare a adus o accelerare a scăderii încrederii în politic, relativa stabilizare a imaginii institutiilor politice constatată în iulie se leagă mai degrabă de oboseala publicului fată de supraexpunerea la informatia politică în campaniile si, de ce nu, de dezinteresul fată de politic specific vacantei. Din septembrie discutăm iarăsi într-un context de campanie, unul mult mai interesant pentru public decât cel din mai. (...) Prezenta patronatelor si a băncilor la coada clasamentului continuă si ne arată că economia este încă departe de a fi functională din punct de vedere al vietii de zi cu zi. Presa înregistrează si acum o crestere de încredere, fiind premiată probabil pentru aducerea în fata publicului a cazurilor de coruptie care au tinut capul de afis în ultimele săptămâni", este de părere Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-6 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani.
 
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14413 / 16857
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...