ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce firme au ales studenții admiși în fruntea listelor la Facultatea de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Maria Copilău, premianta anului 2019 devenită Associate în echipa de Litigii de la Schoenherr: Anii de stagiatură sunt un capitol nou, frumos, dar în același timp, provocator și plin de teste zilnice, în cadrul cărora trebuie să dai dovadă în primul rând de responsabilitate. Îmi doresc să mă autodepășesc zilnic și să îmi dezvolt pasiunea față de Drept

27 Decembrie 2023   |   Ștefania Enache

În anul 2019, Maria Copilău intra prima la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, cu un punctaj de 92 la examenul de admitere.

 
 
Noile generații de avocați vin puternic din spate, fiind dornice să învețe, să se perfecționeze, să se dezvolte. Absolvenții de liceu, care mai ieri intrau printre primii la Facultatea de Drept a Universității din București, sunt acum parte din echipele celor mai importante firme din România. Maria Copilău se detașează în galeria tinerilor străluciți, care promit să performeze și să mențină standardele la un nivel foarte înalt în avocatura de business.Ea este avocat stagiar la Schoenherr și Asociații SCA, mărturisind că a ales să se alăture acestei echipe datorită calității profesioniștilor dreptului cu care știa că urmează să lucreze, prestigiului firmei și, nu în ultimul rând, proiectelor complexe și interesante desfășurate.


În anul 2019, Maria Copilău intra prima la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, cu un punctaj de 92 la examenul de admitere. Succesul de atunci a fost o încununare a unui efort susținut pe tot parcursul anilor de școală. Totodată, rezultatul acesta a obligat-o să se implice și mai mult, iar bursa pe care a primit-o a fost dovada că potențialul muncii sale poate conduce la rezultate deosebite care o pot ajuta să atingă cariera de succes dorită.

La vremea respectivă a mărturisit, pentru BizLawyer, că nu ia în calcul posibilitatea de a studia în străinătate, motivând că a susținut dintotdeauna învățământul și posibilitățile de dezvoltare din România. „Cred că noi, tinerii, putem oferi o schimbare prin implicare civică”, puncta Maria.

Astăzi, dovedește că a avut dreptate, fiind unul dintre tinerii care pot contribui semnificativ la dezvoltarea țării în care s-a născut.

În linia întâi a avocaturii de business

Maria Copilău trecut cu ușurință de la viața de student la cea de profesionist în domeniul dreptului. Examenul de admitere în avocatură nu i s-a părut a fi unul foarte dificil, cu toate că a avut un nivel de dificultate puțin mai ridicat în comparație cu ultimii doi ani. „Viziunea mea asupra dificultății este una pur subiectivă, influențată, cel mai probabil, de pregătirea temeinică și efortul semnificativ pe care l-am depus pe tot parcursul studiilor în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București. Ultimele luni de pregătire înainte de examen au fost, însă, esențiale pentru că au așezat în mod structurat materia studiată pentru examen, cu un program zilnic de studiu de aproximativ 10-12 ore”, povestește tânăra.

Maria mai spune că un altfel de „examen”, mai dificil, a fost procesul psihologic din timpul pregătirii în aceste ultime luni, pentru că presiunea examenului de admitere în profesie poate îngreuna menținerea echilibrului emoțional. „Lipsa acestui echilibru poate influența negativ randamentul activității de pregătire. De aceea, mi-am creat o tehnică de automotivare zilnică prin a-mi aminti cât de pasionată sunt de Drept. Cu toate acestea, examenul de admitere în profesia de avocat este unul în mod obiectiv destul de dificil, având în vedere datele privind rata de promovabilitate, respectiv doar 23,6% dintre candidații care au susținut examenul anul acesta au reușit să îl promoveze. De aceea, necesită o pregătire temeinică și susținută pentru a avea perspective de promovare. Pregătirea este un drum sinuos ce poate fi facilitat prin organizare riguroasă a materiei pe zile și pe ore”, completează avocatul.

După depășirea acestei etape, gândurile care o însoțesc pe Maria în acest prim pas în carieră sunt pline de fervență și de curiozitatea de a dezvolta cât mai multe dintre abilitățile profesionale necesare.

Tânăra este conștientă de faptul că o carieră în avocatură impune o pregătire intensă pe tot parcursul vieții, informații noi pe care le acumulezi zilnic, dar anii stagiaturii sunt cu siguranță foarte importanți în drumul către atingerea țelurilor profesionale. „Sunt entuziasmată să pătrund în această frumoasă profesie, care este mai degrabă un stil de viață, pentru că implică necesitatea de a lucra în permanență pentru propria instruire”, susține interlocutoarea BizLawyer.

Intrarea într-o echipă care activează în linia întâi a avocaturii de business reprezintă un mare avantaj pentru ea. „Probabil că visul oricărui avocat stagiar este acela de a se forma într-o firmă de avocatură de prestigiu, așa cum este Schoenherr și Asociaţii SCA. Debutul într-o astfel de firmă creează premisele acumulării unei experiențe profesionale, învățând de la unii dintre cei mai buni profesioniști ai dreptului”, amintește tânăra.




Face parte din echipa de litigii a firmei Schoenherr

Călătoria sa alături de Schoenherr a început în 2022, atunci când a derulat două stagii de practică în cadrul acestei firme. Experiența acestor stagii de practică a convins-o că își dorește profesia de avocat cu adevărat, cu precădere pe cea de avocat litigant. „Avocații pe care i-am întâlnit în practică mi-au oferit încredere și m-au învățat cu multă răbdare și profesionalism multe aspecte importante din activitatea curentă ca avocat. Sunt tare bucuroasă că aceste persoane mi-au devenit colegi, acum având și eu un loc în echipa de litigii a firmei. Primii pași în avocatură sunt mai ușor de parcurs alături de oameni dispuși să-ți ofere sprijin în dificultățile etapei de debut. Astfel că cele mai importante criterii au fost reprezentate de calitatea oamenilor și proiectelor care aveau să pună bazele carierei mele de avocat”, detaliază Maria Copilău.

Încă de când a decis că vrea să devină avocat, i-a fost clar că va opta pentru a se alătura unei echipe de litigii, iar Schoenherr are cea mai potrivită echipă de litigii pentru ceea ce își dorește Maria și pentru felul său de a fi. „Coordonatorii sunt foarte atenți și au multă răbdare în a ne explica pas cu pas ce e de făcut. Simt că învăț lucruri noi și valoroase zilnic, ceea ce mă face să fiu foarte entuziasmată la începutul fiecărei zile la birou. Astfel că sprijinul oferit este unul real, ce ne ajută să creștem profesional într-un ritm susținut”, detaliază tânăra.

Nu și-a dorit să aleagă un mediu de lucru în care nu i se permite să își exprime ideile și să de dezvolte. Din punctul său de vedere, latura umană este deosebit de importantă. „Un aspect important pentru mine în a alege echipa de avocați de litigii căreia urma să mă alătur a ținut de faptul că aici avocaților stagiari li se oferă ocazia să meargă la termene de judecată. Spun că e important pentru mine pentru că în cadrul instanțelor, la ședințele de judecată, se stabilește contactul real cu viața de avocat de litigii”, completează tânăra.

A rezonat cu echipa din care face parte acum încă din perioada stagiilor de practică, atunci când toți colegii săi au motivat-o să aducă un aport, oricât de mic, la proiectele în curs de la acel moment. „Echipa Schoenherr este antrenată de pasiune pentru drept și de un spirit deschis, elemente care se regăsesc și în felul meu de a fi. Avocații stagiari sunt primiți foarte călduros la Schoenherr, atmosfera generală fiind una plăcută. De asemenea, există o serie de programe de training ca parte a procesului de integrare în echipă foarte bine organizate, pe care le-am parcurs”, subliniază avocatul.  

După ce a trecut toate aceste etape, din punctul în care se află acum, Maria Copilău mărturisește că așteptările i-au fost confirmate, dar atrage atenția că aspectul financiar nu i se pare un element important în activitatea unui avocat stagiar. „În această perioadă, ceea ce valorează cu adevărat este experiența profesională acumulată, care, dacă este de înaltă calitate, de la buni profesioniști, se va transpune ulterior în câștiguri, atunci când ești desăvârșit ca avocat”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.



Avocatura văzută „din interior”


Văzută „din interior”, avocatura i se înfățișează Mariei drept o matematică sau o știință care rezolvă problemele oamenilor.

„De aceea este nevoie de efort, pasiune și implicare totală în exercitarea profesiei. Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu și pentru oameni, deci consider că această profesie  mi se potrivește cu adevărat, pentru că te provoacă zilnic la a găsi soluții ce influențează aspecte importante din viața unor persoane, fie ele fizice sau juridice. Raționamentul juridic și cunoștințele acumulate trebuie să fie într-un continuu proces de dezvoltare pentru a găsi cele mai bune soluții. De aceea, așa cum spuneam, avocatura este un stil de viață care trebuie să-ți surâdă și căruia să simți că i te poți adapta. În plus, un lucru prețios pe care l-am învățat în scurta mea experiență ca avocat este că organizarea timpului este cheia”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.

Din punctul său de vedere, gradul de integrare a unui absolvent de Drept pe piața muncii depinde de la caz la caz. Contează cât efort a fost dispus să depună în facultate și dacă este obișnuit cu un stil de viață în care să studieze continuu. De asemenea, contează și dacă a derulat stagii de practică pentru a-și da seama cu adevărat ce i se potrivește și în ce arie de practică vrea să profeseze. „Totuși, un factor exterior ce îngreunează  integrarea tuturor absolvenților este diferența dintre teoria și practica domeniului juridic. Această problemă decurge din cadrul facultății, unde consider că ar fi nevoie de mai multă aplecare către practică”, atenționează avocatul.

În etapa actuală, Maria Copilău continuă să învețe lucruri noi zilnic, simțind că se dezvoltă, iar avocatura este profesia care i se potrivește. „Mult timp mi-am dorit să devin magistrat, dar ulterior, am analizat mai bine plusurile și minusurile celor două profesii și am ales ce am simțit că e mai potrivit pentru mine. Anii de stagiatură sunt un capitol nou, frumos, dar în același timp, provocator și plin de teste zilnice, în cadrul cărora trebuie să dai dovadă în primul rând de responsabilitate. Îmi doresc ca în această perioadă (și nu numai) să mă autodepășesc zilnic și să îmi dezvolt pasiunea față de Drept, pasiune pe care o regăsesc, în egală măsură, și la colegii alături de care lucrez”, concluzionează Maria Copilău, azi avocat pe poziția de Associate la Schoenherr & Asociații.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.






 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 109 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...