- 1. Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime” (88331)
- 2. Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ (85422)
- 3. Ce firme de avocați a selectat Ministerul Finanțelor pentru participarea la proiectul ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei (81035)
- 4. 2021 Tax Controversy Leaders | Cei mai buni avocați români specializați în controverse fiscale, evidențiați de ITR (World Tax) (76533)
- 5. Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium (61795)
- 6. 11 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2020 (60029)
- 7. Duncea, Ștefănescu & Asociații câștigă definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje (55672)
- 8. 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice (52204)
- 9. Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2021. Țuca Zbârcea & Asociații, lider pe segmentele analizate, o buna expunere pentru Mușat, Simion & Baciu sau ZRVP (51816)
- 10. Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare (51068)

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile ...Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând ... Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune ...Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale ... Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ... Concedierea pentru necorespundere profesională – un instrument intangibil?![]() Deși se întâmplă de multe ori ca angajatorul să nu mai beneficieze de aceeași calitate a muncii din partea unui angajat, acesta din urmă dovedind carențe profesionale pe parcursul derulării raporturilor de muncă, concedierea din motive de necorespundere profesională, ca modalitate de încetare a contractului de muncă, este destul de puțin îmbrățișată. Mult mai la îndemâna angajatorilor este recurgerea la concediere pe motive disciplinare, însă diferența esențială dintre cele două o reprezintă factorul subiectiv, respectiv vinovăția – dacă în cazul concedierii din motive de necorespundere profesională, angajatul nu are o conduită culpabilă care stă la baza neperformanței sale, în situația concedierii pe motive disciplinare, există o abatere vinovată de la sarcinile de serviciu. Rațiunea pentru care concedierii din motive de necorespundere profesională îi lipsește popularitatea poate consta atât existența unei proceduri de evaluare insuficient de solide existente la nivelul angajatorilor (nedeterminarea clară a obiectivelor de performanță, faptul că acestea nu sunt măsurabile, nedetalierea concluziilor la care s-a ajuns urmare a procesului de evaluare etc.), precum și insuficienta reglementare în materie – se știe că, pe teritoriul dreptului muncii și în fața instanțelor de judecată competente, toate elementele care stau la baza concedierilor trebuie să asigure un fundament solid, atât din perspectivă procedurală, cât și argumentativă. Textele relevante din Codul Muncii sunt (i) art. Andrada Bulgaru, Partener la Bulboacă & Asociații Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic![]() În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența simultană a unui deficit bugetar - atunci când cheltuielile statului depășesc veniturile - și a unui deficit al balanței comerciale, care apare atunci când o țară importă mai mult decât exportă. Acest dezechilibru dual a fost, istoric, un semnal de alarmă pentru economiști, indicând vulnerabilități structurale cu implicații critice pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru populație în general. Este situația alarmantă în care se află România de ceva vreme. Victor Iancu, Partener, lider al departamentului de Strategie, EY România |
CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
|
Romulus Badea (PIFM): Sunt 500.000 de oameni activi în România care nu se regăsesc în câmpul muncii
Angajatorii români încearcă să acopere cu muncitori aduşi din străinătate un deficit de forţă de muncă de peste 600.

Robotizarea și automatizarea devin priorități strategice pentru companiile din România în contextul concurenței globale
Robotica și automatizarea reprezintă o evoluție majoră, având un impact semnificativ asupra industriilor unde sunt implementate, mai ales prin stimularea productivității și creșterea veniturilor companiilor.

Creșteri de taxe și impozite – unde dai și unde crapă! Cazul specific al impozitului pe dividende crescut la 16% din 2026
Despre impactul noilor măsuri, asumate de guvern în fața Parlamentului, s-a scris mult și se va scrie mult în continuare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Ministerul Transporturilor: România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) destinat sectorului transporturilor după ce, în urma discuţiilor tehnice purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene, s-a stabilit că proiectele care rămân în PNRR vor fi finanţate integral din fonduri europene, fără a mai necesita cofinanţare din bugetul de stat, a anunţat marţi Ministerul Transporturilor.
Pîslaru: Proiecte din PNRR de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026
Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, din perspectiva analizelor tehnice, a declarat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Dragoş Pîslaru.
Nazare: ANAF trebuie să devină parte a soluţiei, nu parte a problemei
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus schimbări majore în conducerea Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti, înlocuind nouă dintre cele 15 persoane cu funcţii de conducere ale instituţiei, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
România consideră esențială constituirea unui fond de criză dedicat producătorilor agricoli din UE
România sprijină fără rezerve conținutul declarației comune privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial Uniunea Europeană (UE) - Ucraina și consideră esențială constituirea unui fond de criză dedicat producătorilor agricoli din UE, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul reuniunii Consiliul Agricultură și Pescuit (Agrifish).
.jpg)
Piața de capital paralizată. Investitorii fug, listările lipsesc, Statul încasează tot
Deși indicii bursieri au bifat un nou maxim local, în iunie 2025, investitorii români au continuat să își mute banii în titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor.
Nicușor Dan: România are nevoie de o lege a salarizării
România are nevoie de o lege a salarizării în care să avem o abordare foarte nuanțată pe toate categoriile și să dispară sporurile, a declarat, luni, președintele Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

TVA 21% la locuințele noi – impact în piața imobiliară
În contextul unor constrângeri bugetare, Guvernul României a decis majorarea cotei de TVA de la 9% la 21% începând cu 1 august 2025 pentru livrările de locuințe noi, măsură cu impact direct asupra sectorului imobiliar
Obligații noi privind accesibilitatea: cum afectează Legea 232 ̸ 2022 operatorii economici începând cu 28 iunie 2025?
Câteva “mituri” vehiculate de unele segmente politice și din administrație
.jpg)
Au apărut din ce în ce mai des în ultimul timp analize și poziții care susțin, în esență, că: (1) România ar avea, de fapt, prea puțini angajați/funcționari publici, nu prea mulți; (2) cheltuielile publice ale României ar fi mai degrabă mici pe ansamblu, nu excesive și, deci, nu se poate face mare lucru în privința lor, acestea trebuind chiar mărite semnificativ
Hărțuirea digitală: Cum pot angajatorii să gestioneze comportamentele neadecvate în medii de lucru hybrid sau remote?
Proiect normativ privind măsurile de stimulare în vederea angajării victimelor violenței domestice

În contextul complexității problemelor sociale, statul român își reafirmă angajamentul de a sprijini persoanele vulnerabile, în special victimele violenței domestice
GDPR la 7 ani de aplicare: Lecții învățate și provocări viitoareClifford Chance advised Electrica on its historic EUR 500 million green bonds issue on external markets
Kinstellar advises Altenova on legal aspects of the partnership between the Pyronova Group and Altebra Group across six jurisdictions
Dentons advises Alpha Bank on multiple financing transactions for M Core companies
Exim Banca Romaneasca joins the InvestEU Ukraine Export Credit Guarantee Facility
Clifford Chance Badea advised the banks in connection with Banca Transilvania’s record RON 1.5 billion issue, its first sustainable bonds issue denominated in RON
Kinstellar, with Noerr as lead counsel, advises STRABAG on the Romanian, Croatian, Czech, and Montenegrin law aspects of its acquisition of WTE Wassertechnik
Romania fine tunes procedure on treating allegedly privileged communication during dawn raids
Dentons advises two Turkish renewables investors on the acquisition of solar parks in Romania
Țuca Zbârcea & Asociații Wins Major Litigation for Silcotub Regarding Recalculation of Electricity Price under Emergency Ordinance No. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...