ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pisica neagră, pisica albă, urgența și oazele

Dacă transpunem spectrul politic în lumea pisicilor, parcă devine mai ușor de observat că există mai ...

Obligații de raportare pentru companiile din grupuri multinaționale, la final de an ...

Contribuabilii care fac parte din grupuri multinaționale cu o cifră de afaceri anuală consolidată mai mare ...

De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?

Numărul de neclarități și aiureli legislative rămâne mare în România și grevează atât activitatea ...

În căutarea stării de „antifragilitate” pentru persoana juridică și managementul acesteia, în raport cu „stresul penal” (continuare)

După ce în prima Cauză am examinat o problemă din domeniul bancar , în cele ce urmează ne vom îndrepta atenția spre domeniul medical, pornind de la o speță din practica judiciară publicată și comentată.

După ce în prima Cauză am examinat o problemă din domeniul bancar1, în cele ce urmează ne vom îndrepta atenția spre domeniul medical, pornind de la o speță din practica judiciară publicată și comentată.   Citește și primul articol din aceasta serie →   În căutarea stării de „antifragilitate” pentru persoana juridică și managementul acesteia, în raport cu „stresul penal” (I) Cauza nr. 2 – „Un spital public, având personalitate juridică, poate răspunde penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru săvârșirea acestei infracțiuni.

PNSA

În căutarea stării de „antifragilitate” pentru persoana juridică și managementul acesteia, în raport cu „stresul penal” (I)

A trage învățăminte în urma unui eveniment negativ (stres) presupune o cunoaștere prin încercări și greșeli, o valorificare a propriilor erori și a celor comise de ceilalți. Aceasta ar fi, simplificând, calea spre obținerea antifragilității, înțeleasă (tot simplificând) ca acea capacitate a unei entități de a se întări la impactul cu elementul stresant.

Lansăm azi o rubrică nouă, ”De-a dreptul penal...”, susținută de una dintre cele mai prestigioase semnături din ecosistemul juridic românesc.  Dl. Valerian Cioclei, Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti (Criminologie și Drept penal) și Of Counsel ZRVP, va împărtăși cititorilor BizLawyer gânduri, idei, preocupări, frânturi din experiența sa de expert de top în științe juridice.  Azi, ”În căutarea stării de „antifragilitate” pentru persoana juridică și managementul acesteia, în raport cu „stresul penal”, primul articol din această serie.                        ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Omul de știință Nassim Nicholas Taleb este cunoscut, mai ales, datorită celebrei lucrări „Lebăda Neagră”, în care sunt analizate evenimente imprevizibile ce au capacitatea de a schimba modul nostru de gândire și, uneori, chiar cursul istoriei omenirii. Există Lebede negre pozitive (ex. tiparul, internetul) și Lebede Negre negative (ex.

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Crăciun (BCR Pensii): Infrastructura nu e pe primul loc la intenţii de investiţii; suntem circumspecţi faţă de parteneriatele public-private

AGERPRES

Investiţiile în infrastructura rutieră nu sunt pe primul loc în intenţiile fondului privat de pensii BCR Pensii, deoarece România nu are poveşti de succes în ceea ce priveşte parteneriatele public-private, astfel încât compania e circumspectă faţă de investiţiile în acest domeniu, a declarat miercuri directorul BCR Pensii, Radu Crăciun.


   Manolescu (OTP Asset Management): Dacă deficitul trece de 3% în 2019 există riscul delanşării procedurii de infringement

   AGERPRES

   Un deficit mai mare de 3% în 2019 ar putea declanşa procedura de infringement, iar în această situaţie România va trebui să adopte în acest an măsuri de ajutare fiscală, inclusiv majorări de taxe, a declarat miercuri Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, în cadrul unei conferinţe de presă.


     Alex Milcev, EY:

     Ne așteptăm ca 2020 să fie anul simbiozei “transparență fiscală – automatizare fiscală”

     BizLawyer

     „Ne așteptăm ca anul 2020 să fie anul simbiozei “transparență fiscală – automatizare fiscală”.



       Ascunde Reclama

       Iohannis: Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi. Sper să rămână o variantă desfiinţarea Secţiei speciale

       MEDIAFAX

       Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că Guvernul va adopta „în foarte scurt timp” o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi.


         Ministrul Economiei anunţă că vor fi schimbate criteriile pentru StartUp Nation

         MEDIAFAX

         Mai multe companii finanţate prin programul guvernamental Start-Up Nation au ajuns să fie scoase la vânzare pe platforma de anunţuri OLX, ceea ce reprezintă ”un risc reputaţional extraordinar” pentru acest program, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.


           Ministrul Virgil Popescu recomandă companiei Exxon să respecte legislaţia română

           MEDIAFAX

           Ministrul Economiei Virgil Popescu recomandă companiei americane Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislataţia pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica HG pentru transferul de licenţă, precizând că operaţiunile sunt o chestiune de securitate naţională.


             Opinie Deloitte:

             Avem servicii moderne de transport, dar avem și legislația potrivită?

             Anca Ghizdavu, Manager Taxe Directe, Deloitte România

             Transportul alternativ de persoane intermediat printr-o platformă digitală a fost supus, pe parcursul anului 2019, unui proces efervescent de reglementare, care, în final, a generat legislația necesară desfășurării activităților de acest tip în România.


               Opinie Deloitte România:

               Decembrie, „luna cadourilor” fiscale pentru mediul de business?

               Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice, Deloitte România

               Luna decembrie, denumită tradițional „luna cadourilor”, tinde să devină o sursă de preocupare pentru mediul de business din România, având în vedere că, în ultimii ani, cele mai importante modificări fiscale au fost adoptate aproape de finalul anului.


                 Bădin (Deloitte): Decembrie tinde să devină o sursă de preocupare pentru mediul de business;modificarea OUG 114, impact pozitiv

                 AGERPRES

                 Modificarea Ordonanţei 114, în sensul eliminării măsurilor considerate nocive, ar putea reprezenta un moment de referinţă în restabilirea încrederii investitorilor în mediul de business românesc, însă, pentru ca procesul să fie de durată, este necesar să se revină la predictibilitate, arată Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România.


                    


                   Ascunde Reclama

                   De ce lupta anti-corupție trebuie recalibrată?
                   Lucian Bondoc | 21-01-2020

                   1.    Principiul Combaterea fermă a corupției este o necesitate clară în România pe termen scurt, mediu și lung

                   Despre justiția în România. De ce unele segmente ale justiției din Romania nu sunt încă „mai” independente?
                   Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc & Asociații | 20-01-2020
                   Transformarea societăților agricole în societăți cu răspundere limitată sau în societăți pe acțiuni
                   Nicolae Ursu (Partener) si Elena Sopotean (Asociat Senior) - CEEA/BGA | 15-01-2020
                   Ce schimbări importante aduce pe piața muncii din România Directiva privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată
                   Andrei Ștefanovici și Anca Atanasiu, avocați Radu și Asociații SPRL | 11-10-2019
                   Când dreptul bancar devine un joc de-a alba-neagra
                   Dumitru Rusu, Partener Voicu & Filipescu, coordonator al practicii pe domeniul financiar-bancar | 09-01-2020

                   Episodul 1 – Superficialitatea confirmată a unor proceduri legislative parlamentare   La începutul acestui an scrisesem un alt articol de opinie despre ceea ce era denumit la acel moment printre bancheri drept „Legile antibănci” ori „Legile lui Zamfir”, comentând, în contextul în care se formulaseră deja sesizări de neconstituționalitate privind acele proiecte de lege, critici privind superficialitatea expunerilor de motive

                   Controversa mențiunilor de promovare prezente pe eticheta/ambalajul produselor
                   Claudia Cărăvan și Beatrice Bealcu, Avocați Voicu & Filipescu | 08-10-2019
                   Impactul neglijenței în verificarea potențialului de risc al partenerilor de business asupra TVA
                   Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, Deloitte România | 30-07-2019
                   Inspecțiile inopinate desfășurate de Consiliul Concurenței. Ce acțiuni imediate sunt recomandate?
                   Cătălin Suliman (partner) și Georgeta Gavriloiu (Counsel) - Filip & Company | 28-06-2019
                   Restructurarea obligațiilor fiscale restante, sub presiunea timpului
                   Vlad Vătavu, Manager Servicii Fiscale, și Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România | 08-10-2019

                   Contribuabilii care pot beneficia de restructurarea financiară prevăzută de Ordonanța 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale au primit un termen mai îndelungat pentru depunerea notificării privind intenția de a aplica pentru restructurare

                   Roxana Dudău Associated Partner Noerr: Piaţa imobiliară poate fi îmbunătăţită radical în patru paşi
                   BizLawyer | 13-11-2018
                   Home schooling-ul afacerilor de familie din România
                   Florentina Șușnea, Managing Partner, PKF Finconta | 29-08-2018
                   Alex Milcev, EY: Tranzacționarea cripto-monedelor – o piață mult prea mare pentru a rămâne în afara legislației fiscale
                   Alex Milcev, Partener, Lider al departamentului de Asistență Fiscală, EY România | 20-02-2018
                    

                   AVOCAŢI DE TOP

                   Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinStoica ValeriuTodor AndaDiculescu-Sova AnaDamian StefanPopa CornelMusat MonaNadia Badea Nitu FlorianGutiu Sebastian IulianGabriel SidereHorea PopescuMIHAI MARESDaniel Badea
                    
                   Citeste pe SeeNews Digital Network
                   • BizBanker

                   • BizLeader

                     in curand...
                   • SeeNews

                    in curand...