ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine beneficiază de 5% TVA destinată serviciilor de restaurant și catering?

Există numeroase unități de alimentație publică care sunt afectate de noile modificări legislative, iar ...

Participarea României la proiectul internaţional de cercetare FAIR - periclitată ...

FAIR este o infrastructură de cercetare fundamentală în domeniul antiprotonilor şi al ionilor, care se ...

Cuantificarea prejudiciilor și evaluarea de întreprinderi. O abordare comparativă ...

În articolul de luna aceasta, ne vom îndrepta atenția spre câteva dintre cele mai relevante distincții ...

Statul vrea să reglementeze emiterea de monedă electronică. Ce condiţii trebuie să îndeplinească emitenţii

Emiterea, fără drept, de monedă electronică constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Emiterea de monedă electronică va putea fi făcută doar de instituţii autorizate de BNR, care va administra registrul acestora şi le va supraveghea, emitenţii trebuind să dispună la data autorizării un capital iniţial de 350.000 de euro. Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind emiterea de monedă electronică. Proiectul stabileşte autorizarea, cerinţele operaţionale şi supravegherea instituţiilor emitente de monedă electronică; desfăşurarea activităţii de prestare a serviciilor de plată de către instituţiile emitente de monedă electronică persoane juridice române pe teritoriul României prin intermediul agenţilor şi externalizarea; desfăşurarea activităţii pe teritoriul României de către instituţiile emitente de monedă electronică din alte state membre; desfăşurarea activităţii în afara teritoriului României de către instituţii emitente de monedă electronică persoane juridice române; reglementarea registrului instituţiilor emitente de monedă electronică administrat de Banca Naţională a României; secretul profesional şi schimbul de informaţii; stabilirea regimului tranzitoriu aplicabil instituţiilor care emit monedă electronică şi prestează servicii de plată la data intrării în vigoare a legii.

Mediafax

PNSA

Contenciosul contractelor administrative - repere generale

Prezentul demers urmărește să ofere o imagine generală asupra regimului juridic actual al acțiunilor derivate din acest tip de contracte, având ca reper prevederile Legii nr. 101/2016 și ale Legii nr. 554/2004 astfel cum au fost acestea modificate prin Legea nr. 212 din 25 iulie 2018 .

Contractele administrative ocupă un loc aparte în circuitul juridic, atât datorită obiectului lor - gestiunea bunurilor statului și a serviciilor publice, cât și datorită regimului special căruia îi sunt supuse. Acesta este motivul pentru care, în această materie, legiuitorul a urmărit în mod constant să instituie remedii menite să asigure un echilibru între protejarea interesului public, tranșarea cu celeritate a incertitudinilor juridice și corecta desocotire a cocontractanților. Cu toate acestea, disputele născute în jurul acestor tipuri de contracte au dat naștere de-a lungul timpului unor probleme juridice extrem de sensibile, majoritatea tributare perspectivei duale (deopotrivă administrativistă și civilistă) asupra unor instituții juridice clasice: prescripție, competență, procedură de judecată etc.

Radu Damaschin, Partener, Departament Litigii - NNDKP

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 

MFP: Obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

AGERPRES

Persoanele fizice care au depus Declaraţia Unică până la 31 iulie 2018 şi îşi achită integral obligaţiile fiscale estimate pentru anul 2018, până la 15 decembrie, inclusiv, vor primi o bonificaţie de 5% din totalul sumei datorate, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.


   Ministerul Justiţiei transmite că OUG care reglementează cadrul de funcţionare pentru Fondul Suveran de Investiţii poate fi neconstituţională

   Mediafax

   Ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a transmis un document Secretariatului General al Guvernului - condus de Toni Greblă - în care arată că OUG care reglementează cadrul de funcţionare a Fondului Suveran Investiţii are un caracter neconstituţional, potrivit unor aspecte transmise de MJ.


     Preşedintele a promulgat legea care introduce criterii de integritate pentru gărzile forestiere

     Mediafax

     Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, proiectul de lege de aprobare a OUG 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere, astfel încât ocuparea posturilor se face numai cu promovarea unei „evaluări de integritate”.       Ascunde Reclama

       Alte 11 localităţi primesc statut de staţiuni turistice de interes local

       AGERPRES

       Numărul localităţilor din România atestate ca staţiuni turistice de interes local ajunge la 72, după ce joi alte 11 astfel de locuri au primit acest statut printr-o Hotărâre de Guvern, a anunţat Ministerul Turismului, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.


         Primul PPP din sănătate | Guvernul a aprobat studiul de fundamentare pentru clinica multifuncţională ‘Dr. Calistrat Grozovici’

         AGERPRES

         Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, studiul de fundamentare pentru clinica multifuncţională "Dr.


           Concedierile lui Teodorovici. La ANAF vor fi eliminate doar posturile blocate

           Mediafax

           Din ANAF nu vor fi concediaţi oameni, urmând să dispară doar posturile blocate, a declarat joi ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici.


             Guvernul a adoptat, joi, OUG care stabileşte cadrul general de înfiinţare a fondurilor suverane

             Mediafax

             Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care trasează cadrul legislativ general pentru înfiinţarea mai multor fonduri suverane de investiţii.


               Chiriţoiu, despre Black Friday: Comercianţii trebuie să-şi facă ordine în casă; lucrăm la o nouă legislaţie

               AGERPRES

               Autorităţile lucrează la o nouă legislaţie în sectorul comerţului, care ar urma să regleze şi problemele legate de perioadele de promoţii, iar comercianţii trebuie "să-şi facă ordine în casă", altfel tot ei vor pierde clienţi, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.


                 Deficitul de colectare a TVA în România – încotro ne îndreptăm în era digitală?

                 Ana Maria Domșa, Partener Asociat EY România

                 În vederea îmbunătățirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, autoritățile fiscale române trebuie să se alinieze cu tendințele globale și să investească masiv în soluții digitale.


                    


                   Ascunde Reclama

                   Bei ce vrei, dar ştii ce bei? Înregistrarea noilor denumiri de origine şi a indicaţiilor geografice în China (Partea a-VII-a)
                   Andreea Micu, Partner & Ramona Bădescu, Associate - STOICA&Asociaţii | 13-11-2018

                   În articolul precedent, ne-am oprit atenţia asupra procedurii de înregistrare a denumirilor de origine şi a indicaţiiilor geografice la nivel naţional, european şi internaţional (a se vedea articolul Bei ce vrei, dar ştii ce bei? Înregistrarea noilor denumiri de origine şi a noilor indicaţii geografice)

                   Bei ce vrei, dar ştii ce bei? Înregistrarea noilor denumiri de origine şi a noilor indicaţii geografice (Partea a-VI-a)
                   Andreea Micu, Partner & Ramona Bădescu, Associate - STOICA & Asociaţii | 06-11-2018
                   De ce crezi că societatea ta nu este „vizată” de dispozițiile GDPR și de ce te înșeli?
                   Andreea MICU (Partner) & Alin-Gabriel OPREA (Junior Lawyer) - STOICA & Asociații | 05-10-2018
                   Bei ce vrei, dar ştii ce bei? Relaţia dintre denumiri geografice şi mărci în domeniul vinurilor (partea a V-a)
                   Andreea Micu, Partner & Ramona Bădescu, Associate - STOICA & Asociaţii | 12-09-2018
                   Restituirea caselor naționalizate - o problemă în continuare actuală
                   Laura Elena Radu, Senior Partner & Marius Chelaru, Managing Associate - STOICA & Asociatii | 06-08-2018

                   I.    Scurtă prezentare a restituirii imobilelor în România După cum bine se cunoaște, în România, în perioada 1945 – 1989, statul comunist a preluat în mod abuziv de la populație și de la persoane juridice terenuri, case și alte imobile, fără a oferi nimic în schimb, sau contra unor despăgubiri modice

                   Protecția mărcilor înainte de naștere
                   Andreea Micu, Partner & Yolanda Beșleagă, Junior Lawyer - STOICA & Asociații | 02-08-2018
                   Pentru ca o acțiune să fie calificată drept măsură de implementare a unei tranzacții anterior autorizării de către autoritatea de concurență (gun-jumping), trebuie să contribuie la o schimbare de durată a controlului asupra targetului
                   Georgeta Dinu, Partener si coordonator al ariilor de practica Concurenta, Ajutor de Stat, Drept UE si Anca Pascu, Asociat in cadrul acelorasi arii de practica - NNDKP | 21-06-2018
                   TELEMUNCA
                   Matei Varachiu, avocat colaborator PeliFilip | 02-05-2017
                   Divorțul părinților, drama copiilor. Rezidența alternantă – soluție sau disoluție?
                   Cătălina Dicu, Senior Partner STOICA & Asociații | 16-07-2018

                   ”Copiii trebuie crescuți pentru ei, iar nu pentru părinți!” Nicolae Iorga În statisticile Uniunii Europene, România ocupă un loc fruntaș la capitolul ”divorțuri”, cu o rată de 1,6 divorțuri la 1000 de locuitori

                   Implicațiile litigioase ale legislației ce urmează să intre în vigoare cu privire la protecția datelor cu caracter personal
                   Alexandra Ichim (Senior Associate) & Ada Pascu (Senior Associate) - Maravela & Asociații | 30-05-2018
                   CEDO: Judecătorul care dă sentinţa trebuie să o motiveze. Asemănări cu procesul lui Dragnea
                   Mediafax | 18-07-2017
                   CCR: Termenul “defectuos”, înlocuit cu “prin încălcarea legii”, în cazul neglijenţei în serviciu. Curtea cere prag valoric şi pentru această infracţiune
                   Mediafax | 06-07-2017
                    

                   AVOCAŢI DE TOP

                   Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinStoica ValeriuTodor AndaDiculescu-Sova AnaDamian StefanPopa CornelMusat MonaNadia Badea Nitu FlorianGutiu Sebastian IulianGabriel SidereHorea PopescuMIHAI MARESDaniel Badea
                    
                   Citeste pe SeeNews Digital Network
                   • BizBanker

                   • BizLeader

                     in curand...
                   • SeeNews

                    in curand...