ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Practica ÎCCJ privind compatibilitatea funcției de decan cu funcția de manager de ...

Interpretarea care s-a cristalizat la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție este că funcția de ...

Declarația 207 – o modificare aparent inofensivă care poate afecta negativ ...

Asistăm la punerea în practică a unor măsuri fiscale al căror scop este incert, dar efectul cu ...

Tendințe în materie de concurență în anul 2017

Prezentăm în cele de mai jos unele tendințe și zone de urmărit în anul 2017. Proiecțiile din articol se ...

Inactictivitatea fiscală: inițiere, reactivare, implicații fiscale

Acest articol prezintă situațiile în care o societate este declarată inactivă fiscal și modul în care poate fi verificată existența stării de inactivitate fiscală, analizând totodată regimul cheltuielilor și taxei pe valoarea adăugată în timpul inactivării și după momentul reactivării fiscale.

Cheltuielile și taxa pe valoarea adaugată sunt nedeductibile în cazul achizițiilor efectuate în perioada în care societatea dumneavoastră sau unul dintre partenerii dumneavoastră de afaceri de la care achiziționați bunuri sau servicii este declarat/ă inactiv/ă fiscal, putând fi deduse după reactivarea fiscală, în anumite condiții. Acest articol prezintă situațiile în care o societate este declarată inactivă fiscal și modul în care poate fi verificată existența stării de inactivitate fiscală, analizând totodată regimul cheltuielilor și taxei pe valoarea adăugată în timpul inactivării și după momentul reactivării fiscale. Situații de inactivare Codul de procedură fiscală menționează mai multe situații în care un contribuabil poate deveni inactiv fiscal.

Alex Tabacu, Tax Partner Voicu & Filipescu Tax Advisers SRL

PNSA

Dreptul la despăgubiri al persoanelor afectate de practici anticoncurențiale continuă să fie restricționat. România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene

În pofida optimismului exprimat cu privire la procesul legislativ de transpunere, România a reușit să nesocotească și acest al doilea termen acordat pentru transpunerea Directivei.

În anul 2014, când, după aproape un deceniu de dezbateri, a intrat în vigoare Directiva care reglementa accesul efectiv al victimelor practicilor anticoncurențiale la despăgubiri (Directiva 2014/104/UE), aceasta a generat un val de entuziasm și discuții. Deși dreptul la despăgubiri al persoanelor prejudiciate de practici anticoncurențiale nu era o noutate în sine, Directiva a fost adoptată cu scopul de a facilita exercitarea acestui drept, în mod efectiv, de către orice persoană (fizică sau juridică, prejudiciată direct sau indirect ca efect al unei practici anticoncurențiale) prin instituirea unor norme neechivoce, proporționale și unitare, la nivelul tuturor statelor membre. Aceste norme vizează, în principal, accesul persoanelor prejudiciate la probe și limitele divulgării și utilizării probelor, posibilitatea acestor persoane de a recupera integral prejudiciul suferit, într-un termen rezonabil și, în principiu, de la oricare dintre autorii încălcării, precum și cuantificarea prejudiciului. Este de așteptat ca aplicarea noilor reguli să conducă la o creștere a numărului acțiunilor în despăgubiri formulate de persoanele prejudiciate de practici anticoncurențiale la nivelul statelor membre, acest număr fiind, în prezent, foarte redus. Termenul pentru transpunerea Directivei și stadiul actual în România Statele membre erau obligate să asigure transpunerea Directivei în legislațiile naționale până la data de 27 decembrie 2016.

Iulia Dragomir (Senior Associate) și Andreea Cărare (Associate) - bpv GRIGORESCU STEFANICA

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
Ministrul Finanţelor:

Angajatorul nu va mai reţine la sursă impozitul pentru angajat; scadenţa de plată va fi în luna mai a anului următor

AGERPRES

Angajatorul nu va mai reţine la sursă impozitul pentru angajat, acesta putând să folosească sumele în folosul personal, dar va trebui să ţină cont de faptul că scadenţa de plată a impozitului va fi în luna mai anului viitor, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică la Digi 24.


   Termenele de publicare a documentului constatator în SEAP

   Dragoș Puia / Mihail Petcu, Centrul de Excelență în Achiziții Publice – KPMG

   Ca regulă generală, atunci când legile speciale trimit către aplicarea regulilor de drept comun, normele de trimitere trebuie să aibă un conținut cât mai specific și adaptat situației la care acestea se referă.


     Augustin Lazăr: Nu este necesar un prag în cazul abuzului în serviciu. Avem încredere în judecător

     Mediafax

     Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declară că ”nu este practic să treci un prag” în cazul abuzului în serviciu deoarece orice prag ar fi propus ”cineva ar întreba de ce acela”.       Ascunde Reclama

       Românii care nu şi-au clarificat rezidenţa fiscală pot fi subiectul dublei impuneri (EY România)

       AGERPRES

       Persoanele care nu-şi declară venitul global până la 25 mai a.


         Proiect:

         Popririle pe conturi ar putea să se realizeze mai repede

         Ioana Duta

         Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să reglementeze încheierea unui protocol de colaborare între Fisc şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) prin care să se facă mai repede popririle bancare, reiese dintr-un referat de aprobare al unui proiect Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora publicat pe site-ul MFP.


           Aspecte ce trebuie avute în vedere, din perspectivă juridică, la debutul unei afaceri

           Ana Andreiana, Senior Associate & Marcu Florea, Associate - PeliFilip

           Protecția drepturilor de proprietate intelectuală Printre altele, proprietatea intelectuală include produse, acțiuni sau procese pe care o persoană (fizică sau juridică) le dezvoltă și care oferă un avantaj competitiv – avantaj care, în anumite situații, poate dicta successul unei afaceri la început de drum.


             MF: Un nou concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, este în analiza unui grup de experți

             BizLawyer

             Încă de la începutul anului Guvernul lucrează la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal, a anuntat Ministerul Finantelor, intr-un comunicat de presa.


               Proiect al MAI pentru acceptarea sponsorizărilor şi a donaţiilor, pus în dezbatere publică

               Mediafax

               Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind acceptarea donaţiilor, darurilor, comodatelor şi sponsorizărilor, după ce ministerul nu a mai primit sponsorizări în ultimii doi ani din cauza lipsei reglementărilor în domeniu, transmite instituţia.


                 Şeful ANAF: Legea prevenţiei se află la nivel de negociere între ministere; iscul are o listă de propuneri la actul normativ

                 Ioana Duta

                 Legea prevenţiei se află încă la nivel de negociere între ministere, iar fiscul a venit cu o serie de propuneri printre care se află renunţarea la o serie de contravenţii pentru agenţii economici, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, prezent miercuri la o conferinţă de specialitate.


                    


                   Ascunde Reclama

                   Legătura dintre drept şi morală. Înregistrarea şi protejarea mărcilor în Uniunea Europeană şi în România
                   Marcu Florea, Associate PeliFilip | 09-03-2017

                   Curtea Supremă a Statelor Unite urmează să decidă dacă legea care oferă posibilitatea autorităților administrative de a refuza înregistrare unor mărci considerate obscene încalcă libertatea de exprimare şi primul amendament la Consitutiţia SUA1

                   Ofițerul de conformitate - noul „gardian” al prelucrărilor de date cu caracter personal
                   Ciprian TIMOFTE, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații | 06-03-2017
                   Noua reglementare a separarii activitatii de furnizare si distributie a energiei – separarea la nivel de identitate comerciala
                   Suciu, Popa şi Asociaţii | 11-05-2016
                   Comerțul online vs. offline. O perspectivă concurențială
                   Georgiana Badescu – Partener Voicu & Filipescu | 09-12-2015
                   Reglementarea conținutului audiovizual se modifică – publicitatea la alimente și suplimente alimentare
                   Gabriela Bădescu, Managing Associate Voicu & Filipescu | 24-03-2017

                   Codul de reglementare a conținutului audiovizual se modifică

                   Noile reguli arbitrale ICC promit un arbitraj mai eficient prin „procedura accelerată”
                   Alexandra Valcelaru, Șerban Dănescu - PeliFilip | 08-03-2017
                   Arbitraj instituţionalizat. Cerere de chemare în garanţie. Tribunal arbitral constituit din cinci arbitri
                   Valentina Preda, Managing Associate, STOICA & Associaţii | 29-09-2016
                   Noutăți legate de procedura de înregistrare în scopuri de TVA
                   Alexandru CRISTEA, Tax Partner si Izabela STOICESCU, Tax Senior Consultant Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax | 18-04-2015
                   CCR: Legea de modificare şi completare a OG 22 din 1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, neconstituţională
                   Ioana Duta | 28-02-2017

                   Dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile sunt neconstituţionale, a decis marţi, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a României (CCR)

                   CCR: Excluderea obligaţiei informării suspectului sau inculpatului despre schimbarea încadrării juridice este neconstituţională
                   Ioana Duta | 28-02-2017
                   Suspendarea de către angajator a contractului individual de muncă pe durata cercetării disciplinare - neconstituţională
                   Ioana Duta | 05-05-2016
                   Legea referitoare la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise este constituţională
                   Ioana Duta | 27-01-2016
                    

                   AVOCAŢI DE TOP

                   Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinStoica ValeriuTodor AndaDiculescu-Sova AnaDamian StefanPopa CornelMusat MonaNadia Badea Nitu FlorianGutiu Sebastian IulianGabriel SidereHorea PopescuMIHAI MARESDaniel Badea
                    
                   Citeste pe SeeNews Digital Network
                   • BizBanker

                   • BizLeader

                     in curand...
                   • SeeNews

                    in curand...