ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cate finantari au avut pe masa de lucru avocatii cu experienta relevanta in aceasta practica. Mai multe operatiuni de finantare, cu o oarecare schimbare de profil a finantatorilor. Refinantarile au cunoscut o crestere semnificativa

15 Decembrie 2015   |   Stefania Enache

Intr-o analiza structurata in doua parti, BizLawyer va prezinta principalele schimbari care au intervenit in piata finantarilor, dar si cele mai importante proiecte pe care le-au avut firmele de avocati cu activitate relevanta in aceasta practica in 2015.

 
 
Dupa o perioada lunga de timp in care piata finantarilor si refinantarilor  a trecut printr-un episod acut de inghetare,  lucrurile au inceput sa se miste in sens pozitiv, sistemul bancar deschizand robinetul banilor catre zona de investitii. Chiar daca dezghetul nu este unul total, semnele indica in mod clar ca se depun eforturi substantiale pentru depasirea dificultatilor generate de criza. Piata din Romania se  inscrie in trendul global, fapt reliefat si de proiectele de Banking & Finance in care s-au implicat, in 2015, marile case de avocatura.

Pulsul finantarilor este simtit cel mai bine de consultanti, jucatori activi in contruirea proiectelor care implica acordarea de credite sau imprumuturi pentru realizarea investitiilor. Intr-o analiza structurata in doua parti, BizLawyer va prezinta principalele schimbari care au intervenit in piata finantarilor, dar si cele mai importante proiecte pe care le-au avut firmele de avocati cu activitate relevanta in aceasta practica in 2015. De asemenea, sunt aduse in prim-plan industriile care au reusit in ultima perioada  sa starneasca interesul finantatorilor, dar si garantiile care sunt cerute pentru acordarea imprumuturilor.


Dezghet, dar prudenta. Cate proiecte au avut in lucru avocatii
         
Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii, arata ca, din  2014, piata finantarilor si a refinantarilor a inceput sa se dezghete, cunoscand pana in prezent o evolutie pozitiva. “Desi potrivit majoritatii studiilor de specialitate s-a apreciat ca in acesti ani criza economica internationala ar urma sa cunoasca o agravare fara precedent, ajungandu-se in cele din urma la falimentul sistemului bancar si monetar la scara mondiala, realitatile vremii tind sa contrazica aceste preconizari, demonstrand ca perspectivele sunt promitatoare. La fel ca si anul trecut, Musat & Asociatii a inregistrat o crestere a numarului de clienti cu mandate din cele mai diverse, de la finantari in domeniul imobiliar, in industria petroliera si refinantari ale unor proiecte mai vechi, pana la scheme de finantare complexa, in cadrul unor procese de fuziuni si achizitii la nivel international. In 2015 am avut 15 astfel proiecte, majoritatea deja finalizate cu succes, in timp ce restul sunt inca in desfasurare. De asemenea, 4 proiecte sunt in prezent in stadiul de discutii, urmand a se lua o decizie pana la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul anului urmator”, explica avocatul.

Expertul spune ca toate cifrele inregistrate in evolutia sectorului bancar - financiar se datoreaza atat finantarilor, cat si refinantarilor, deopotriva. „Refinantarile reprezinta intelegerea de catre finantatori a nevoilor pietei in incercarea de a surmonta criza, traducandu-se astfel intr-o parghie viabila pentru redresarea activitatii economice la scara larga. Avand in vedere aceste considerente, este lesne de inteles ca refinantarile au cunoscut, in contextul crizei economice globale, o crestere semnificativa fata de anii anteriori, ajung ca si procent pe acelasi plan cu finantarile”, subliniaza Monia Dobrescu.

Pentru profesionistii de la Tuca Zbarcea & Asociatii, anul 2015 se traduce prin participarea la 12 tranzactii de finantare, proiecte in care avocatii s-au ocupat de redactarea sau revizuirea intregului pachet de documente de finantare. La acest numar se adauga alte sase tranzactii de finantare externa, in care firma a fost implicata in redactarea sau revizuirea documentelor de garantie.

„Toate tranzactiile in care avocatii nostri au fost implicati, cu o singura exceptie, au fost finalizate cu succes. Comparativ cu anii precedenti, apreciem ca exista o crestere relevanta a operatiunilor de finantare. Majoritatea tranzactiilor de finantare in care avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au fost implicati in decursul acestui an au reprezentat finantari noi. Au existat si situatii in care contractele de credit au cuprins mai multe facilitati acordate aceluiasi client, o parte din finantare reprezentand refinantarea unor credite ajunse la scadenta (de regula clientul dorind sa primeasca noi conditii de creditare), fiind totodata acordate si facilitati noi de creditare”, afirma Gabriela Anton, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Echipa Clifford Chance Badea a coordonat  cel putin 10 proiecte de finantare majore. Jumatate dintre ele au vizat refinantari, iar cealalta jumatate finantari noi. ”Facem, in egala masura, finantari noi, dar si refinantari. Remarcam, de asemenea, tendinta de finantare de dezvoltari noi, cum este cazul pe segmentul de real estate si achizitii (leverage finance)”, puncteaza Andreea Sisman, Counsel Clifford Chance Badea.

In cazul Dentons, numarul proiectelor este de 16. ”Anul acesta, echipa noastra a acordat asistenta in 16 proiecte ce au implicat finantari. Am observat astfel o crestere semnificativa a numarului tranzactiilor in acest domeniu comparativ cu nivelul anului trecut. Finantarile sunt inca greu de gasit, iar conditiile de acordare nu au atins nivelul de atractivitate din Polonia, Cehia si cu siguranta nu au mai atins nivelul din 2007. Mai mult,  exercitiile KYC (Know Your Customer) derulate de banci in ultima vreme s-au transformat in proceduri deschise, foarte laborioase si greu de gestionat”, subliniaza Perry Zizzi, Partener Dentons.

Elena Iacob, Managing Associate Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), explica faptul ca din totalul proiectelor de Banking & Finance, derulate anul acesta de firma de avocatura pe care o reprezinta , in jur de 10 sunt proiecte majore de finantari, cu caracter complex, majoritatea fiind inca in curs de negociere. „Comparativ cu anul trecut este o crestere cu aproximativ 30%. In jur de 40% dintre proiecte au implicat credite noi. Se poate vorbi despre o dezghetare, dar creditorii institutionali manifesta inca o puternica aversiune fata de risc. La presiunea modalitatilor alternative de finantare (fonduri de investitii, piata de capital, credite cu garantare in cadrul schemelor de ajutor pentru diverse categorii/sectoare), bancile cauta modalitati de mentinere a clientilor traditionali si de noi plasamente in industrii acceptabile”, mentioneaza profesionistul ZRP.

Echipa de avocati a Bondoc si Asociatii a acordat asistenta, in cursul anului 2015, in 10 proiecte de finantare, dintre care jumatate au reprezentat finantari noi, restul fiind restructurari ale unor finantari anterioare. „Ca si in anii anteriori, am lucrat pe tipuri diferite de finantare, de la finantari de achizitie, corporate finance, mezzanine finance, real estate finance, asset finance, precum si factoring in cadrul unor industrii diferite. Avand in vedere si contextul macroeconomic regional, am observat o crestere a pietei in acest domeniu prin raportare la acelasi moment al anului trecut. Toate finantarile noi s-au finalizat cu succes. Avand in vedere modul de lucru in acest domeniu, de obicei echipele de avocati sunt implicate in proiecte la momentul in care partile au agreat deja conditiile principale ale ofertelor comerciale, avocatii fiind in special concentrati pe redactarea documentatiei. Cu privire la restructurari, si acestea s-au finalizat in marea lor majoritate cu succes, in special avand in vedere existenta unor actionari solizi in spatele debitorilor care au solicitat restructurarile”, explica Simona Petrisor, Partener Bondoc& Asociatii.

Profesionistii firmei Maravela & Asociatii au lucrat in opt finantari. „ Dintre acestea, patru au fost inchise cu succes, o finantare  a esuat si alte trei finantari sunt in derulare. Comparativ cu anul trecut avem o crestere de 40%. Sase din cele sapte finantari au fost absolut noi. Putem vorbi de o dezghetare timida a finantarilor in cateva sectoare de activitate ale industriei, in timp ce in alte sectoare de activitate finantarile sunt la fel de ”retinute” precum au fost in anii precedenti. Tendinta este data de faptul ca anumite sectoare de activitate si proiecte punctuale sunt bancabile in timp ce altele nu, dar si de faptul ca bancile, in majoritatea lor, si-au rezolvat problema activelor toxice, ceea ce le-a readus apetitul pentru finantare”, declara Gelu Maravela, Managing Partener Maravela & Asociatii.

La randul lor, avocatii firmei Bohalteanu & Asociatii (BSMP) au avut in lucru finantari de amploare, de peste 75 milioane euro incluzand restructurari de credite, dar si finantari care au implicat fonduri noi, dintre care aproximativ 75% s-au finalizat cu succes. „Comparativ cu ultimii ani, procesul de creditare pare sa se fi revigorat moderat, insa in continuare procesul de acordare a creditelor este foarte atent tinut sub control, atat pe parte de retail, dar mai ales pe parte de corporate lending. Patru finantari au fost tranzactii noi care au implicat new money, in timp ce alte finantari au vizat restructurarea unor credite deja existente”, declara Daniela Milculescu, Partener BSMP.

Pe parcursul anului 2015, TSAA a acordat asistenta juridica in ceea ce priveste acordarea unor importante si insemnate facilitati de credit si imprumuturi, acestea fiind finalizate cu succes. ”In acest sens, este relevanta asistenta juridica oferita de catre TSAA unei importante firme din domeniul emiterii de moneda electronica, precum si unui insemnat jucator de pe piata serviciilor de sanatate. Tranzactiile din anul 2015, in care avocatii TSAA au acordat asistenta juridica au fost tranzactii de finantare noi, prin intermediul carora au fost acordate facilitati de credit si imprumuturi noi”, spune Silviu Stratulat, Managing Partner TSAA.


De altfel, profesionistul crede ca asistam in ultimii ani la o redresare in aceasta arie. ”Spre deosebire de anii precedenti, in care institutiile financiare manifestau o reticenta accentuata in ceea ce priveste finantarea sectorului privat, observam in prezent o incurajare a pietei financiare si tranzatiilor de finantare, stimulata tot mai mult de cresterea vitalitatii mediului de afaceri din Romania, bazata poate si pe cresterea coerentei in mediul legislative”, nuanteaza avocatul.

Tendinta este de crestere. Fondurile de investitii, societatile de asigurari si IFN-urile, tot mai active in acordarea finantarilor
 
Facand un „ inventar” al  muncii lor in aceasta arie de practica, avocatii induc ideea ca piata cunoaste o revigorare, toate semnele indicand un trend ascendent.

Patricia Enache, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii, sustine ca se poate vorbi de o dezghetare a tranzactiilor de finantare, tendinta fiind in mod clar una de crestere, in special la nivelul tranzactiilor sindicalizate sau de tip club loans.

La randul sau, Monia Dobrescu aminteste ca „in ciuda preconizarilor negative, piata finantarilor si a refinantarilor, in special, a cunoscut o evolutie pozitiva in ultimii ani, fiind unul dintre indicii relevanti ai eforturilor depuse de marii jucatori la nivel economic global, finantatori si investitorii deopotriva, in incercarea de a depasi dificultatile financiare generate de criza”.  Avocatul atrage atentia ca „nu se poate ignora o oarecare prudenta manifestata atat de finantatori, pe de o parte, cat si de investitori, pe de alta parte, fireasca, de altfel, daca avem in vedere lectia dura pe care au fost nevoiti sa o invete in contextul crizei economice”.

Andreea Sisman este de parere ca proiectele de finantare reflecta dinamica mediului de afaceri (fuziuni si achizitii, programe de investitii, proiecte de restructurare sau reorganizare, etc). ”Uitandu-ne la evolutia din ultimele luni, putem anticipa o crestere usoara a pietei creditarii, fata de anul trecut. Finalitatea acestor proiecte depinde insa si de factori externi, implicit contextul geopolitic regional si evenimentele care marcheaza viata economica si politica a Romaniei. Ne asteptam la mai multe emisiuni de obligatiuni corporate si IPO-uri, precum si la continuarea trendului ascendent in materie de real estate finance si finantarea proiectelor energetice”, puncteaza expertul Clifford Chance BadeaSimona Petrisor admite faptul ca asistam la o crestere a pietei de fuziuni si achizitii, aceasta generand in consecinta si o oarecare dezghetare a pietei finantarilor. Avocatul atrage insa atentia asupra unui fenomen care nu trebuie ignorat de jucatorii din piata. “Se poate observa insa si o oarecare schimbare de profil a finantatorilor: desi institutiile de credit continua sa fie reprezentate bine in tranzactiile de anul acesta, observam o crestere tot mai importanta in acordarea finantarilor a fondurilor de investitii, a unor societati de asigurari, precum si a institutiilor financiare nebancare. Aceasta miscare este normala in contextul in care institutiile de credit se afla intr-un proces de reinventare generat in special de modificarile recente ale cadrului de reglementare, in vederea pastrarii competitivitatii”, declara Partenerul Bondoc & Asociatii

La randul sau, Daniela Milculescu insista asupra faptului ca dezghetarea este controlata, moderata, in care se resimte o prudenta sporita fata de perioada anterioara. “Astfel, pe de-o parte, criteriile care trebuie indeplinite de companii pentru a putea contracta o finantare, sunt mai aspre decat in anii anteriori, iar pe de alta parte, bancile au o abordare prudenta vis-a-vis de nivelul sumelor pe care sunt dispuse sa le finantateze catre o companie, preferand sa opteze catre credite sindicalizate impreuna cu alte banci in cazul in care sunt in discutie sume mai mari, prin care practic mai multe banci impart riscul finantarii fata de un debitor”, precizeaza specialistul BSMP.   

Cuvantul cheie: diversitate. Predilectie pentru finantarile din zona de productie si catre agricultura

Plecand de la experienta firmei sale, Perry Zizzi a nominalizat cateva industrii care le-au dat de lucru avocatilor din Banking & Finance de la Dentons. „Cele mai multe tranzactii au fost inregistrate in sectorul finantarilor imobiliare, iar in rest acestea au vizat sectorul comercial, agricultura si imprumuturile generale pentru societati”, aminteste profesionistul. 

Echipa Dentons este implicata atat in tranzactii cu portofolii mari cat si in tranzactii vizand un singur proiect. „Cred ca nu ma insel sa constat ca am inregistrat mai multe tranzactii de portofolii in ultimul an, implicand nu doar  biroul nostru din Bucuresti, ci si pe cele din Budapesta, Varsovia, Praga si altele. Am acordat asistenta in multe tranzactii de acest fel, de foarte mare amploare. Cel mai complex proiect a vizat finantari pentru achizitii de portofoliu, una din ele fiind  o tranzactie multijurisdictionala care a necesitat implicarea colegilor nostri din birourile de la Varsovia si Praga. Este vorba despre asistarea P3 (PointPark Properties) privind finantarea acordata de Raiffeisen Bank International pentru achizitia proprietatilor logistice din Romania si Polonia de la CA Immo, impreuna cu finantarea de TVA de sine statatoare de la Raiffeisen Bank Polonia si imprumutul de tip mezanin de la UniCredit Bank Austria”, precizeaza Perry Zizzi.

In schimb, Patricia Enache considera ca nu se poate vorbi despre o „industrie finantabila”  in aceasta perioada. „Diversitatea este tendinta in ultimii doi ani. Am fost implicati in finantarea unor afaceri din domenii foarte diverse, de la energie la logistica si curierat sau de la real estate la productia de ambalaje si activitati medicale”, explica avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Despre diversitate vorbeste si Daniela Milculescu. Ea arata ca este dificil de indicat o anume industrie in care sunt finantate mai usor proiectele. Crede insa ca se resimte o predilectie catre zona de productie in general si catre zona de agricultura. ”Par sa se reia si  finantarile in zona de real estate, insa destul de timid, si mai degraba pe zona de office building-uri operationale, decat pe zona de dezvoltare sau pe zona de rezidentiale. In schimb, se remarca anumite industrii care sunt mai dificil de finantat: spre exemplu cea de energie regenerabila din surse solare, unde, pe fondul modificarilor legislative din ultimii ani, proiectele fotovoltaice au devenit nesustenabile, sau zona de infrastructura, unde pe fondul intrarii in insolventa a unora dintre companiile active in aceasta zona, institutiile de credit par rezervate in acordarea de finantari pe acest domeniu”, mai spune specialistul BSMP.

Pentru Clifford Chance Badea cele mai de interes domenii , pe termen scurt, raman real estate, energia, infrastructura si agricultura. “In energie probabil ca vor fi mai multe proiecte noi, cu componente de finantare - pentru ca au fost lansate proiecte publice care, cumva, trebuie duse la capat. Si fiecare dintre aceste proiecte implica si fonduri private. Toate aceste proiecte nu vor putea fi finantate decat daca prezinta o structura bancabila – adica daca indeplinesc acele conditii minime impuse de finantatori, care sa le dea acestora suficiente garantii ca proiectul este viabil din punct de vedere economic si ca va genera venituri suficiente dupa finalizarea perioadei initiale de investitie/ constructie.Mai mult, odata cu implementarea noii legislatii europene privind achizitiile publice si concesiunile, precum si in contextul existentei in sfarsit a unui master plan de transporturi, am putea asista la reactivarea interesului pentru  finantarea proiectelor de infrastructura”, detaliaza Andreea Sisman, Counsel Clifford Chance Badea.

Pe lista industriilor in care se finanteaza cel mai usor proiectele este trecut de catre Monia Dobrescu si domeniul petrolier. “Am observat o oarecare deschidere in finantarea proiectelor din domeniul petrolier, argumentata, cel mai probabil, de existenta si stabilitatea, cel putin in viitorul apropiat, a pietei produselor petroliere si a fluxului continuu derulat pe o astfel de piata, generate de dependenta lumii moderne de aceasta industrie. Musat & Asociatii este recunoscuta ca fiind una dintre firmele de avocatura de top in consilierea institutiilor financiare (bancare si nebancare), fondurilor de investitii si corporatiilor cu privire la o gama vasta de probleme juridice conexe finantarilor si refinantarilor in cele mai variate industrii si domenii. Dintre acestea ponderea cea mai semnificativa o ocupa industria petroliera, industria energetica (inclusiv energii alternative - eoliene sau solare) si industria chimica (produse chimice si petrochimice, ingrasaminte chimice etc.). Avem insa in derulare si finantari in domeniul imobiliar sau cu privire la infrastructura, precum si finantari conexe unor procese de fuziuni si achizitii”, explica avocatul Musat & Asociatii.

Domeniile care au primit mai usor finantari

Companii si proiecte din industria grea si usoara, din domeniul energiei regenerabile, din sectorul de real estate si agricultura, precum si din sectorul serviciilor medicale. Cel mai usor se finanteaza companii din industria grea si usoara, din agricultura, precum si cele ce activeaza in domeniul serviciilor medicale.
Gelu Maravela, Managing Partener Maravela & Asociatii

Avocatii nostri au oferit consultanta in finantari din diverse domenii (de exemplu in domeniul medical, imobiliar, transporturi, IT si industria echipamentelor electrice), fara a exista o preponderenta intr-un anumit domeniu. In opinia noastra, nu exista neaparat domenii in care se finanteaza mai usor, ci mai degraba exista, in functie de profilul finantatorului, criterii diferite avute in vedere de acestia la acordarea finantarii.
Simona Petrisor, Partener Bondoc& Asociatii

Observam o tot mai accentuata tendinta din partea institutiilor financiare in ceea ce priveste finatarea fondului de capital al societatilor din sectorul de servicii, mai exact, acordarea din partea acestora a unor linii de creditare, in scopul asigurarii nevoilor de lichiditati a societatilor comerciale de acest tip. In plus, mentionam ca o componenta importanta din evolutia sectorului de finantare este si acordarea de catre institutiile de finantare a creditelor la termen, in special pentru investitiile efectuate de catre diferitele societati comerciale pentru imbunatatirea si dezvoltarea activitatilor desfasurate de acestea.
Andrei Balus, Associate TSAA

In perioada recenta se remarca un interes crescut pentru activitati din domeniul industrial si o renastere a interesului pentru proiecte de dezvoltare imobiliara. Si in domeniul agricol sunt acordate finantari, in special legate de instrumentele de sprijin specifice (subventii).
Elena Iacob, Managing Associate Zamfirescu Racoti & Partners


Proiectele cu sanse mai mari. Bancile straine, in special, acorda o mai mare incredere proiectelor din industria petroliera

Nu se poate spune ca exista o industrie preferata de finantatori. Sunt totusi proiecte care au sanse mai mari sa obtina sprijin din partea institutiilor de credit decat altele. De exemplu, Elena Iacob spune ca „sunt mai usor finantate proiectele in care fluxurile financiare pentru rambursare sunt previzibile si au caracter de certitudine, cum sunt cele in care nivelul veniturilor s-a mentinut pe un trend ascendent, nu exista fluctuatii mari pe perioade sau dependenta excesiva de anumiti clienti. Bancile prefera finantarea clientilor traditionali, a caror afacere le este cunoscuta indeaproape si care au un istoric de plata pozitiv in relatia cu banca. In general finantarea clientilor noi este conditionata de acordarea unui nivel ceva mai ridicat de garantii, atat garantii reale asupra bunurilor achizitionate/utilizate in scopul proiectului cat si garantii personale din partea actionarilor sau a unor terti sustinatori”.

In schimb, Patricia Enache considera ca nu exista o anumita evolutie vizibila intr-o directie sau alta. „Se poate vorbi, e drept, despre o mare diversitate in proiectele de finantare. Pe lista finantarilor in care avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au fost implicati se numara proiecte din zona medicala, servicii de curierat, industrie, investitii imobiliare sau diverse proiecte de interes public. In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un proiect finantabil, apreciem ca aportul personal al finantatului (equity) in proiectul finantat si experienta in domeniul acelui proiect sunt cele mai importate premise pentru o finantare, alaturi de situatia financiara generala a imprumutatului. Bineinteles mijloacele pentru diminuarea riscului de credit sunt, de asemenea, esentiale: garantii solide, lichide / usor executabile, un business-plan credibil, un cash-flow care sa sustina serviciul datoriei, etc”, aminteste profesionistul Tuca Zbarcea& Asociatii.

Experientele traite de specialistii Musat & Asociatii conduc spre concluzia ca bancile straine, in special, acorda o mai mare incredere proiectelor din industria petroliera. „Totodata, merita precizate si proiectele din domeniul imobiliar, in special daca avem in vedere ca incepand cu 2014 volumul investitiilor din acest domeniu (in consolidare inca) a inregistrat o evolutie pozitiva, tendinta ce s-a mentinut si in 2015.In ceea ce priveste conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca un proiect pentru a fi acceptat spre finantare, amintim, cu titlu general, fezabilitatea proiectului pe termen mediu si lung, istoricul situatiei financiare a investitorului, precum si pozitia acestuia in piata (atat la nivel individual, cat si la nivel de grup), sau pachetul de garantii care ar putea fi creat pentru garantarea obligatiilor de rambursare; este firesc ca particularitatile fiecarui proiect in parte sa determine pozitia finala a finantatorului”, detaliza Monia Dobrescu.

La randul sau, Gelu Maravela aminteste faptul ca cel mai usor se finanteaza companii din industria grea si usoara, din agricultura, precum si cele ce activeaza in domeniul serviciilor medicale. ”Conditiile care ar trebui sa defineasca un proiect bancabil sunt aceleasi ca si in anii precedenti, si anume: potential de desfacere, siguranta pietei de desfacere, competitivitatea proiectului si potentialul de a se pozitiona pe piata, experienta si pregatirea echipei din spatele proiectului, contributia proprie in equity a antreprenorilor, identificarea riguroasa si realista a surselor de venit, comensurarea corecta, transparenta si previzibila a cheltuielilor, scenarii alternative si viabile pentru situatii de criza, lipsa oricaror suspiciuni / proceduri legale impotriva antreprenorilor privind aspecte de evaziune fiscala si spalare de bani. Totusi, elementele de noutate sunt date de atentia pe care o acorda finantatorii unor sectoare ale economiei care, fie nu au fost afectate de criza, fie au fost putin afectate si unde proiectele sunt mai usor de finantat. De exemplu, sectorul agricol este un sector care a avut performante constant pozitive, si unde proiectele au fost finantate atat din fonduri europene, cat si din fonduri atrase de la banci ”, explica expertul Maravela& Asociatii.

De asemenea, Perry Zizzi crede ca „ o finantare se obtine mai usor de catre clientii deja existenti, care au si rezultate bune. In mod ideal, ei sunt clienti mari ai grupului bancar la nivel european”.


Proiectele care solicita finantare strict de tip project finance, greu de finantat


Daca vorbim de project finance, (i.e. acele finantari pe termen lung a constructiei sau reabilitarii unui proiect energetic sau de infrastructura de transport, in care replata imprumutului se face din veniturile generate de proiect in perioada de operare), este esential ca proiectul sa fie bancabil, adica sa indeplineasca cateva conditii minime pe care le verifica finantatorii (un  due diligence foarte amanuntit, juridic, tehnic si financiar asupra contractelor proiectului - project agreements; posibilitatea constituirii de garantii asupra activelor si veniturilor proiectului; uneori este nevoie de suport financiar sau de preluarea unor riscuri de catre terti din proiect; acoperirea riscului de incetarea proiectului in faza de constructie; existenta permiselor si autorizatiilor necesare pentru functionarea proiectului, etc.
Andreea Sisman, Counsel Clifford Chance Badea

In mod evident, proiectele sustenabile din punct de vedere financiar, unde proiectiile de cash flow indica capacitatea rambursarii creditelor si potential de dezvoltare, sunt mai usor de finantat. Exista o multitudine de factori pe care institutiile financiare ii iau in calcul pentru aprobarea finantarii pe un anumit proiect, incluzand industria unde se dezvolta acesta, grupul de care este dezvoltat si, respectiv istoria grupului, daca este cazul, si reputatia acestuia, indicatorii financiari, analiza juridica a activelor finantate etc.
Daniela Milculescu, Partener BSMP

Este poate mai usor de spus care sunt proiectele care sunt mai greu de finantat – respectiv proiectele care solicita finantare strict de tip project finance. Avand in vedere cerintele de risk management, exista o reticenta crescuta a finantatorilor sa acorde astfel de finantari. Se solicita de cele mai multe ori pachete importante de garantii nu numai de la societatea debitoare, cat si de la asociatii acesteia.
Simona Petrisor, Partener Bondoc & Asociatii

Remarcam o mai mare usurinta in acordarea de catre institutiile financiare a facilitatilor de credit cu privire investitiile referitoare la activitatea curenta a societatilor comerciale, si anume acele investitii care contribuie in mod direct la dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor prestate de respectivele societati comerciale. In principal, institutiile financiare urmaresc acordarea facilitatilor de credit unor societati comerciale care asigura in mod real si fezabil un nivel de incasari lunare constant, urmarind astfel o dezvoltare financiara durabila a respectivelor societati comerciale.
Silviu Stratulat, Managing Partner TSAA


Ce spun avocatii despre evaluarea proiectelor. Ce poate compromite finantarea unui proiect


„Printre altele, finantatorii analizeaza soliditatea proiectului, precum si a businessului imprumutatului, experienta acestuia in domeniu si capacitatea de a finaliza proiectul finantat cu succes, precum si pachetul de garantii si cat de usor poate fi executat acesta in situatia aparitiei unui caz de neexecutare. Conteaza foarte mult si istoricul comportamentului entitatii respective in relatia cu finantatorii. Ce s-a schimbat, este modul mai prudent in care finantatorii evalueaza riscul a ceea ce vad, decat ceea ce vad in sine.
Simona Petrisor, Partener Bondoc& Asociatii

Exista o preocupare semnificativa la nivel macro avand in vedere investigatiile de coruptie ce vizeaza oamenii de afaceri romani si straini. In timp ce comunitatea de afaceri a promovat suprimarea coruptiei in ultimii ani, reversul medaliei este acela ca se creeaza un anumit nivel de incertitudine in relatia cu business-urile existente.
Perry Zizzi, Partener Dentons

Avand in vedere ca finantatorii sunt urmariti inca de efectele dezastruoase ale crizei economice si reponsabilitatea prevenirii unui nou val de regres economic apasa, in principal, pe umerii lor, tendinta generala in ceea ce-i priveste este de a analiza cu mai multa prudenta fiecare dosar de finantare in parte si, in special, particularitatile concrete ale fiecarui proiect. In acest sens, studiile de fezabilitate ale fiecarui proiect pe termen mediu si lung, istoricul situatiei financiare a investitorului, precum si pozitia acestuia in piata (atat la nivel individual, cat si la nivel de grup) sau pachetul de garantii care ar putea fi creat pentru garantarea obligatiilor de rambursare reprezinta indici generali si totodata indispensabili de evaluare a proiectelor. Elementul de decizie finala in dosarele de finantare rezida in particularitatile concrete ale fiecarui proiect in parte, astfel incat eventualele cauze de respingere a dosarelor pot fi foarte variate. Cu toate acestea, printre principalele piedici in acordarea unei finantari s-ar putea enumera, cu titlu general, situatia financiara precara a solicitantului sau instabilitatea financiara inregistrata in istoricul sau, reflectate intr-o pozitie neconsolidata pe piata sau chiar inexistenta sustinerii la nivel de grup.
Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii

Din punct de vedere juridic, in project finance structurarea proiectului este foarte importanta. Aceasta poate fi un lucru bun sau o piedica majora, de la inceput. In proiectele mai simple de finantare nu cred ca exista frane de ordin juridic, ci mai degraba de ordin economic.
Andreea Sisman, Counsel Clifford Chance Badea

Spre deosebire de acum cativa ani cand unele banci erau refractare la acordarea de credite, in ultima vreme finantarea pare sa se fi reluat intr-un mod moderat. Pentru finantatori credem ca sunt mai multi factori importanti in analiza cum ar fi industria din care face parte compania care solicita creditul sau, dupa caz, industria in care se doreste dezvoltarea proiectului pentru care se solicita finantare, daca acesta solicitantul creditului este un start-up sau o companie cu un istoric in domeniu, fezabilitatea si sustenabilitatea economica a proiectului, proiectiile de cash-flow, etc. Un istoric de credit negativ sau lipsa unui istoric de credit (in acest sens start-up-urile fiind in general dificil de finantat, in lipsa unei sustineri a grupului din care face parte sau a unor garantii financiare solide) sunt frane importante in acordarea unei finantari indiferent de domeniul in care se dezvolta proiectul respectiv. Totodata insa, specificul fiecarui domeniu in care se intentioneaza dezvoltarea unui proiect poate aduce constangeri aditionale; spre exemplu proiectele fotovoltaice sunt foarte greu de finantat din cauza modificarilor legislative din ultimii ani care au condus la nesustenabilitatea acestor tipuri de proiecte, sau in cazul finantarilor din domeniul imobiliar unde conteaza istoricul din domeniul de real estate, raportul loan-to-value care trebuie sa se incadreze intr-un anumit procentaj maxim, etc.
Daniela Milculescu, Partener BSMP

Finantatorii se uita cu atentie nu doar la indicatorii de bancabilitate ai unui proiect, dar si la evolutia si performantele anumitor sectoare ale economiei care, fie nu au fost afectate de criza, fie au fost putin afectate. Totodata, se pune un accent mai clar pe aplicarea regulilor KYC si, in special, pe cele privind suspiciunile / procedurile legale in materia evaziunii fiscale si a spalarii de bani. Prudenta exagerata a bancilor fata de anumite proiecte, rigiditatea excesiva in evaluarea criteriilor de bancabilitate, timpii de reactie care de multe ori determina antreprenorii sa abandoneze negocierile pot reprezenta frane in acordarea unei finantari.
Gelu Maravela, Managing Partener Maravela & Asociatii

In ultimii trei ani, bancile s-au repozitionat, institutiile care au avut o politica echilibrata de creditare s-au consolidat in detrimentul celor care au finantat in special in sectoare puternic afectate de criza economica si financiara, cum ar fi sectorul imobiliar rezidential. Nu am sesizat schimbari majore in abordarea principalilor finantatori din Romania, doar un interes crescut pentru finantarea de proiecte considerate viabile, sesizabil inca din anul trecut si evident in cursul anului 2015. Principala frana in acordarea unei finantari pentru proiect este lipsa unui plan de afaceri credibil, care sa demonstreze capacitatea de sustinere financiara a serviciului datoriei. Un alt element de luat in considerare sunt solicitarile de constituire de garantii reale, determinate atat de cerintele prudentiale aplicabile, cat si de reticenta finantatorilor de expunere la risc.
Elena Iacob, Managing Associate Zamfirescu Racoti & Partners

Experienta imprumutatului in domeniul proiectului finantat este importanta pentru finantatori. Dovada ca serviciul datoriei poate fi sustinut din cash-flow-ul debitorului este, de asemenea, o conditie esentiala pentru finantatori. Este foarte greu de identificat principala „frana” in acordarea unei finantari. Experienta din ultimii ani a demonstrat ca finantatorii sunt mult mai precauti, iar orice element care nu corespunde cerintelor de eligibilitate poate constitui un impediment in obtinerea unei finantari.
Patricia Enache, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii

Se observa in continuare o prudenta din partea institutiilor financiare in ceea ce priveste acordarea unor eventuale facilitati de credit, manifestata printr-o rigiditate referitoare la negocierea si agreearea termenilor si conditiilor respectivelor facilitati de credit. Cu toate acestea, se poate remarca si o crestere a flexibilitatii in negocierea si agreearea termenilor si conditiilor facilitatilor de credit, in cazul societatilor comerciale ce prezinta o buna solvabilitate si potential de dezvoltare in conditiile economice actuale. In ceea ce priveste partenerii contractuali independenti care acorda anumite imprumuturi catre anumite societati comerciale, observam o mai buna pozitionare a acestora fata de plasarea fondurilor detinute pe un termen mediu sau lung in sectorul privat, spre deosebire de plasarea acestor fonduri in sectorul financiar. Prin raportare la pozitia pe care o prezinta institutiile financiare in ceea ce priveste acordarea unor noi finantari sau refinantarea facilitatilor de credit anterior acordate, consideram ca principalul impediment in aceasta privinta ar consta in dificultatile intampinate de societatile comerciale in a prezenta institutiilor financiare un plan real si fezabil in ceea ce priveste activitatea lor si obtinerea de profit din respectiva activitate.
Andrei Balus, Associate TSAA

Maine, in BizLawyer, puteti citi a doua parte a acestei analize, in care vom vorbi despre proiectele de finantare in care au fost implicati avocatii, despre profilul finantatorilor si garantiile solicitate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2086 / 5642
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BUCHAREST ARBITRATION DAYS - 2021 | Towards a reform in arbitration - a particular view on construction disputes -- June 3rd and 4th
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...