ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cu trei proiecte concomitente și peste 21.000 mp închiriați, Skanska România reconfirmă trendul crescător înregistrat până acum

05 Martie 2020   |   BizLawyer

La nivelul Europei Centrale și de Est, anul acesta, portofoliul companiei va crește cu aproape 220.000 mp de proiecte certificate LEED și aproape cu 80.000 mp de spații de birouri certificate WELL.

 
 
Skanska, cel mare dezvoltator de clădiri de birouri din Europa, a închiriat în 2019 21.000 metri pătrați de spații de birouri în cele mai noi proiecte ale sale din București: Equilibrium 1, Campus 6.2 și 6.3. Cele trei clădiri au obținut cele mai înalte niveluri de certificăre și pre-certificare precum LEED și WELL, astfel că rezidentii lor pot avea acces la un mediu de lucru sustenabil și sănătos.

Compania suedeză a lucrat concomitent la cele trei clădiri, în 2019, an în care a continuat să atragă noi chiriași. Equilibrium 1, cu o suprafață de 20.800 mp de birouri, este finalizată și a ajuns la un grad de ocupare de 74%. Campus 6.2 și 6.3, vor fi finalizate în a doua parte a anului 2020 și sunt deja închiriate în proportie de 99%. Printre chiriașii proiectelor se numără companii precum Société Générale European Business Services, Filip Company, Contexpert, Signal Iduna, Mylan, Newton, Synergy Construct, World Class.


Totodată, cu planuri concrete de viitor, la finele anului trecut, Skanska a cumpărat un teren în Bucureștii Noi, printr-o tranzacție de 24 de milioane de euro, urmând să dezvolte un nou complex de birouri.

„Prin proiectele pe care le dezvoltăm punem accentul pe inovație, pe experiența oferită viitorilor rezidenți ai clădirilor și mai ales pe sustenabilitate. Credem într-o dezvoltare sustenabilă a orașului, în rolul pe care îl avem în creșterea comunităților. „Targetele” noastre rămân ambițioase, motiv pentru care vom continua să reducem amprenta de carbon, având obiectivul de a construi cu emisii de carbon net-zero până în 2045. Toate eforturile noastre sunt orientate în identificarea acelor parteneriate, tehnologii și inovații care să ne ajute să atingem acest obiectiv și, în final, să construim pentru o societate mai bună.”, a declarat Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România.

Accent pe starea de bine la birou

Standardul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este unul dintre cele mai stricte în dezvoltarea clădirilor verzi, astfel încât accentul este pus pe sănătate, eficiență ridicată și soluții pentru costuri reduse de funcționare. La fel cum a fost un promotor pentru LEED, Skanska adoptat în noile sale proiecte cel mai înalt standard de calitate a vieții la locul de muncă. WELL ia în calcul toate elementele care au impact asupra mediului de lucru: aerul, apa, hrana, lumina, comfortul, starea mentală și cea fizică a angajaților.

Tot pentru găsirea unor soluții practice la probleme legate de dezvoltarea sustenabilă și digitalizarea clădirilor de birouri, Skanska a organizat, anul trecut, la București, primul hackathon de real-estate exclusiv pe segmentul office, sub numele On the Fast Track to Futureproof, împreună cu Proptech Romania. Evenimentul a reunit peste 100 de specialiști din industria tech și real estate. 18 echipe locale și internaționale finaliste au avut posibilitatea de a concura în cele 6 categorii ale competiției, care s-au axat pe teme specifice industriei office.

Europa Centrală și de Est, mai competitivă decât Vestul

La nivelul Europei Centrale și de Est, anul acesta, portofoliul companiei va crește cu aproape 220.000 mp de proiecte certificate LEED și aproape cu 80.000 mp de spații de birouri certificate WELL.

Întreaga piață din Europa Centrală și de Est a înregistrat, în 2019, tranzacții în valoare de 14 miliarde euro, cu o creștere de 1 miliard față de anul anterior, potrivit companiei de consultanță JLL. Polonia a însumat 55% din aceste tranzacții. Pe toate piețele din ECE în care operează Skanska, inclusiv România, piața este dominată de proiectele de clădiri de birouri.

2019 a fost un an foarte interesant pentru piața de real estate din Europa Centrală și de Est, în mod special pe sectorul clădirilor de birouri, fiind un an de mare succes pentru Skanska. Datorită calității superioare a activelor, cu chiriași stabili, dar și un randament mai ridicat al investiției decât în Europa de Vest, cererea de spații de birouri clasă A în Europa Centrală și de Est rămâne foarte ridicată în rândul investitorilor. Skanska a atras din nou investitori nou intrați pe piață, spre exemplu cei din Coreea de Sud care au fost foarte activi în regiunea noastră. Strategia noastră de a livra proiecte futureproof s-a dovedid a fi una de succes. de-a lungul anilor a fi una câștigătoare”, a declarat Katarzyna Zawodna-Bijoch, Președinte și CEO al Skanska Commercial Development în ECE.

În regiune, Skanska operează în Polonia, Cehia, Ungaria și România, iar pe piețele nordice, în Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia.

Pe toate piețele sale europene, Skanska a vândut, anul trecut, 9 clădiri de birouri în valoare de 545 milioane euro către investitori europeni și sud-coreeni, a livrat 14 clădiri cu un volum total de aproape 240.000* mp și a închiriat peste 171.000* mp spații de birouri. În prezent, dezvotatorul are în construcție 21 de clădiri de birouri cu peste 472.000 mp*.

Spre un viitor din ce în ce mai sustenabil

În 2019, Skanska a anunțat obiectivul grupului de a atinge ținta de emisii de carbon net-zero până în 2045, cu o reducere de 50 la sută până în 2030. Sustenabilitatea este una dintre principalele valori ale companiei, care definește strategia de business și operațiunile la toate nivelele.

Compania suedeză a livrat până acum, în Europa Centrală și de Est, peste 700.000 mp de birouri certificate LEED și 34.600 mp WELL. Pentru 2020 stocul de spații sustenabile al Skanska este prevăzut să fie completat cu alți 300.000 mp.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 31 / 66
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...