ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DealMaker BizLawyer: Ioana Șampek, Partener PNSA, avocatul despre care clienții spun că este ”un profesionist, o persoană extrem de dedicată și motivată să livreze cel mai bun serviciu posibil”

13 Septembrie 2019   |   Andrei Delcet

Ioana Şampek este avocat asociat în cadrul Popovici Niţu Stoica & Asociații în grupul de practică real estate, cu accent pe proiectele imobiliare de birouri, logistice şi industriale.

 
 
Două tranzacții finalizate într-o săptămână, luna aceasta, pe care și-au pus semnătura avocații firmei Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA), îi aduce Ioanei Șampek (Partener) titlul de DealMaker-ul lunii iunie din partea redacției BizLawyer. În rubrica DealMakerul lunii, introdusă anul trecut, sunt evidențiați avocații implicați în tranzacții care au ajuns la final în perioada anterioară, recunoscuți pentru abilitățile lor în practica de fuziuni și achiziții. Ioana Șampek a coordonat echipa de avocați care au acordat asistență juridică în două proiecte mari de M&A, despre care BizLawyer a scris recent.

Reamintim că Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman, cea mai mare firmă antreprenorială românească, în procesul de achiziție de la dezvoltatorul local Forte Partners a celei de-a doua faze din proiectul The Bridge, localizat în noul hub de spații de birouri din zona de centru-vest a Bucureştiului. The Bridge 2 constă într-o clădire de 10 etaje de aprox. 23.000 mp, având ca principali chiriaşi pe Medicover, UPC, Molson Coors şi Schlumberger.


Totodată, Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman în procesul de asociere a acestuia cu Element Invest pentru dezvoltarea primei faze de aprox. 20.000 mp din proiectul Eli Parks 1 de lângă Bucureşti, zona Chitila. Primii 5.000 mp au fost închiriaţi deja de producătorul de paste Băneasa.

Din echipa Popovici Nițu Stoica & Asociații, coordonată de Ioana Șampek, au mai făcut parte:

→  pentru The Bridge 2: Codrin Luță (Managing Associate), Andreea Grosu (Managing Associate), Ioana Dumitru (Managing Associate), Lavinia Dinoci (Senior Associate), Lavinia Ludovic (Senior Associate), Cristiana Blei (Senior Associate), Luiza Zamura (Associate), Geanina Popescu (Associate) și Veronica Culcea (Associate). Consultanța fiscală a fost asigurată de PNSA Tax, printr-o echipă coordonată de Mihaela Pohaci (Tax Partener) și Raluca Rusu (Senior Tax Manager), iar aspectele de concurență au fost acoperite de Mihaela Ion (Partner), Laura Ambrozie (Managing Associate) și Vanessa Nistor (Senior Associate).
 - pentru Eli Parks 1: Codrin Luță (Managing Associate) și Veronica Culcea (Associate). Pe aspectele de concurenţă au intervenit Mihaela Ion (Partner) și Laura Ambrozie (Managing Associate).

Câteva idei și o concluzie: Entităţi cu capital 100% românesc se remarcă din ce în ce mai mult într-o piaţă imobiliară dinamică

Tranzacțiile, comentate de Ioana Șampek:

Particularități: Atât The Bridge 2, cât şi prima fază din Eli Parks 1 sunt părţi din tranzacţii de anvergură, ambele securizate de client. Astfel, The Bridge 2 este parte din vastul proiect de birouri The Bridge - având deja chiriaşi notabili precum BCR, IBM, Medicover, UPC - care va cuprinde, în final, 3 clădiri de birouri de aprox. 80.000 mp. Similar, prima fază de 20.000 mp din proiectul logistic/industrial Eli Parks 1 este doar începutul dintr-o asociere ce va duce la dezvoltarea a 50.000 mp de spaţii de depozitare în zona Chitila. Prin urmare, structura tranzacţiilor a fost complexă şi gândită în ansamblu, pornind de la premisa unor proiecte globale, a căror dezvoltare se face treptat şi organizat, la cele mai înalte standarde de calitate.

Momente tensionate: Ambele tranzacţii s-au desfăşurat într-un cadru amiabil, fără tensiuni ori presiuni între părţi. Bineînţeles, întotdeauna există dezbateri cu privire la structura şi valoarea preţului, răspunderea părţilor după perfectarea tranzacţiei ori garanţiile oferite, însă toate acestea au fost abordate în mod constructiv, mai ales că părţile vor continua colaborarea şi pentru celelalte faze din proiecte.  

Colaborare cu avocatii in-house: În tranzacţia The Bridge 2 am colaborat cu Ruxandra Măcelaru - Head of Legal Forte Partners; ne revedem întotdeauna cu plăcere.

Elemente de inovație: Să nu uităm că tranzacția The Bridge a fost cea mai mare în sectorul imobiliar în anul 2018 şi totodată prima la acest nivel între două entităţi cu capital 100% românesc. The Bridge 1 este totodată una dintre puţinele “clădiri-verzi” certificate în ţară cu cel mai ridicat scor - LEED Platinum. 

Alte tranzacții pentru acest client, pe masa de lucru: Da, ne bucurăm să lucrăm cu Dedeman în principalele lor proiecte de investiţii imobiliare. Recent, Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman în achiziția proiectului The Office din Cluj-Napoca, de la NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor, aceasta fiind cea mai mare tranzacție pe piața imobiliară a spațiilor de birouri din afara Bucureștiului.


„Cele două tranzacţii au confirmat încă o dată că avem o piaţă imobiliară dinamică, în care se remarcă din ce în ce mai mult şi la nivelul cel mai înalt entităţi cu capital 100% românesc. În plus, proiectul The Bridge (a cărui primă fază a fost achiziționată anul trecut) a marcat și intrarea Dedeman pe piața imobiliară a spațiilor de birouri, iar prin tranzacția Eli Parks 1, Dedeman face un prim pas și în sectorul imobiliar de spații logistice și industriale.”     

Ioana Șampek, Partener PNSA


Cine este DealMaker-ul lunii aprilie



Ioana Şampek este avocat asociat în cadrul Popovici Niţu Stoica & Asociații în grupul de practică real estate, cu accent pe proiectele imobiliare de birouri, logistice şi industriale.

Ioana are o experienţă vastă în domeniul imobiliar, oferind asistenţă juridică unora dintre cei mai mari investitori imobiliari prezenţi pe piaţa locală cu privire la achiziția, autorizarea, construirea, închirierea, funcţionarea și operarea celor mai importante clădiri şi parcuri imobiliare.

Ioana a absolvit Facultatea de Drept în 2003 şi în acelaşi an a devenit membru al Baroului Bucureşti.
 




Cum o descriu clienții pe Ioana Șampek



“Am avut ocazia să lucrez cu Ioana atât în cadrul unor tranzacții de închiriere, cât și a unor achiziții de proprietăți imobiliare. Este un profesionist, o persoană extrem de dedicată și motivată să livreze cel mai bun serviciu posibil.”

Andreea Drugă, Head of Asset Management Dedeman



Ioana Șampek despre:

•    Locul unui avocat în ”lanțul trofic” al tranzacției si puterea de a influența cursul tranzacției

Misiunea avocatului este să apere drepturile şi interesele legitime ale clientului, principiu fundamental în deontologia profesiei de avocat. Într-o tranzacţie imobiliară, acest demers presupune o analiză temeinică a situaţiei de fapt şi a istoricului aferent, o bună înţelegere a obiectivelor clientului şi a obligaţiilor comerciale pe care şi le poate asuma, precum şi o transpunere eficientă a acestora în documentele tranzacţiei. Avocatul acţionează ca un project manager într-o tranzacţie - cu cât gestionează mai bine informaţiile şi le sistematizează în documentele tranzacţiei, cu atât mai repede acestea se vor semna.

•    Cele mai importante ”tertipuri avocațiale” întâlnite des în negocierile de contracte și de tranzacții


Firma noastră promovează valori precum profesionalismul, educaţia şi respectul faţă de interlocutori. Într-un astfel de mediu nu sprijinim abordarea vreunor “tertipuri avocaţiale”; în plus, este greu de spus dacă acestea ajung, în final, să fie considerate adevărate stratageme sau simple probleme în gestionarea unui proiect.

•    Cele mai importante elemente ale unei tranzacții

O tranzacţie de succes are în spate o bună structurare a elementelor componente, o gestionare eficientă a informaţiilor necesare şi o comunicare adecvată între părţi. Cred că din aceste trei elemente principale, ultimul este cel mai important, o comunicare defectuoasă între părţi ducând cel mai adesea la încheierea oricăror discuţii. La fel, pierderea în detalii, scăpând din vedere (chiar şi pentru moment) scopul final urmărit de către părţi, poate îngreuna desfăşurarea unei tranzacţii.

•    Cele mai complicate, dar și cele mai frumoase tipuri de tranzacții


Dacă îți faci cu pasiune meseria, găsești întotdeauna ceva frumos indiferent de natura tranzacției. În sectorul imobiliar, cele mai complexe tranzacții vin din zona vânzărilor-cumpărărilor la termen (forward purchase) și a înțelegerilor dintre părți cu privire la dezvoltarea și transferul proiectelor vizate. 

•    Cât e rutină și cât e creație în desfășurarea unei tranzacții


Ca în orice alte domenii, există un grad de rutină şi în avocatură. Însă, componenta creativă este de esenţa acestei meserii - concepem contracte, structuri de tranzacţii, mediem divergenţe dintre părţi etc.

•    Cea mai bună structură de tarifare într-o tranzacție


Tariful orar cu sumă globală estimată. Însă, tot mai mulţi clienţi solicită în ultimul timp aplicarea unor scheme de ororarii fixe ori maxime.


Salvează în agendă


Ioana Şampek

Partner, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii
Tel.: +40 21 317 79 19
E-mail: ioana.Șampek@pnsa.ro

→  2005 - prezent: Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (2018 - prezent: Partner,
→  2011 - 2017: Managing Associate, PNSA
→  2009 - 2011: Senior Associate, PNSA
→  2005 - 2009: Asociate, PNSA
→  2003 - 2005: Associate, Săvescu şi Asociaţii
→  2003:     Absolvire Facultatea de Drept şi admitere în Baroul Bucureşti


 
 
 
 
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii



Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...