ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Borbely: Indicatorii privind implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 au fost avizaţi

03 August 2022   |   Agerpres

Reprezentantul Guvernului a explicat mecanismul prin care indicatorii aprobaţi vor putea fi monitorizaţi, iar în funcţie de anumite evoluţii pot fi luate decizii la nivel politic.

 
 
Comitetul interdepartamental pe dezvoltare durabilă, din cadrul Guvernul României, a avizat indicatorii ce vor sta la baza implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Executivului.
 
"Suntem într-o perioadă importantă în ceea ce priveşte implementarea Agendei 2030. Acest lucru pare puţin teoretic, tehnic, dar ţine de fiecare dintre noi ce atitudine avem faţă de viaţa noastră. Noi suntem recunoscuţi la nivel regional şi mondial ca un hub regional în ceea ce priveşte implementarea Agendei. Anul trecut, în decembrie, am primit un premiu din partea ONU, la nivel de Europa, pentru că am eficientizat administraţia publică şi pentru inovaţie. În momentul de faţă avem finalizat relaţia inter-instituţională, avem comitet interdepartamental, un Consiliu Consultativ format din înţelepţii neamului pe dezvoltare durabilă, 34 de oameni pregătiţi din domeniul academic care ne-au ajutat în a finaliza aceşti indicatori. Avem şi societatea civilă - Coaliţia Sustenabilă - cu 120 de entităţi cu care avem o relaţie continuă. Ceea ce am decis azi la nivelul comitetului interdepartamental, la Guvernul României, este că am avizat indicatorii, pentru că fără a şti în ce stadiu te afli, începând cu educaţia, sănătatea, cele 17 obiective, nu poţi să faci pasul următor. Am făcut o primă evaluare în 2020 cu Institutul Naţional de Statistică şi acum avem 99 de indicatori principali şi 192 de indicatori secundari pe care putem să-i urmărim", a spus Borbely.
 
Reprezentantul Guvernului a explicat mecanismul prin care indicatorii aprobaţi vor putea fi monitorizaţi, iar în funcţie de anumite evoluţii pot fi luate decizii la nivel politic.
 
"Avem un agregator care este, de fapt, o memorie instituţională a dezvoltării durabile ce e folositoare şi pentru presă. Există indicatorii Eurostat la nivelul Uniunii Europene şi aceşti indicatori ai noştri, actualizaţi periodic. De exemplu, vedem la rata riscului de sărăcie că faţă de 2007 când ne-am alăturat Uniunii Europene, când aveam 40%, acum suntem la circa 30%, deci am redus, dar încă suntem printre ultimii din păcate. De asemenea, la ponderea consumului de energie din surse regenerabile stăm destul de bine faţă de Uniunea Europeană, la circa 25%. Putem face o comparaţie şi la intensitatea emisiilor de CO2. Pe lângă faptul că ai ţinte, trebuie să ai şi un plan până în 2030. Avem meserie de expert în dezvoltare durabilă. Ce facem cu această meserie? Noi avem 22 de nuclee la nivelul diferitelor ministere şi instituţii cu care am finalizat strategia şi planul de acţiune. Primii 160 de oameni vor termina în septembrie cursurile post-universitare şi vor fi experţi în dezvoltare durabilă. Avem în PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.) un Centru de Excelenţă pe care îl vom face şi care va veni cu expertiză către decidenţii politici, cu studii şi analize să facilităm deciziile care se iau în diferite domenii. Sper ca, până la sfârşitul anului 2026, să avem 2.000 de experţi şi 80% la nivel local", a subliniat oficialul.
 
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) reprezintă documentul-cheie adoptat de România în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi cu documentele strategice ale Uniunii Europene, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan naţional, în perioada 2022-2030.
 
În data de 14 iulie, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului anunţa lansarea, la New York, a Planului naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă.
 
Potrivit unui comunicat al Departamentului, lansarea a avut loc în cadrul conferinţei "O reconstrucţie mai bună: măsurarea şi sporirea coerenţei politicilor pentru realizarea efectivă a ODD-urilor până în 2030", eveniment organizat în colaborare cu Guvernele Italiei şi Luxemburgului şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt (HLPF) pentru Dezvoltare Durabilă care se desfăşoară la New York. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2737 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...