ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Buget2021-Parlament | Nazare: Traiectoria de ajustare fiscal-bugetară pe care începem să o setăm prin acest buget nu are culoare politică

25 Februarie 2021   |   Agerpres

El a afirmat că atâta timp cât veniturile cresc, cheltuielile cresc, deficitul este la peste 7% din PIB, bugetele principalelor ministere cresc "e greu să lipeşti o etichetă de austeritate" bugetului.

 
 
Traiectoria de ajustare fiscal-bugetară pe care începem să o setăm prin bugetul pentru 2021 nu are culoare politică, ci ţine cont doar de interesele naţionale, a declarat joi ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la prezentarea proiectului de buget în comisiile reunite de buget - finanţe din Parlament.
 
"Vă mulţumesc atât pentru idei cât şi pentru critici. Nu mă aşteptam să vin şi să aud numai cuvinte de laudă în privinţa acestui buget mai ales din partea opoziţiei. Opoziţia critică. Ce aş vrea să insist este că această traiectorie de ajustare fiscal-bugetară pe care începem să o setăm prin acest buget astăzi nu are culoare politică. Nu ţine cont de ideologie. Ţine cont doar de interesele noastre naţionale. Nu ţine cont de interesele unui partid sau altul sau ale unei guvernări sau alteia. România trebuie să ajungă la acest 3% în condiţiile pe care fiecare stat membru le respectă acum. Nu avem altă variantă să avem acces la banii din Mecanismul de Rezilienţă decât dacă începem să respectăm aceste reguli. Şi cred că ne dorim cu toţii să avem acces la acei bani pentru că sunt bani pentru dezvoltarea României. De aceea nu aş vrea să intru în niciun fel de polemică. Întotdeauna sunt deschis dialog, întotdeauna consider o oportunitate dacă sunt anumite lucruri care pot fi îndreptate să le îndrept, dar sunt şi adevăruri care trebuie spuse", a spus Alexandru Nazare.
 
El a afirmat că atâta timp cât veniturile cresc, cheltuielile cresc, deficitul este la peste 7% din PIB, bugetele principalelor ministere cresc "e greu să lipeşti o etichetă de austeritate" bugetului.
 
"Nu e un buget care să mulţumească pe toată lumea. Evident că atunci când faci o ajustare de deficit de peste 2,6 puncte procentuale nu poate să fie toată lumea mulţumită, dar trebuie împreună să trecem prin această perioadă. Eu ce pot să vă asigur e că suntem în direcţia bună. Direcţia e bună. Şi creşterea economică prognozată de Comisia Naţională de Prognoză de 4,3% e reală. Deci vom avea creştere în acest an", a precizat Alexandru Nazare.
 
Potrivit ministrului Finanţelor, Consiliul Fiscal a a avut foarte multe aprecieri pozitive la adresa modului în care a fost construit bugetul, dar a avut şi critici. Din acest motiv în strategia fiscal-bugetară a fost introdus un capitol în care au fost explicate eforturile pe care le face ANAF pentru a îmbunătăţi colectarea şi pentru a se digitaliza.
 
"Dacă vorbim de colectare şi ne uităm la gradul de colectare din 2016 - 2019 şi ne uităm doar la veniturile fiscale şi nefiscale vom vedea că media colectării pe 2016, 2017, 2018 şi 2019 este aproximativ egală cu colectarea în plină pandemie din 2020. Deci unde sunt acele creşteri de colectare? E clar că avem cu toţii o problemă de colectare. România are o problemă de colectare care în aceşti ani nu fost rezolvată şi trebuie rezolvată pentru că trebuie să atingem măcar media est-europeană dacă nu media zonei euro. Dacă ne uităm la investiţii şi ne uităm tot la 2016 - 2019, o să vedem că media investiţiilor pe aceşti patru ani e de 33,3 miliarde (de lei-n.r.) şi noi am avut 53 în 2020 şi avem 62 în 2021. Deci e clar că e o diferenţă de cuantum de investiţii şi au fost ani de creştere economică", a declarat Alexandru Nazare.
 
El a a afirmat că există o responsabilitate comună, indiferent de culoarea politică, de partid sau de ideologie pentru a pregăti mai bine România pentru criză, iar atunci când ne este bine să punem bani de o parte şi să creştem rezerva pentru ca atunci când intrăm în criză să nu trebuiască să ne împrumutăm, ci să folosim rezervele.
 
Întrebat despre recuperarea banilor de la băncile pentru locuinţe, el a menţionat că a făcut o solicitare către Ministerul Dezvoltării pentru a se coordona astfel încât să poată fi rezolvată situaţia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6581 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...