ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu, despre intențiile PSD, partidul căruia i-a cedat guvernarea: Impozite şi taxe noi - aceeaşi meteahnă a lui Liviu Dragnea; PSD merge în aceeaşi direcţie

23 Mai 2022   |   BizLawyer

Potrivit acestuia, soluţiile liberale sunt "cele bune" în ceea ce priveşte fiscalitatea, iar cele ale PSD "vor duce doar la inflaţie şi dobânzi mai mari".

 
 
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, luni, că actualul sistem de fiscalizare trebuie păstrat pentru a-i atinge întreaga potenţialitate, adăugând că PSD merge în acest domeniu "în aceeaşi direcţie încercată de Liviu Dragnea", care a introdus noi impozite.

"Înainte de a discuta de creşteri de taxe, de modificarea Codului fiscal, să colectăm tot ce putem cu acest cod, cu acest sistem. Prin PNRR, avem unele facilităţi, se elimină acele lucruri care permit banilor să nu ajungă la buget. Era vorba de facilităţi în construcţii, acum s-a introdus acea facilitate şi în agricultură. Este bizar. Discutăm de mai multe impozite, dar tocmai am scos vreo două miliarde din buget. Ne văităm că nu avem bani, dar avem o decizie. La toate acestea trebuie să ne uităm. Ce putem colecta cu sistemul pe care îl avem astăzi şi apoi să facem o analiză. Până atunci nu are rost să discutăm. Ceea ce am făcut anul trecut, cu conectarea caselor de marcat la ANAF, proiect lăsat de PSD prin sertare ani de zile şi pe care noi l-am făcut într-un an, şi e-facturare, a adus mai mulţi bani la buget. Anul acesta sunt mai mulţi ani la buget datorită celor două proiecte făcute de PNL", a afirmat Cîţu, la Senat.


Potrivit acestuia, soluţiile liberale sunt "cele bune" în ceea ce priveşte fiscalitatea, iar cele ale PSD "vor duce doar la inflaţie şi dobânzi mai mari".

"Când s-a făcut această coaliţie erau două linii roşii: fără taxe şi impozite noi şi 7% investiţii. Pentru investiţii, ni s-a promis la rectificarea bugetară. PSD, de fiecare dată când e la guvernare, încearcă. Liviu Dragnea a încercat trei ani să schimbe cota unică, să introducă un impozit progresiv. El a introdus impozite în 2017 - 2019 pe care noi le-am scos după aceea şi am adus mai mulţi bani la buget. Este aceeaşi meteahnă a lui Liviu Dragnea. PSD merge în aceeaşi direcţie", a adăugat Cîţu.

Preşedintele Senatului a spus că, dacă se propune schimbarea sistemului de fiscalizare, PNL va dezbate această chestiune.

"Nu cred că va fi luată o decizie fără să se discute în PNL. Sistemul fiscal mai simplu este un pilon al liberalismului. (...) Noi nu vrem să creştem povara fiscală asupra românilor. Ne vom opune creşterii, totdeauna. Ceea ce a făcut PNL până acum - a eliminat taxe şi a digitalizat sistemul fiscal, a dus mai mulţi bani la buget. Să introduci taxe, nu îţi aduce bani mai mulţi la buget decât pe termen scurt, apoi îţi creşte evaziunea fiscală", a explicat Florin Cîţu.

Cîțu, artizanul cooptarii PSD la Guvernare, este azi doar o voce de pe margine

În urmă cu șapte luni, cand încă era premier și nu fusese maturat de la șefia PNL, Florin Cîţu declara  că în discuţiile cu PSD au fost găsite multe lucruri care unesc cele două partide.

El a iniţiat şi a pus pe masa discuţiilor din Biroul Politic Naţional al partidului începerea negocierilor cu PSD. Discuţia cu reprezentanţii PSD a fost una bună, a apreciat el, arătând că a vizat în special proiecte, obiective.

În luna septembrie, anul trecut, preşedintele USR, pe atunci Dacian Cioloş, declara că Uniunea Salvaţi România nu va vota niciodată "un guvern capturat de pesedism", el adăugând că "s-a ajuns în această situaţie din cauza slăbiciunii liderilor penelişti şi cu îngăduinţa preşedintelui Iohannis".

Tot atunci, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea că social-democraţii au ajuns la concluzia că România nu poate rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică de impozitare.

Întrebat la Palatul Parlamentului cum ar putea arăta rediscutarea cotei unice şi o impozitare progresivă şi dacă PNL este de acord cu toate acestea, Ciolacu a spus, la acea vreme: "Ar arăta cum arată restul Europei, în toate ţările civilizate şi cu economii mai dezvoltate decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa. Am spus foarte clar că despre cota unică şi înlocuirea cotei unice ar trebui să fie un program comun pe care să îl discutăm la anul pentru formarea bugetului din anul următor. (...) Momentan am ajuns la concluzia că nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică. Este concluzia PSD".

El a menţionat că în România trebuie, de asemenea, să se revină "la impozitarea marilor averi".

Cîțu, pe atunci premier și președinte de partid, era mai preocupat la acea vreme de rotația premierilor, o mișcare menită să-i conserve privilegiile, decât de blocarea inițiativelor PSD, noul partener de guvernare.

Ulterior, PSD a spus răspicat că Florin Cîţu nu poate fi acceptat variantă de premier deoarece a fost demis prin moţiune de cenzură, înlăturarea sa fiind, de altfel, și motivul pentru care negocierile PNL-USR au eșuat.

Pentru că PSD a fost partidul puternic, Cîțu a dispărut de la Palatul Victoria și a fost înlocuit și la șefia PNL.

Azi comentează de pe margine deciziile coaliției PSD-PNL, pe care a construit-o cu speranța că va rămâne la Palatul Victoria, dar nu mai este băgat în seamă de nimeni.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3210 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...