ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cristian Roşu (ASF): Piaţa asigurărilor este pe un trend favorabil. Este puţin probabil să se repete un nou caz Astra în România

22 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Referitor la evoluţia pieţei financiare din România, reprezentantul ASF susţine că acesata a înregistrat evoluţii pozitive atât în 2018, cât şi pe parcursul primului semestru al anului 2019.

 
 
Modul în care se realizează, în prezent, supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit faţă de anul 2015 astfel că un nou caz Astra este puţin probabil să se repete în România, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii Astra Asigurări la sfârşitul lunii aprilie 2016.


"Faţă de anul 2015, modul în care se realizează în prezent supravegherea jucătorilor din piaţa de asigurări este diferit. ASF este concentrată pe mai multe aspecte privind problematica pieţei asigurărilor, atât în ceea ce priveşte indicatorii de stabilitate (indicatorii de solvabilitate - SCR şi de lichiditate - MCR) cât şi în privinţa conduitei asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări. De aceea apreciem că este puţin probabil să se repete o situaţie de o asemenea anvergură", a explicat Cristian Roşu.

Referitor la situaţia Euroins şi City Insurance, acesta a menţionat că ambele companii au avut o evoluţie importantă, au înregistrat creştere pe cota de piaţă, în special pe asigurarea de răspundere civilă auto, deţinând, fiecare, peste 30% din cota de piaţă. Creşterile înregistrate au avut loc însă pe situaţii financiare sustenabile.

"Au fost şi încă sunt probleme, în cea mai mare parte legate de partea organizatorică, ambele companii aflându-se în proces de reorganizare a activităţii, astfel încât să se adapteze la noile cerinţe apărute odată cu creşterea cotei de piaţă. Apreciem că se pot vedea deja primele semne că activitatea ar începe să intre în normalitate", a precizat Cristian Roşu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele ASF consideră că poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, nu ar trebui eliminate, întrucât acestea se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier şi nu doresc să plătească pentru perioada în care nu folosesc autovehiculul.

"Poliţele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, se adresează unui segment destul de important din populaţie care utilizează autovehiculele în regim sezonier, venind astfel în sprijinul celor care nu au nici un motiv să plătească un cost - cel cu prima de asigurare - pe o perioadă în care nu utilizează autovehiculul. Este o măsură ce vine în sprijinul consumatorului şi, de aceea, nu considerăm că ar trebui eliminate", a spus Cristian Roşu.

Referitor la evoluţia pieţei financiare din România, reprezentantul ASF susţine că acesata a înregistrat evoluţii pozitive atât în 2018, cât şi pe parcursul primului semestru al anului 2019.

"Piaţa asigurărilor din ţara noastră este şi ea pe un trend favorabil, rata penetrării asigurărilor înregistrând o creştere către 1,2% din PIB faţă de circa 1,04% din PIB la nivelul anului trecut. La nivelul întregii pieţe de asigurări, rezultatul net al activităţii din semestrul I 2019 a fost unul pozitiv, profitul net total fiind de circa 134 milioane lei. Putem aprecia că este o piaţă care se maturizează şi intră în linie cu celelalte pieţe europene, cu perspective favorabile, chiar dacă încă se înregistrează niveluri mai scăzute ale indicatorilor", a declarat Cristian Roşu.

El a spus că, deşi piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, acestea reprezentând aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, se înregistrează evoluţii pozitive şi în cazul asigurărilor non-auto.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă piaţa asigurărilor de locuinţe, obligatorii şi facultative, care a consemnat în primul semestru al anului 2019 o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

"Comparând acelaşi prim semestru al anului trecut cu cel al anului în curs, de menţionat ar fi şi creşterea cu 24% a primelor subscrise şi cu 18% a numărului de contracte în cazul asigurărilor de sănătate. Iar dacă adăugam dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viaţă din ultimii 5 ani, menţionând şi creşterea cu 4,6% a primelor brute subscrise aferente primului semestru din 2019 faţă de primul semestru al anului trecut, putem aprecia că per ansamblu, evoluţia celorlalte sectoare (non-auto) din asigurări este una pozitivă", a mai spus Cristian Roşu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8373 / 8579
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...