ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dăianu: Creşterea economică a României va fi în preajma lui 6%, anul acesta

09 Aprilie 2021   |   Agerpres

Prezent la conferinţa online "Upgrade România - investiţiile, colacul de salvare al economiei", el a menţionat că procesul de corecţie macroeconomică a fost amânat anul trecut din cauza pandemiei şi a început în acest an.

 
 
România va avea o rată respectabilă de creştere economică în acest an, iar aceasta se va situa în preajma lui 6%, respectiv între 5,5% şi 6%, a declarat, vineri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la un eveniment online.
 
"În opinia mea, dacă privim contextul global, asistăm la o schimbare de paradigmă, fiindcă planul european este de mare anvergură şi pune accentul pe investiţii. În Statele Unite, programul lui Biden privind infrastructura este iar o schimbare de paradigmă. Ne duce cu gândul la politica new deal a lui Franklin Delano Roosevelt. Planul european înseamnă cam 5% din Produsul Intern Brut agregat al Uniunii Europene, planul administraţiei Biden înseamnă cam 10% din Produsul Intern Brut al Statelor Unite. Fără îndoială, sunt planuri întinse pe mai mulţi ani, aşa cum este şi planul României, Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, care este echivalentul a circa 14% din Produsul Intern Brut al României, 30 de miliarde de euro, analog cu ceea ce înseamnă acest plan în Polonia. Redresarea economică a început peste tot. În fapt, asistăm la un rebound, la un salt, pentru că este efectul de bază, cum spunem noi, economiştii. România va avea o rată respectabilă şi eu cred că vom fi în preajma lui 6%, între 5,5% şi 6% creştere în acest an, care, împreună cu o inflaţie pe care bănuiesc că a evocat-o şi domnul viceguvernator, ar permite o dinamică a PIB-ului care să ajute procesul de corecţie macroeconomică", a spus Daniel Dăianu.
 
Prezent la conferinţa online "Upgrade România - investiţiile, colacul de salvare al economiei", el a menţionat că procesul de corecţie macroeconomică a fost amânat anul trecut din cauza pandemiei şi a început în acest an.
 
"Planul european este în opinia mea ca un multivaccin. El urmăreşte să ţină cont şi de schimbările climatice, acordă mult sprijin statelor pentru a continua lupta cu pandemia şi are şi o componentă geopolitică, contextualizată", a explicat economistul.
 
Potrivit acestuia, România ar trebui să dea atenţie şi educaţiei ecologice, fiind "mai important pentru un copil să înveţe că nu trebuie să murdărească în jur, în casă, pe stradă, să respecte natura, decât educaţia financiară".
 
În altă ordine de idei, Dăianu a atras atenţia că se vorbeşte despre deficitul structural al bugetului care ţine cont de execuţia bugetară de-a lungul unui ciclu, dar mai există un deficit structural într-o accepţie mai extinsă, care ţine seama de subfinanţarea structurală cronică din sectoarele sănătate şi educaţie. Pentru aceste domenii se alocă 3,5% din PIB, un nivel inferior mediei din Uniunea Europeană. Dacă ar fi adăugat acest deficit de finanţare, România ar ajunge la un deficit structural de peste 8% din PIB.
 
"Acest deficit este ocultat, pentru că noi avem o abordare, nu spun strict contabilă, dar noi am considerat aceste cheltuieli ca nefiind investiţii. Noi, prin investiţii, cei mai mulţi, din păcate, dintre economişti consideră că investiţiile sunt numai în maşini, în drumuri şi autostrăzi. Fals! Dacă nu investeşti în om, în sănătate, educaţie, ai o mare problemă şi ce spun acum e de bun simţ. O spune Fondul Monetar, o spune OCDE, o spun guverne din ţările unde cei care iau decizii par să fie mai luminaţi", a afirmat Daniel Dăianu.
 
În opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie să fie o cauză naţională, iar "agende personale, agende individuale, agende de partid trebuie să estompate dacă vrem să facem ceva", pentru că "este scurt drumul de la extaz la o mare decepţie".
 
El a afirmat că o bună absorbţie a banilor din PNRR ar duce investiţiile publice la 8% din PIB, cel mai mare nivel din ultimul deceniu.
 
Daniel Dăianu a adăugat că securitatea alimentară este vitală, iar pământul agricol al ţării şi resursele de apă nu pot fi tratate precum simple resurse care se pot negocia şi tranzacţiona oricum, deoarece ar fi o mare eroare. Întrucât Europa va trece şi printr-o criză alimentară, România trebuie să privească altfel modul în care se tranzacţionează pământul.
 
"Tranziţia verde, decarbonizarea economiei va fi un proces foarte dureros. Aşa cum pandemia împarte în câştigători şi perdanţi economia, aşa se va întâmpla şi cu decarbonizarea", a susţinut Dăianu, la evenimentul organizat de DC News.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6168 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...