ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Drăgan (MEEMA): Estimăm ca alocarea pentru România din Fondul de Modernizare să fie de 6-7 miliarde euro

20 Octombrie 2020   |   Agerpres

Secretarul de stat din Ministerul Economiei a explicat că investiţiile eligibile pentru prima axă a Fondului de Modernizare pot beneficia de finanţare europeană care să acopere întreaga valoare a proiectului.

 
 
Alocarea totală de bani europeni pentru România din Fondul de Modernizare destinat investiţiilor în sectorul energetic este estimată la suma de 6-7 miliarde de euro, din care aproximativ 1,3 - 2 miliarde de euro vor fi disponibili în primii doi ani, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Dan Dragoş Drăgan, într-o videoconferinţă organizată de Grupul Bursa.
 
"M-aş referi în principal la domeniile de activitate pe care noi, ca Minister al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, le gestionăm şi în special m-aş referi la cele care sunt dedicate sectorului energetic. Iar aici ştim că avem la dispoziţie pentru următorii ani următoarele categorii de fonduri (europene, n.r.) care vor fi folosite pentru a ajuta tranziţia sectorului energetic, decarbonarea acestuia şi creşterea rezilienţei şi a capacităţilor de generare în România. Ca şi categorii de fonduri, în primul rând m-aş referi la Fondul de Modernizare, Fondul 10d, care este format din alocările de certificate de CO2 de care România va beneficia până în 2030, alocări care vor fi transformate în resurse financiare pentru ciclul de până în 2030. Estimăm ca alocarea totală pentru România să fie undeva în jur de 6-7 miliarde de euro. Desigur, această alocare depinde de preţul certificatelor de CO2 care vor fi vândute în această perioadă. Estimăm pentru primii 2 ani o valoare între 1,3 şi 2 miliarde de euro, banii disponibili pentru investiţii în sectorul energetic", a afirmat Dan Dragoş Drăgan.
 
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a explicat că investiţiile eligibile pentru prima axă a Fondului de Modernizare pot beneficia de finanţare europeană care să acopere întreaga valoare a proiectului.
 
"Acest Fond de Modernizare are două axe, axa principală, axa 1, pe care sunt cuprinse investiţiile în capacităţi de producţie regenerabile, în stocaj, în reţele, iar la reţele intră şi reţelele de electricitate, gaze şi termoficare, eficienţă energetică. Iar pe Axa 2 sunt prevăzute investiţii în capacităţi de producţie ce au la bază drept combustibil gazul. Pentru prima axă finanţarea poate să ajungă până la 100% din valoarea proiectelor, iar pentru a doua axă până la 70%. În acest moment, grupul de lucru care se ocupă de implementarea Fondului de Modernizare lucrează în strânsă legătură cu vectorii din piaţă şi în viitorul apropiat cu consultantul ce va fi selectat pentru a definitiva principiile după care aceşti bani se vor aloca, pe diferite tehnologii, proporţiile de susţinere a capex-ului prin acest fond şi totodată se va avea în vedere şi distribuţia teritorială pentru o mai bună echilibrare a reţelei în următoarea perioadă", a menţionat Dan Dragoş Drăgan.
 
Reprezentantul MEEMA şi-a exprimat speranţa că Ministerul Economiei va finaliza ghidul pentru acest program până la începutul anului viitor.
 
"La fel de important este că pe prima axă, pe axa prioritară, vor trebui alocate 70% din fondurile disponibile, iar pe axa 2, non-prioritară, vor fi alocate 30% din sumele disponibile. Ministerul a lansat la începutul lunii, şi până la sfârşitul lunii aşteptăm de la toţi participanţii din piaţă proiecte, o detaliere a acestora, a gradului lor de maturitate, pentru a avea o imagine completă, referitoare la oportunităţile şi necesităţile jucătorilor, actorilor din piaţă. Sperăm ca la începutul anului viitor să avem şi Ghidul finalizat, iar pe baza acestuia să putem face primul call de proiecte. Trebuie precizat că până la sfârşitul lunii noiembrie, România, ca şi celelalte state care beneficiază de acest mecanism, va trimite la Comisie direcţiile referitoare la necesarul de investiţii pe diferite tipuri de tehnologii", a precizat Dan Dragoş Drăgan.
 
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a recomandat reprezentanţilor companiilor interesate să depună documentaţia în limba română şi nu în limba engleză.
 
"Referitor la întrebarea dacă în limba engleză sau în limba română, preferăm în limba română, deoarece toate proiectele, majoritatea, suntem convinşi că vor fi în limba română şi preferăm ca (...) informaţiile să fie transmise în limba română. Pe site-ul Ministerului, la capitolul Fondul de Modernizare, există un dialog permanent cu participanţii din piaţă, cu cei care trimit întrebări, şi aceste întrebări au răspunsuri în mod transparent, pentru a-i ajuta pe eventualii aplicanţi să aibă cât mai multe detalii şi să fim cât mai obiectivi", a adăugat Dan Dragoş Drăgan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7410 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...