ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

eToro: Europa se pregăteşte pentru o posibilă penurie de gaze naturale

04 Aprilie 2022   |   Agerpres

Dependenţa României de gazele naturale ruseşti este estimată la doar 29%, foarte mică în comparaţie cu peste 80% în cazul Poloniei, Austriei şi Ungariei şi peste 50% pentru Germania şi Cehia. Depinzând 100% de Rusia luna trecută, statele baltice au încetat importurile de gaze naturale ruseşti începând cu 1 aprilie, bazându-se pe importurile de gaze naturale lichefiate (GNL).

 
 
Europa se pregăteşte pentru o posibilă penurie de gaze naturale, iar în ciuda faptului că Gazprom a instituit un mecanism de schimb valutar ca un potenţial compromis, sistarea livrării de gaze din est este posibilă, mai ales că se ia în considerare şi o interdicţie a Uniunii Europene privind importurile de gaze ruseşti, susţine analistul eToro, Bogdan Maioreanu, într-un comentariu remis luni AGERPRES.
 
"Europa este afectată de conflictul din Ucraina şi de sancţiunile impuse ulterior Rusiei. Săptămâna trecută, Rusia a ripostat, cerând plata gazului în ruble, declanşând un plan de urgenţă în Germania, cea mai mare economie europeană, care se pregăteşte pentru o eventuală întrerupere a gazului. Deşi Gazprom a instituit un mecanism de schimb valutar ca un potenţial compromis, sistarea livrării de gaze din est este posibilă, mai ales că se ia în considerare şi o interdicţie a UE privind importurile de gaze ruseşti. Va putea supravieţui economia europeană fără gazele naturale ruseşti? Puternic dependente de gazul rusesc, în condiţiile în care UE a importat 155 de miliarde de metri cubi în 2021, iar gazele ruseşti reprezintă o treime din piaţa de aprovizionare externă, ţările europene evaluează cum să elimine această dependenţă. Aceste cifre uriaşe fac ca sarcina să fie incredibil de dificilă", consideră Maioreanu.
 
Dependenţa României de gazele naturale ruseşti este estimată la doar 29%, foarte mică în comparaţie cu peste 80% în cazul Poloniei, Austriei şi Ungariei şi peste 50% pentru Germania şi Cehia. Depinzând 100% de Rusia luna trecută, statele baltice au încetat importurile de gaze naturale ruseşti începând cu 1 aprilie, bazându-se pe importurile de gaze naturale lichefiate (GNL).
 
"Analiştii sunt de părere că Europa va putea supravieţui sistării livrărilor de gaze naturale ruseşti, chiar şi cele mai expuse ţări având alternative de aprovizionare. Depozitele comerciale europene de gaze naturale sunt pline în proporţie de aproximativ 30%, iar unele state au, de asemenea, rezerve strategice de gaze. Printr-o combinaţie între mai multe retrageri din aceste depozite şi rezerve, creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate şi măsurile de limitare a cererii, cum ar fi raţionalizarea gazelor naturale folosite în industrie, majoritatea statelor ar putea rezista probabil până în toamna anului 2022 fără penurii grave. Dar preţurile gazelor naturale vor creşte abrupt, adăugându-se la inflaţia deja ridicată. Ca urmare a începerii crizei din Ucraina, în martie inflaţia anuală a zonei euro a crescut la 7,5%, o creştere lunară de 2,5%. Preţul energiei a înregistrat din nou cea mai mare rată anuală de creştere, 44,7% faţă de 32,0% în februarie. Supravieţuirea fără gazul rusesc iarna următoare va fi un exerciţiu foarte costisitor, dar este posibilă, potrivit think-tank-ului Bruegel. Costul pentru umplerea depozitelor în timpul verii, ţinând cont de preţurile actuale, este estimat la 70 de miliarde de euro, faţă de 12 miliarde de euro în anii precedenţi. Acest lucru creează provocări suplimentare nu numai în ceea ce priveşte preţul, ci şi legate de cine va cumpăra acest gaz natural, deoarece companiile sunt reticente în a stoca atât de mult gaz la aceste preţuri ridicate, riscând apoi ca Gazprom să inunde piaţa şi să prăbuşească preţurile", explică analistul eToro.
 
Potrivit sursei citate, acest mecanism ar putea dăuna companiilor europene de gaze naturale.
 
"În prezent, piaţa futures nu vede preţul gazelor naturale coborând sub 100 de dolari înainte de trimestrul II 2023, când preţul se apropie de 70 de dolari. Grupul de reflecţie Bruegel concluzionează că 'dacă UE este forţată sau dispusă să suporte costurile, ar trebui să fie posibil să înlocuiască deja gazul rusesc pentru iarna următoare fără ca activitatea economică să fie distrusă, oamenii să îngheţe sau să fie întreruptă furnizarea de energie electrică'", adaugă Maioreanu.
 
Până acum, din cauza reducerii volumelor de gaz livrate de către Rusia, Europa a reuşit să treacă iarna cu o producţie internă marginal crescută şi cu importuri de GNL - gaz natural lichefiat - care au crescut cu 146% faţă de 2021. În acelaşi timp, livrările Rusiei au scăzut cu 39%. Potrivit Reuters, există puţine capacităţi neutilizate în lanţul de aprovizionare cu GNL, iar creşterea livrărilor către Europa va duce la reducerea furnizării acestuia în alte regiuni, menţinând preţurile în creştere, se mai spune în analiză.
 
"Aproape un deceniu de preţuri scăzute la materiile prime ne-a făcut să uităm lecţiile istoriei. În 2009, un sondaj realizat de PwC cu privire la riscurile legate de preţurile materiilor prime a arătat că mai puţin de jumătate (46%) dintre companiile intervievate au reuşit să atenueze creşterile de preţuri ale materiilor prime transferându-le clienţilor lor, în timp ce 47% au putut transfera doar o parte sau foarte puţin din creşterea preţurilor către consumator. Ca urmare, 84% dintre companii au apelat la alte strategii, cum ar fi reducerea costurilor. Şi, de obicei, reducerile de costuri încep prin tăierea contractelor neesenţiale, a salariilor oamenilor şi a locurilor de muncă", a mai spus Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.
 
eToro este o platformă de investiţii cu active multiple ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3520 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...