ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ghiţă (Nuclearelectrica): Reactoarele modulare mici pot fi plasate direct în zonele deficiente energetic

04 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Directorul executiv al Nuclearelectrica şi preşedintele şi director general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

 
 
Reactoarele nucleare modulare mici pot fi plasate direct în regiunile care au nevoie reală de energie, ele având avantajul de a echilibra sistemul energetic atunci când sursele regenerabile, precum vântul şi soarele, nu produc energie, a declarat, joi, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, la Glasgow, într-o conferinţă de presă.

"Vedem că reactoarele modulare mici pot ajuta sistemul energetic, pot ajuta la menţinerea arhitecturii curente a acestuia. Ele pot fi plasate în locaţiile termocentralelor pe cărbune, dar pot şi să echilibreze alte surse de energie 'curată', cum sunt regenerabilele. Energiile regenerabile sunt prin natura lor intermitente, aşa că atunci când avem un SMR (Small Modular Reactor, n.r.) flexibil chiar în acelaşi loc sau în acelaşi parc energetic acesta poate intra în acţiune într-un mod foarte ecologic şi poate compensa perioadele când vântul nu bate sau când nu e destul soare şi astfel să echilibreze sistemul energetic. Şi cum SMR-urile sunt mai flexibile şi mai uşor de plasat într-o locaţie, după cum reiese din studiile pe care USTDA (Departamentul American al Comerţului şi Dezvoltării - n. r.) le-a finanţat pentru noi, putem merge direct în regiunile care au nevoie reală de energie şi să echilibrăm sistemul energetic, pentru mai multă stabilitate, astfel încât să nu mai apară căderi de curent şi să continuăm să avem curent în case (...) şi să şi păstrăm locurile de muncă din domeniile industriale care consumă multă energie. SMR-urile reprezintă o modalitate facilă şi sigură de echilibrare a sistemului energetic, iar faptul că reactoarele de la NuScale sunt modulare te ajută să flexibilizezi producţia de energie într-un mod în care reactoarele nucleare tradiţionale nu o pot face. Deci, există o complementaritate între energia tradiţională nucleară, care reprezintă baza producerii nucleare a energiei, cu SMR-urile, care pe de altă parte aduc flexibilitate şi echilibru în sistem", a explicat Cosmin Ghiţă.


Directorul executiv al Nuclearelectrica şi preşedintele şi director general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat joi, la Glasgow, documentele oficiale ale acordului pe baza cărora cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

Potrivit Nuclearelectrica şi Ministerului Energiei, NuScale Power este singura companie care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA pentru proiectarea şi dezvoltarea unui reactor modular de mici dimensiuni, etapă esenţială în construirea şi implementarea tehnologiei SMR.

Directorul executiv al Nuclearelectrica a apreciat că autorizarea primită de NuScale Power din partea autorităţii de reglementare nucleară a SUA va avea un efect pozitiv în evaluarea care urmează să fie făcută în România de autoritatea de profil.

"Primul pas pe care trebuie să-l facem mai departe este să dezvoltăm un proiect complet într-una din locaţii, după care să obţinem autorizarea pentru acel proiect. Aprobarea din partea NRC (U.S. Nuclear Regulatory Commission - n. r.) ajută mult, iar regulatorul (local - n. r.) va evalua ulterior forma finală a proiectului detaliat pentru acea unitate unde vrem să plasăm reactorul, la una din locaţiile pe care le evaluăm în momentul de faţă prin USTDA. Deci, faptul că există autorizarea designului de către NRC ajută mult în evaluare", a adăugat Ghiţă.

Conform informaţiilor prezentate de oficialul Nuclearelectrica, instalarea în România a unei unităţi SMR complete cu 6 module ar crea în total 4.000 de locuri de muncă directe.

"O centrală cu un reactor NuScale de 6 module înseamnă crearea cu aproximativ 193 de locuri de muncă la centrala reactorului, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie, plus 4 milioane de tone de emisii de CO2 care nu se mai emit anual. (...) 4,6 gigawaţi de energie din cărbune ar trebui înlocuiţi în următoarea decadă. Dacă ar fi să înlocuim aceste cantităţi prin reactoare nucleare ale NuScale, doar teoretic vorbind ca să înţelegem magnitudinea, vorbim de aproape 2.000 de locuri de muncă în centralele reactoarelor, 5.855 de locuri de muncă în construcţii, peste 23.000 de locuri de muncă în producţie, plus eliminarea a 45 de milioane de tone de CO2 pe an", a susţinut Cosmin Ghiţă
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4586 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...