ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Locuințe cu 5% TVA, fără limită

06 Februarie 2019   |   Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România & Lucian Vițelaru, Coordonator drept imobiliar Radu și Asociații SPRL – în parteneriat cu EY România

Din perspectivă strict tranzacțională, credem că există așteptarea ca numărul celor care achiziționează în scop investițional astfel de unități să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor.

Adrian Teampău (dreapta), Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România si Lucian Vitelaru, Coordonator drept imobiliar Radu si Asociatii SPRL - în parteneriat cu EY România

 
 
De la 1 ianuarie 2019, au fost eliminate mai multe condiții pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea-cumpărarea de locuințe. Această măsură poate să dea încă un imbold sectorului rezidențial.

Printre modificările fiscale survenite pe final de an 2018 și început de an 2019 care au produs valuri în piață, una pare să fi trecut neobservată. Guvernul a eliminat două condiții din Codul Fiscal, suprimând efectiv restricțiile la achiziția de locuințe cu 5% TVA.

Următoarele două condiții au fost eliminate din Codul Fiscal: (1) limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de 250 mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare și (2) limitarea numărului de locuințe achiziționate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziționa doar una de către o persoană fizică).


Așadar, de la 1 ianuarie 2019, singurele condiții pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuințe sunt următoarele: suprafața utilă a locuinței să nu depășească 120 mp; valoarea totală a locuinței și a terenului pe care este construită să nu depășească 450.000 lei; în momentul vânzării locuința să poată fi locuită ca atare.

Acum, să ne uităm cu atenție la contextul sectorului rezidențial.

Normele BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevăd scăderea gradului de îndatorare. De asemenea, menținerea pe un trend ascendent a cursului de schimb leu/euro va avea un impact asupra valorii de 450.000 lei până la care se poate aplica cota TVA de 5%.

Estimarea trendului de evoluție a volumului de locuințe care se vor tranzacționa în cursul anului 2019 este destul de complicat, dar ne putem aștepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor restrictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferența de TVA a prețului de vânzare a locuințelor care îndeplinesc condițiile necesare.

Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidențial. Nu este clar în ce măsură era necesară eliminarea condiției privind suprafața terenului, având în vedere că majoritatea locuințelor vândute care îndeplineau celelalte criterii erau cu precădere apartamentele (care nu beneficiau de o cotă de teren aferentă atât de mare).

Din perspectivă strict tranzacțională, credem că există așteptarea ca numărul celor care achiziționează în scop investițional astfel de unități să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor.

Conform datelor din piața rezidențială, 84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 mp și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 lei. Așadar, cei care doreau să achiziționeze locuințe cu 5% TVA ca reședință nu vor fi afectați în niciun fel de aceste schimbări legislative. Putem susține prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziționa cu 5% TVA în scop investițional va crește deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuințe achiziționate cu 5% TVA de către o persoană. Acest aspect poate că este unul pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidențial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel național de 30% în privința livrării de locuințe.

Cu siguranță, se mai pot face și alte analize, dacă ne uităm la orașe mai mici din țară, unde se tranzacționează case cu teren aferent și unde, până în 2019, limitarea suprafeței terenului la 250 mp era o barieră pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA. Așadar, se pot tranzacționa și case cu teren aferent nelimitat la 250 mp.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 29 / 11888
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  (P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
  RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
  LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
  LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
  Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
  Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
  Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
  Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
  (P) SEE Property Forum (21 March 2019)
  Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...