ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Agriculturii: Decizia de a continua proiectul Casei de Comerţ ‘Unirea’ depinde de concluziile anchetelor derulate. Schema de ajutor de stat a fost făcută în scop propagandistic

12 Februarie 2020   |   AGERPRES

Casa de Comerţ Agroalimentar "Unirea" a deschis anul trecut două magazine, unul în Sibiu şi unul în Bucureşti, din lanţul de 60 anunţate iniţial, pentru vânzarea produselor tradiţionale provenite de la micii producători români propuse a fi deschise în acest sistem.

 
 
Decizia de continua proiectul Casei de Comerţ Agroalimentar "Unirea" depinde de concluziile anchetelor care se desfăşoară în prezent şi de cât de realistă este această schemă de ajutor prin care statul a încercat să-i ajute pe micii producători, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, precizând însă că în opinia sa proiectul este greşit din punct de vedere conceptual.

"Decizia de a continua va depinde de concluziile anchetelor respective şi de cât de realistă este această schemă de ajutor prin care statul a încercat să-i ajute pe cei mai mici să îşi vândă marfa, dar, în opinia mea, conceptual este greşit. A fost făcut doar în scop propagandistic fără se se gândească efectiv la consecinţe şi la ceea ce se va întâmpla în pasul doi. În ceea ce priveşte magazinele deschise, vor decide cei din Consiliul de Administraţie (CA), pentru ca este foarte delicat ca eu să intervin până nu am nişte concluzii foarte clare atât din partea celor care au început deja anchetele, dar şi din partea celor din CA. În prima zi când am venit, cei din CA s-au grăbit să îmi spună că magazinele sunt nişte butaforii şi că acolo se întâmplă lucruri cu iz penal de care ei doreau să se delimiteze. Chiar cei care păstoreau Casa Unirea", a subliniat Oros într-o conferinţă de presă, întrebat dacă va continua proiectul Casei Unirea, lansat în mandatul lui Petre Daea.


Ministrul Agriculturii Oros a precizat că la ora actuală la Casa Unirea există o anchetă în curs, fiind două dosare care au plecat spre instituţiile abilitate pentru anchetarea faptelor incriminate.

"Acolo încă există o problemă privind gestionarea acestui proiect, jumătate din CA a plecat şi am fost nevoiţi să înlocuim CA-ul. (...) Cei din CA spun că cei din Executiv au achiziţionat şi-au dat un avans de aproape un milion de euro pentru un depozit şi o livadă şi această achiziţie nu a fost făcută cu acordul celor din CA. Apoi au alocat 700.000 de lei pentru un eveniment politic din banii Casei. Practic, doar 6% din cifră de afaceri a Casei Unirea s-a referit la activitatea cu producătorii mici cărora le era destinată această entitate. Eu am spus de la început că nu am crezut în conceptul acestei case, pentru că, în momentul în care statul intră şi din arbitru devine jucător pe piaţă şi avantajează doar pe unii jucători de pe teren, totul se dă peste cap", a spus el.

În opinia sa, produsele luate la vânzare în magazinele Casei s-au luat doar de la unii producători, care ulterior au devenit intermediari, pentru că în momentul în care nu mai aveau marfă aceştia luau de la producătorii care nu aveau accces în magazinele Unirea şi astfel deveneau intermediari.

"Şi aceste aspecte sunt cercetate. Ideea de bază de la care s-a plecat a fost una generoasă - şi anume de a-i ajuta pe cei mulţi şi mici care nu reuşesc să îşi vândă produsele, dar soluţia corectă şi realistă era să-i ajuţi, să-i încurajezi să intre în cooperative, în hub-uri. Asta este atitudinea pe care statul trebuie să o aibă. (...) Ei, în schimb, au făcut multe alte achiziţii care nu aveau legătură cu obiectul de activitate. Ei trebuiau să facă Bursa de Peşte şi 400 de pieţe volante. Nu era în obiectul de activitate să facă magazine, dar obiectivele le-au schimbat pe parcurs. Casa Unirea este o problemă importantă, dar nu cea mai importantă pe care o avem acum", a menţionat oficialul MADR.

Casa de Comerţ Agroalimentar "Unirea" a deschis anul trecut două magazine, unul în Sibiu şi unul în Bucureşti, din lanţul de 60 anunţate iniţial, pentru vânzarea produselor tradiţionale provenite de la micii producători români propuse a fi deschise în acest sistem.

Legat de Bursa de Peşte, şeful MADR a subliniat că ea funcţionează în prezent şi se încearcă salvarea proiectului pentru a nu pierde sumele alocate din fondurile europene.

Pe 7 noiembrie, ministrul Agriculturii a dispus Corpului de control efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activităţi a Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare Unirea SA, în condiţiile în care membrii Consiliului de Administraţie au semnalat "grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerţ Unirea SA".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9438 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...