ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor susţine că statul ar putea investi în companii private

27 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Aceasta face parte din măsurile pregătite să facă tranziţia după ce va înceta măsura şomajului tehnic, ministrul precizând că se lucrează la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.

 
 
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susţine că una dintre măsurile la care lucrează împreună cu instituţiile financiare internaţionale vizează investiţia directă a statului în companii private.

"Mă uit la măsuri care sunt folosite în ţări ca Elveţia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să îţi dea împrumut, Cum ajutăm aceste companii? Poţi să le ajuţi cu împrumut, cu garanţii, cu subvenţii sau sa mergi ca partener o perioada în sensul de a cumpăra, de a investi, de a da cu împrumut, care se poate converti în acţiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia, care ajuta companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsura la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, şi dacă iese profitabil amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi", a declarat, duminică seara, ministrul Finanţelor, la Digi 24.


El susţine că vehicul prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece în prezent lucrează cu instituţii internaţionale care au mai făcut acest lucru, inclusiv în România, pentru obţinerea unor plafoane cât mai mari. "Nu este ceva la care lucrez eu singur ci cu instituţii internaţionale care au făcut asta chiar şi în România. În prezent, eu negociez plafoane cât mari la garanţii cu toate aceste instituţii. Nu ar trebui să fie o limită deocamdată, ar trebui să fie un plafon cât mai mare şi pe urmă vedem cum se duc aceşti bani, în funcţie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au şi departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest", a explicat Cîţu.

Aceasta face parte din măsurile pregătite să facă tranziţia după ce va înceta măsura şomajului tehnic, ministrul precizând că se lucrează la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.

"Similar cu acest IMM Invest am făcut un produs pe care acum îl revizuiesc la Eximbank, tot cu subvenţionare de dobânzi, tot cu garanţii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru şi au nevoie să investească", a subliniat oficialul MFP.

El a menţionat că după ce va trece criza din sănătate, banii se vor duce numai către acele sectoare profitabile din economie.

"Pentru revenirea economică este nevoie să injectezi bani în sistem, iar după ce va trece criza din sănătate banii se vor duce către acele sectoare profitabile din economie. Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a susţine toată economia, pentru a susţine pe toată lumea. După această perioadă trebuie să revenim la principii liberale, pentru că o criză economică are şi partea ei bună, cei care s-au folosit de sistem, nu au fost buni platnici, au încercat sa fenteze, evazioniştii, de obicei crizele curăţă sistemul economic de aceste companii", a adăugat şeful de la Finanţe.

În opinia sa, economiile nu vor mai arăta la fel după această criză, nu numai în România ci peste tot în lume, însă România are şansa să iasă printre primele din această criză.

"Nu cred că vor arăta la fel economiile după această criză. Cred că nu numai în România ci peste tot în lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult în tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia. Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un şoc care ne îndreaptă într-o altă direcţie. Este o direcţie pe care mulţi o anticipam, mulţi o doream, tehnologizarea vroiam să vină mai repede. A venit prin această criza de sănătate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului. Foarte mulţi care au pariat pe economia viitorului vor ieşi în faţă. România are o şansa foarte mare pentru că are nevoie de investiţii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit în tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urmă, facem această legătura şi cred că România are şansa să iasă printre primele din această criză", a adăugat ministrul Finanţelor Publice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8145 / 8720
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziția BRD Pensii. Echipa de avocați, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener)
LegiTeam | Mitel & Asociatii recruteaza avocati definitivi (Corporate & Commercial)
Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei
Who’s Who Legal by Lexology: Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, considerat Thought Leader în Litigii Comerciale. El este apreciat ca fiind “un avocat de litigii de top pe piața românească”
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...