ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Păunescu (CSALB): Amânarea plăţii ratelor este un paleativ; consumatorii ce au depăşit cele 9 luni de suspendare se pot adresa CSALB

03 Februarie 2021   |   AGERPRES

Acesta a punctat faptul că acei consumatori care au depăşit cele nouă luni de amânare la plata ratelor pot apela, în primul rând, la o conciliere directă cu banca sau cu IFN-ul, iar în caz de nerezolvare a problemei se pot adresa Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

 
 
Amânarea ratelor la plată este un paleativ, iar câteva procente adăugate la rată înseamnă foarte mult în economia cheltuielilor familiale, a susţinut miercuri, Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare din cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), într-o conferinţă de specialitate.

"(...) este foarte important de menţionat faptul că, potrivit legii, există în continuare obligaţii de plată care sunt, într-adevăr, amânate, dar care vor fi adăugate la rata pe care o plăteau iniţial înainte de solicitarea amânării, de moratoriu. Unii dintre consumatori riscă să fie luaţi prin surprindere de faptul că le va creşte rata cu câteva procente. Nu am auzit până în acest moment să fie cazuri de persoane care s-au trezit cu rate crescute şi au început să dea vina pe bănci. Această amânare la plata ratelor este un paleativ, o soluţie temporară. Este, practic, o amânare, de multe ori a unui deznodământ destul de nefericit. Sunt oameni care încă nu şi-au revenit din perspectivă financiară, oameni care nu şi-au găsit încă un loc de muncă sau cărora nu le-au crescut salariile la nivelul pe care l-au avut la momentul în care au încheiat contractele de credit. Câteva procente adăugate la rata de credit înseamnă foarte mult în economia cheltuielilor familiale", a afirmat Păunescu.


Acesta a punctat faptul că acei consumatori care au depăşit cele nouă luni de amânare la plata ratelor pot apela, în primul rând, la o conciliere directă cu banca sau cu IFN-ul, iar în caz de nerezolvare a problemei se pot adresa Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

"Este o perioadă în care foarte mulţi dintre consumatori au accesat deja variantele aflate la îndemână în ceea ce priveşte suspendarea plăţii ratelor. Vorbim aici de moratoriile puse la dispoziţie de bănci sau de cele puse la dispoziţie de reglementările în domeniu sau fie se grăbesc să facă acest lucru. Sunt încă destul de mulţi consumatori care au probleme pe fondul acestei pandemii care pare că nu se mai termină şi după anumite studii ar putea să se întindă pe toată perioada anului 2021. Aceşti consumatori e bine să aibă la dispoziţie toate informaţiile de care trebuie să beneficieze atunci când aleg să folosească această soluţie, de amânare a plăţii ratelor (...). Cei care au depăşit cele nouă luni de zile, maximum de întindere a moratoriului, trebuie să ştie că există varianta care se numeşte Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar dacă nu reuşesc să găsească o soluţie direct cu banca sau cu IFN-ul. Primul pas este banca, iar al doilea ar trebui să devină Centrul de Soluţionare Alternativă... Avantajele pe care noi le avem faţă de ceea se întâmplă în contextul reglementărilor sunt date de faptul că fiecare caz în parte beneficiază de o atenţie deosebită. Suntem în măsură să adresăm fiecare caz în parte, să încercăm să găsim împreună cu banca şi cu consumatorul o soluţie de compromis", a explicat oficialul CSALB.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a organizat, miercuri, în regim online, conferinţa de presă anuală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6803 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...