ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schemă de ajutor de stat de 300 mil. € pentru industria prelucrătoare | Ministrul Economiei: Dorim ca această schemă să fie multianuală şi să avem un buget suplimentar începând cu 2023

06 Octombrie 2022   |   AGERPRES

Investitorii de la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Donalam i-au prezentat ministrului planul lor de investiţii.

 
 
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, după o vizită de lucru la COS Donalam, că industria prelucrătoare va beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro în 2022 şi 2023.

"Suma aprobată prin hotărâre de guvern este de 300 de milioane de euro, 150 de milioane în 2022, restul în 2023. Ne dorim ca această schemă să fie multianuală şi să avem un buget suplimentar începând cu 2023. Această schemă de ajutor de stat se adresează industriei prelucrătoare, vorbim de tot ce înseamnă prelucrarea materiilor prime, vorbim de industria farmaceutică, producţia de echipamente electrice, industria automotive, industria mobilei, industria textilă, sunt foarte multe sectoare. Nu avem o sumă maximă, dar avem o sumă minimă, valoarea investiţiei trebuie să fie de minim 3 milioane de euro pentru a putea avea un impact semnificativ în dezvoltarea capacităţilor de producţie. În criteriile pe care le vom aplica pentru companiile câştigătoare promovăm preluarea de companii care sunt în insolvenţă sau sunt închise, promovăm zonele defavorizate care sunt incluse în Programul Operaţional 'Tranziţie justă' şi promovăm crearea de plus valoare", a spus Florin Spătaru.


Investitorii de la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Donalam i-au prezentat ministrului planul lor de investiţii.

"COS Târgovişte este un reper atât pentru municipiul Târgovişte, pentru judeţul Dâmboviţa, dar este un reper şi pentru economia naţională. Sunt câţiva ani de când această companie nu a mai funcţionat şi atunci am importat din ce în ce mai multă materie primă, mai mult oţel beton, nu mai avem oţeluri speciale pentru diversele aplicaţii, pentru diversele companii care foloseau această resursă. Mă bucur că am văzut că funcţionează laminorul, că sunt 15.000 de tone de oţel beton care vor fi livrate pe piaţa naţională (...), dar am discutat şi despre dificultăţile pe care le au, preţul energiei, costurile mărite, programul de transformare şi cel investiţional pe care îl au pentru a produce oţel de calitate cu emisii reduse de carbon", a mai spus ministrul Florin Spătaru.

Acesta spune că investitorii de la combinat au în plan reducerea emisiilor de carbon în procesul de producţie şi reluarea producţiei de oţeluri speciale.

"Beltrame ne-a prezentat un proiect ambiţios şi care ar putea fi unic în lume, de aceea l-am invitat la Ministerul Economiei să discutăm aplicat despre strategia investiţională şi modul în care statul român va putea sprijini acest program", a adăugat ministrul Economiei.

În 2013 combinatul, aparţinând atunci grupului Mechel, a intrat în reorganizare judiciară şi s-a deschis procedura insolvenţei. În acelaşi an a fost vândut companiei Nikarom SRL şi s-a anunţat revenirea la denumirea COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anilor 2020 şi 2021, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie, iar în anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului. În iunie 2021, Tribunalul Dâmboviţa a hotărât dizolvarea COS Târgovişte şi deschiderea procedurii falimentului.

În martie 2022, AFV Beltrame Group a a achiziţionat COS Târgovişte şi în luna iunie firma anunţa că face angajări pentru a putea relua producţia. Într-un comunicat din luna iunie a acestui an, Donalam Târgovişte preciza că va fi singura unitate de producţie de oţel - beton din România, iar capacitatea de producţie va ajunge în 2023 la aproximativ 300.000 de tone anual, reprezentând aproximativ 50% din importul actual al României. Investiţiile anunţate pentru următorii ani erau modernizarea şi retehnologizarea vechii uzine şi construirea unui parc fotovoltaic pentru a alimenta unităţile de producţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2384 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...