ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţii juridice, după publicarea raportului CE: Sunt necesare reforme reale şi rapide în justiţie

01 Octombrie 2020   |   Agerpres

Asociaţiile menţionate susţin că raportul anual cu privire la statul de drept, publicat miercuri de Comisia Europeană, confirmă "îngrijorările" formulate de acestea, care "au militat cu determinare" pentru independenţa justiţiei în ultimii ani.

 
 
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie consideră că vina pentru regresul constatat de Comisia Europeană în privinţa statului de drept în România aparţine, în primul rând, clasei politice majoritare, fiind necesare reforme reale şi rapide în justiţie.
 
Asociaţiile menţionate susţin că raportul anual cu privire la statul de drept, publicat miercuri de Comisia Europeană, confirmă "îngrijorările" formulate de acestea, care "au militat cu determinare" pentru independenţa justiţiei în ultimii ani.
 
"Din nefericire pentru statul de drept în România, Comisia Europeană reţine că măsurile controversate cu impact negativ asupra independenţei sistemului judiciar continuă să fie în vigoare, dând exemplul Secţiei de investigare a infracţiunilor comise de judecători şi procurori (SIIJ), normelor vizând răspunderea materială a magistraţilor, numirii procurorilor de rang înalt, sistemului de pensionare anticipată etc. Se constată că acest fapt creşte incertitudinea privind funcţionarea sistemului de justiţie, în ansamblu, dar afectează şi independenţa, statutul şi cariera individuală a magistraţilor, în special prin efectul combinat al diverselor măsuri legislative, criticate în timp de toate entităţile internaţionale relevante (Comisia de la Veneţia, GRECO, Comisia Europeană, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni)", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de cele două asociaţii.
 
Potrivit sursei citate, este criticată "lipsa voinţei politice" (lipsa majorităţii necesare în Parlament pentru modificarea acestor acte normative, respingerea unor proiecte în acest sens iniţiate de un număr redus de senatori/ deputaţi), dar şi "inacţiunea" Consiliului Superior al Magistraturii (a cărui activitate recentă este considerată ca fiind marcată de conflicte interne şi controverse), precum şi "nerespectarea" avizelor negative ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (în cadrul mecanismului declanşat de Ministrul Justiţiei pentru numirea procurorului general al României şi a procurorului-şef DIICOT, ultimul fiind recent demisionar.
 
Această ultimă situaţie a evidenţiat, în opinia Comisiei Europene, deficienţe de lungă durată, constatate anterior în contextul MCV, în care s-a recomandat necesitatea unei proceduri de numire robuste şi independente, în care Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să aibă un rol cheie, se menţionează în comunicat.
 
De asemenea, asociaţiile remarcă "creşterea deficitului de resurse umane în sistemul de justiţie, precum şi aspectele legislative negative vizând admiterea în magistratură şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
 
"Culpa pentru acest regres în privinţa statului de drept aparţine, în primul rând, clasei politice majoritare (Parlament), incapabilă să găsească voinţa politică necesară pentru reglementarea urgentă a unor dispoziţii vizând conformarea cadrului legislativ privind sistemul judiciar cu toate cerinţele vizând statul de drept, rapoartele entităţilor internaţionale relevante şi doleanţele majorităţii covârşitoare a magistraţilor români. Guvernul României va trebui să ţină seama în mod real de recomandările Raportului anual al Comisiei Europene cu privire la statul de drept, sistemul judiciar aşteptând un proiect real şi serios de modificare a legilor justiţiei de aproximativ 10 luni", se arată în comunicatul semnat de judecătorii Dragoş Călin şi Lucia Zaharia, copreşedinţi ai Asociaţiei Forumului Judecătorilor din România, şi procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Lia, copreşedinţi ai Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2797 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...