
Avocatul Poporului vrea să îşi exprime opinia pe legile despre drepturile cetăţenilor, înaintea adoptării
05 Iulie 2019
Mediafax„La Avocatul Poporului eu mi-aş dori foarte mult, dacă tot ni se cere să intervenim sau, mă rog, să ne spunem punctul de vedere, s-o facem înainte de adoptarea acestor acte normative. (...) Şi mi-aş dori să reiau acest lucru şi să ne trimită şi nouă din timp, să ne putem uita şi să spunem un punct de vedere. Pentru că lumea îmi spune dar, dar la Curtea Constituţională, în logica aceasta confruntaţională, suntem la bătălie şi la război. Eu cred că lucrurile se pot rezolva inclusiv prin amendamente, pe cale legislativă, după aceea. Dar, repet, eu mi-aş dori să intervenim atunci când trebuie şi nu post-factum”, a afirmat Renate Weber, joi la TVR 1, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis, vineri, MEDIAFAX.
„La Avocatul Poporului eu mi-aş dori foarte mult, dacă tot ni se cere să intervenim sau, mă rog, să ne spunem punctul de vedere, s-o facem înainte de adoptarea acestor acte normative. (...) Şi mi-aş dori să reiau acest lucru şi să ne trimită şi nouă din timp, să ne putem uita şi să spunem un punct de vedere. Pentru că lumea îmi spune dar, dar la Curtea Constituţională, în logica aceasta confruntaţională, suntem la bătălie şi la război. Eu cred că lucrurile se pot rezolva inclusiv prin amendamente, pe cale legislativă, după aceea. Dar, repet, eu mi-aş dori să intervenim atunci când trebuie şi nu post-factum”, a afirmat Renate Weber, joi la TVR 1, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis, vineri, MEDIAFAX.
Avocatul Poporului a adăugat că instituţia trebuie scoasă din disputele politice şi readucerea ei la misiunea iniţială, aceea de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
„Este total nedrept (…) Peste tot în lume, unde există această instituţie de Ombudsman, Ombudsperson, Avocatul Poporului, ea este instituţia menită să fie vocea celor fără voce. Sigur că da, îi aperi pe cei care sunt, cumva, în relaţie de subordonare sau victime ale administraţiei, care ţin de încălcări de drepturi şi libertăţi fundamentale, dar, pe de altă parte, când spun de vocea celor fără voce, mă refer, evident, la copii, la cei care sunt în centrele unde nu mai au libertate, fie că este vorba de centre de detenţie, că sunt închisori, că sunt alte centre, fie că sunt spitalele psihiatrice. Aşadar tot ce înseamnă om care este cumva într-o situaţie în care, de fapt, nu mai poate să se exprime şi atunci Avocatul Poporului aici are un rol. Ideea mea de bază este să readucem în ochii opiniei publice înţelegerea şi să am eventual acest sprijin, ca Avocatul Poporului să revină la misiunea lui iniţială, aceea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale. Sigur că asta înseamnă, inclusiv, să încercăm să scoatem instituţia din această bătălie politică. Văd acum după referendum, că lumea a spus, majoritar, că şi alţi actori să aibă dreptul să atace pe motiv de neconstituţionalitate. Este o chestiune foarte bună. Adică, eu sunt întrutotul de acord să aibă alţii dreptul să facă asta, iar Avocatul Poporului să o facă numai când este vorba despre drepturi şi libertăţi”, a completat Weber.
Ea a prezentat şi strategia de comunicare a Avocatului Poporului, astfel încât publicul să cunoască mai bine rolul pe care îl are instituţia.
“Noi suntem o instituţie care are un sediu central, dar are, în acelaşi timp, 14 birouri teritoriale şi 3 centre zonale. Centrele zonale sunt numai pentru locurile de detenţie. Colegii mei, care lucrează în aceste birouri, au comunicări la nivel local, doar că asta nu interesează şi atunci la nivel central politicienii se fac că nu există. Eu vreau, într-adevăr, să schimbăm lucrurile acestea, eu vreau ca şi colegii mei, pentru că Avocatul Poporului are şase adjuncţi. Aş dori ca şi colegii mei să fie mai prezenţi şi să găsim diferite formule, pentru ca oameni să ştie că există această instituţie care este a lor şi la care se pot adresa. Pentru că în cazul în care v-aş da cifrele, aţi vedea că este vorba de peste 13.000 de sesizări, discuţii telefonice, oameni care vin în audienţă, petiţii primite şi sesizări din oficiu din cazurile apărute în presă. Şi se fac anchete, Recomandări. Dar trenul care nu întârzie, nu spune o poveste”, a conchis Renate Weber.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4648 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...