ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor a aprobat OUG privind înfiinţarea platformei de cloud guvernamental destinate autorităţilor publice

29 Martie 2023   |   Agerpres

Este vorba despre OUG 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de aprobare a ordonanţei de urgenţă prin care se înfiinţează platforma de cloud guvernamental - infrastructură de servicii informatice - destinată utilizării autorităţilor şi instituţiilor publice.
 
S-au înregistrat 211 voturi "pentru", 47 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.
 
Este vorba despre OUG 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.
 
Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat - "cloud-ul privat guvernamental" şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.
 
Modul de utilizare a platformei şi modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanţă a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activităţi sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum şi reguli şi obligaţii în relaţia dintre furnizorul şi utilizatorul de servicii de tip cloud.
 
Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea cloud-ului privat guvernamental se va asigura prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare.
 
În termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu consultarea prealabilă a Autorităţii pentru Digitalizarea României, a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a Serviciului Român de Informaţii, se va aproba Ghidul de guvernanţă a platformei de cloud guvernamental.
 
Deputaţii au introdus un amendament care prevede că, începând cu data intrării în vigoare a acestei hotărâri, "sistemele informatice utilizate de către autorităţile şi instituţiile publice centrale sunt dezvoltate astfel încât să fie apte pentru migrarea în platformă sau interconectate cu aceasta".
 
Un alt amendament prevede că "autorităţile administraţiei publice locale pot migra, respectiv rula, în platformă serviciile publice electronice şi serviciile informatice utilizate pentru operaţiunile administrative proprii, în limita resurselor disponibile ale platformei".
 
Camera Deputaţilor este for decizional. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 662 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deloitte România a asistat Grupul PIB în achiziția care marchează intrarea sa pe piața din România, preluarea brokerului de asigurări STEIN Bestasig. Tranzacția a fost finalizată recent
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...