ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNSC admite o contestație în care era reclamat prețul nejustificat de mic. Autoritățile contractante trebuie să verifice sustenabilitatea ofertelor de preț

13 Septembrie 2019   |   BizLawyer

Invocarea de către ofertanți a existenței unor convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă pentru angajarea șomerilor pentru care statul plătește subvenții, nu trebuie să fie luat în considerație în justificarea prețurilor neobișnuit de mici pentru că autoritatea contractantă nu are posibilitatea să verifice că angajații subvenționați își vor desfășura activitatea în cadrul viitorului contract.

 
 
Federația Seviciilor de Securitate salută decizia nr. 1500/C8/1659 din 04.09. 2019 a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care, pentru prima oară, admite că o autoritate contractantă nu poate încheia contracte publice la prețuri ce nu pot acoperi costurile reale ale executării contractului pentru servicii de pază.

Astfel decizia nr. 1500/C8/1659 din 04.09.2019 a CNSC arată că:

→    Autoritățile contractante trebuie să verifice legalitatea și sustenabilitatea ofertelor de preț primite și nu trebuie să încurajeze atribuirea de contracte în care tariful ofertat nu permite salarizarea personalului „măcar la nivelul minimal impus de lege”. Autoritatea contractantă are obligația de a verifica temeinic toate aspectele constituirii prețului din ofertă astfel încât acesta să respecte toate obligațiile legale referitoare la costul forței de muncă folosite și să includă „toate cheltuielile necesare directe și indirecte”.

→    Atribuirea contractelor publice către întreprinderi care nu respectă legislația privind salarizarea reprezintă o „abordare discriminatorie și nedreaptă față de întreprinderile care respectă prevederile juridice și astfel s-ar acorda un avantaj arbitrar celor care le încalcă, ceea ce ar putea genera și o concurență neloială din partea întreprinderilor care nu respectă prevederile în raport cu cele care le respectă”.
→    Invocarea de către ofertanți a existenței unor convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă pentru angajarea șomerilor pentru care statul plătește subvenții, nu trebuie să fie luat în considerație în justificarea prețurilor neobișnuit de mici pentru că autoritatea contractantă nu are posibilitatea să verifice că angajații subvenționați își vor desfășura activitatea în cadrul viitorului contract. Adjudecarea contractelor la prețuri neobișnuit de mici induce riscul „ca atribuirea contractelor publice să nu se mai realizeze pe criterii de concurențiale loiale și de preț, ci toate contractele să fie obținute de ofertantul care a acumulat de-a lungul timpului cele mai multe subvenții... pe care le va invoca pentru ofertarea unui tarif care nu acoperă costul real al prestării serviciilor, distorsionând astfel piața achizițiilor publice sectoriale.”

Gabriel Badea, președinte FSS: ”Decizia CNSC are o importanță extraordinară, aș putea spune chiar istorică pentru industria serviciilor de securitate și nu numai. Este încă o confirmare că toate eforturile noastre, că toate acțiunile noastre de conștientizare în legătură cu aceste fenomene de concurență neloială au fost justificate și încep să dea rezultate palpabile!
Federația noastră a reclamat în repetate rânduri că în spatele ”prețului cel mai mic” se află, de fapt, practici neconcurențiale și oferte care nu se pot susține financiar în condițiile îndeplinirii corespunzătoare a tuturor cerințelor din caietul de sarcini. Decizia este un prim pas spre descurajarea pseudo-licitațiilor, în care nerespectarea legii devine în mod halucinant un avantaj competitiv, practic cel mai important criteriu de atribuire a unui contract cu statul. Este de asemenea un semnal de mult așteptat de noi și dătător de speranță,  ca autoritățile, sau măcar o parte a lor, au început să înțeleagă situația dezastruoasă în care se află mediul concurențial al securității private, grav afectat de practicarea prețurilor de ruinare și că este momentul să aplice și să impună legea înainte de a fi prea târziu.”

CNSC a fost chemată să soluționeze o contestație depusă de SC CIVITAS PSG S.A., care a contestat decizia R.A. Aeroportul Internațional Craiova de a acorda un contract pentru servicii de pază la un preț nejustificat de mic. CNSC a decis anularea raportului de atribuire, obligând autoritatea contractantă să reevalueze ofertele și să emită un nou raport de atribuire.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4100 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...