ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea Constituţională dezbate sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe 2019

06 Martie 2019   |   Mediafax

Pe 22 februarie, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională privind Legea bugetului.

 
 
Curtea Constituţională va discuta, miercuri, sesizarea formulată de Klaus Iohannis, pe 22 februarie, privind neconstituţionalitate Legii bugetului de stat pe anul 2019. În ziua sesizării, şeful statului a spus că este acesta este „bugetul ruşinii naţionale, nerealist, supraevaluat şi întârziat”.

Pe 22 februarie, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională privind Legea bugetului. Şeful statului argumentează în obiecţia de neconstituţionalitate că au fost încălcate atribuţiile şi rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

De asemenea, Iohannis susţine că au fost încălcate prevederile constituţionale şi prin faptul că reprezentanţii Consiliului fiscal nu şi-au exprima opinia în legătură cu declaraţia de conformitate semnată de premier şi ministrul Finanţelor, care a fost prezentată Parlamentului El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

 
„Similar încălcării prevederilor referitoare la opinia Consiliului Fiscal cu privire la amendamentele adoptate la Legea bugetului de stat, nici în acest caz, nu a fost respectată atribuţia Consiliului fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul finanţelor publice. O atare încălcare a dispoziţiilor art. 30 alin. (6) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 conduce la o încălcare a art. 1 alin. (5) din Constituţie, conform dezvoltării jurisprudenţiale a Curţii Constituţionale”, a motivat şeful statului.

Iohannis mai spune că este încălcată Constituţia şi pentru că în fişa parcursului parlamentar al legii bugetului de stat nu există o declaraţie pe proprie răspundere semnată de prim-ministrul şi de ministrul de Finanţe care atestă corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară şi conformitatea acesteia cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

„Având în vedere faptul că derogarea realizată de la îndeplinirea obligaţiei vizează restrângerea obiectului său, iar în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o astfel de declaraţie de răspundere, considerăm că adoptarea Legii bugetului de stat, fără îndeplinirea acestei obligaţii legale prevăzută la art. 29 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, afectează stabilitatea normei, încălcând art. 1 alin. (5) din Constituţia României”, potrivit sursei citate.

Preşedintele Iohannis a mai argumentat că Legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituţiei care conform cărora „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Totodată, „raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020-2022 a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie macroeconomică care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene”.

Astfel, Iohannis spune că „deşi acest document conţine prevederi descriptive, diferenţele faţă de previziunile Comisiei Europene nu sunt justificate, aspect ce este contrar obligaţiei prevăzute de art. 302 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice”.

În ziua în care a sesizat Legea la CCR, Klaus Iohannis a afirmat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România.

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eşuat. Bugetul ruşinii naţionale - asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul ruşinii naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiţiei” şi asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârşitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiţii, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat Iohannis.

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că preşedintele Klaus Iohannis şi liberalii sunt nişte ipocriţi, iar prin atacare a bugetului la CCR sunt afectaţi copiii ale căror alocaţii nu vor putea fi mărite de la 1 martie.

"Vreau să vorbesc puţin despre gestul iresponsabil al preşedintelui şi al PNL de a contesta bugetul la CCR. Este clar să şi el şi liberalii sunt nişte ipocriţi. Consecinţele sunt că nu se poat mări alocaţiile la copii. Pentru a îşi hrăni orgoliul face rău copiilor din România. Am auzit de la un liberal că OUG ar putea adopta. Nu se poate mări alocaţia pentru copii în condiţiile în care nu ai spaţiul bugetar creat. Prin acest atac, preşedintele vrea să amâne aceste măsuri, neinteresându-l ce e bun pentru România, ci ce e bun pentru campania electorală, călcând peste orice cadavre ca să îşi mai ia un mandat încă o dată", a declarat Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, pe 15 februarie, bugetul de stat pentru 2019.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4936 / 5249
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...