ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Decizie CJUE: Consumatorii care au luat credite ipotecare în franci elveţieni pot cere conversia împrumuturilor în monedă locală

03 Octombrie 2019   |   AGERPRES

"În contractele de creditare în valută încheiate în Polonia, condiţiile inechitabile legate de diferenţa de curs valutar nu pot fi înlocuite de prevederile generale ale legislaţiei civile poloneze", a stabilit CJUE.

 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi în favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare în franci elveţieni, permiţându-le să ceară tribunalelor din Polonia să le convertească împrumuturile în monedă locală, transmit Bloomberg şi Reuters.

"În contractele de creditare în valută încheiate în Polonia, condiţiile inechitabile legate de diferenţa de curs valutar nu pot fi înlocuite de prevederile generale ale legislaţiei civile poloneze. Dacă, după retragerea condiţiilor inechitabile, va fi modificată natura conţinutului de bază ale acestor contracte, prin faptul că nu vor mai fi indexate la cursul unei valute deşi rămân supuse unei rate a dobânzii bazate de cursul valutar, legislaţia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.


Au trecut aproape două decenii de când 700.000 de polonezi, atraşi de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elveţieni comparativ cu cele în zloţi, au contractat credite ipotecare în franci elveţieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la 124 de miliarde de zloţi (31 miliarde dolari), aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulţi debitori plătesc rate mult mai mari decât se aşteptau din cauza creşterii valorii francului elveţian.

În ultimele luni, acţiunile băncilor poloneze au scăzut, iar moneda naţională - zlotul - s-a depreciat, din cauza riscurilor legate de decizia CJUE, care ar putea declanşa un val de procese care să şteargă profiturile băncilor poloneze în următorii ani.

Autorităţile de reglementare de la Varşovia au încercat în mod repetat să minimalizeze temerile, iar joi Guvernul a dat asigurări că are instrumentele necesare pentru a ajuta băncile să facă faţă impactului deciziei CJUE, dacă va fi necesar.

Polonia monitorizează constant situaţia din sectorul bancar şi va lua măsuri dacă va fi necesar, a declarat joi ministrul de Finanţe, Jerzy Kwiecinski. Acesta a dat asigurări că băncile din Polonia sunt pregătite pentru decizia CJUE.

Deşi creditele ipotecare în franci elveţieni au generat probleme şi în alte ţări din Europa, inclusiv în Ungaria, România şi Croaţia, Polonia a făcut cei mai mici paşi în a răspunde la plângerile debitorilor.

De la colapsul băncii americane Lehman Brothers, în anul 2008 şi până în prezent, moneda elveţiană s-a apreciat cu 85%, de la 2,18 zloţi până la 4,04 zloţi pentru un franc. Numai în acest an moneda elveţiană s-a apreciat cu 6% în raport cu zlotul polonez. Cel mai greu an pentru polonezi a fost 2015, când francul s-a apreciat exploziv după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat pragul minim al cursului de schimb. Între timp, mulţi polonezi s-au adresat tribunalelor, în ceea ce a devenit cea mai gravă criză cu care s-au confruntat băncile poloneze de la căderea comunismului.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost sesizată de un judecător polonez pentru a decide dacă astfel de credite ipotecare în valută încalcă legislaţia europeană. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Justiţiei din Polonia, numărul cazurilor noi iniţiate în tribunalele poloneze în primele şase luni ale acestui an au crescut cu 39%, până la 2.021.

Asociaţia de lobby a sectorului bancar din Polonia estimează costurile totale la 60 miliarde zloţi (15 miliarde dolari) dacă toţi cei care au un credit ipotecar în valută ar avea succes în justiţie, de patru ori mai mult decât profitul net înregistrat în 2018 de băncile poloneze.

Analistul firmei de brokeraj DM BOS, Michal Sobolewski, spune şi el că hotărârea CJUE ar putea decide dacă unele din creditele ipotecare în franci ar trebui terminate şi tratate ca şi cum ar fost contractate iniţial în franci.

"Aceasta este cea mai mare provocare cu care se confruntă sectorul bancar în prezent", susţine economistul şef de la ING Bank Slaski, Rafal Benecki, prognozând că hotărârea CJUE ar putea şterge profiturile băncilor şi pe unele le-ar obliga să demareze operaţiuni de strângere de capital.

Având în vedere că nu se întrevede niciun final al acestei crize, există de asemenea posibilitatea unor modificări legislative care să rezolve problema creditelor ipotecare în valută. Aceasta a fost varianta adoptată de Croaţia, care, în 2015, a modificat legislaţia, astfel încât majoritatea creditelor ipotecare în valută a fost convertită în euro, costurile fiind suportate de bănci.

În România creditele ipotecare în franci elveţieni nu mai sunt o problemă, susţine Reuters, deoarece băncile au reeşalonat/convertit majoritatea acestor credite. După criza financiară, aceste credite mai reprezintă doar 5% din totalul împrumuturilor în valută, spre deosebire de alte ţări din regiune.

În Slovenia, mai multe dosare sunt în prezent în justiţie, unele decizii sunt în favoarea băncilor, iar altele au dat dreptate debitorilor. Însă, cele mai multe cazuri nu au fost finalizate, deoarece poate fi făcut recurs la o instanţă superioară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4024 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...