ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Decizie CJUE: Consumatorii care au luat credite ipotecare în franci elveţieni pot cere conversia împrumuturilor în monedă locală

03 Octombrie 2019   |   AGERPRES

"În contractele de creditare în valută încheiate în Polonia, condiţiile inechitabile legate de diferenţa de curs valutar nu pot fi înlocuite de prevederile generale ale legislaţiei civile poloneze", a stabilit CJUE.

 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi în favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare în franci elveţieni, permiţându-le să ceară tribunalelor din Polonia să le convertească împrumuturile în monedă locală, transmit Bloomberg şi Reuters.

"În contractele de creditare în valută încheiate în Polonia, condiţiile inechitabile legate de diferenţa de curs valutar nu pot fi înlocuite de prevederile generale ale legislaţiei civile poloneze. Dacă, după retragerea condiţiilor inechitabile, va fi modificată natura conţinutului de bază ale acestor contracte, prin faptul că nu vor mai fi indexate la cursul unei valute deşi rămân supuse unei rate a dobânzii bazate de cursul valutar, legislaţia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.


Au trecut aproape două decenii de când 700.000 de polonezi, atraşi de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elveţieni comparativ cu cele în zloţi, au contractat credite ipotecare în franci elveţieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la 124 de miliarde de zloţi (31 miliarde dolari), aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulţi debitori plătesc rate mult mai mari decât se aşteptau din cauza creşterii valorii francului elveţian.

În ultimele luni, acţiunile băncilor poloneze au scăzut, iar moneda naţională - zlotul - s-a depreciat, din cauza riscurilor legate de decizia CJUE, care ar putea declanşa un val de procese care să şteargă profiturile băncilor poloneze în următorii ani.

Autorităţile de reglementare de la Varşovia au încercat în mod repetat să minimalizeze temerile, iar joi Guvernul a dat asigurări că are instrumentele necesare pentru a ajuta băncile să facă faţă impactului deciziei CJUE, dacă va fi necesar.

Polonia monitorizează constant situaţia din sectorul bancar şi va lua măsuri dacă va fi necesar, a declarat joi ministrul de Finanţe, Jerzy Kwiecinski. Acesta a dat asigurări că băncile din Polonia sunt pregătite pentru decizia CJUE.

Deşi creditele ipotecare în franci elveţieni au generat probleme şi în alte ţări din Europa, inclusiv în Ungaria, România şi Croaţia, Polonia a făcut cei mai mici paşi în a răspunde la plângerile debitorilor.

De la colapsul băncii americane Lehman Brothers, în anul 2008 şi până în prezent, moneda elveţiană s-a apreciat cu 85%, de la 2,18 zloţi până la 4,04 zloţi pentru un franc. Numai în acest an moneda elveţiană s-a apreciat cu 6% în raport cu zlotul polonez. Cel mai greu an pentru polonezi a fost 2015, când francul s-a apreciat exploziv după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat pragul minim al cursului de schimb. Între timp, mulţi polonezi s-au adresat tribunalelor, în ceea ce a devenit cea mai gravă criză cu care s-au confruntat băncile poloneze de la căderea comunismului.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost sesizată de un judecător polonez pentru a decide dacă astfel de credite ipotecare în valută încalcă legislaţia europeană. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Justiţiei din Polonia, numărul cazurilor noi iniţiate în tribunalele poloneze în primele şase luni ale acestui an au crescut cu 39%, până la 2.021.

Asociaţia de lobby a sectorului bancar din Polonia estimează costurile totale la 60 miliarde zloţi (15 miliarde dolari) dacă toţi cei care au un credit ipotecar în valută ar avea succes în justiţie, de patru ori mai mult decât profitul net înregistrat în 2018 de băncile poloneze.

Analistul firmei de brokeraj DM BOS, Michal Sobolewski, spune şi el că hotărârea CJUE ar putea decide dacă unele din creditele ipotecare în franci ar trebui terminate şi tratate ca şi cum ar fost contractate iniţial în franci.

"Aceasta este cea mai mare provocare cu care se confruntă sectorul bancar în prezent", susţine economistul şef de la ING Bank Slaski, Rafal Benecki, prognozând că hotărârea CJUE ar putea şterge profiturile băncilor şi pe unele le-ar obliga să demareze operaţiuni de strângere de capital.

Având în vedere că nu se întrevede niciun final al acestei crize, există de asemenea posibilitatea unor modificări legislative care să rezolve problema creditelor ipotecare în valută. Aceasta a fost varianta adoptată de Croaţia, care, în 2015, a modificat legislaţia, astfel încât majoritatea creditelor ipotecare în valută a fost convertită în euro, costurile fiind suportate de bănci.

În România creditele ipotecare în franci elveţieni nu mai sunt o problemă, susţine Reuters, deoarece băncile au reeşalonat/convertit majoritatea acestor credite. După criza financiară, aceste credite mai reprezintă doar 5% din totalul împrumuturilor în valută, spre deosebire de alte ţări din regiune.

În Slovenia, mai multe dosare sunt în prezent în justiţie, unele decizii sunt în favoarea băncilor, iar altele au dat dreptate debitorilor. Însă, cele mai multe cazuri nu au fost finalizate, deoarece poate fi făcut recurs la o instanţă superioară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4377 / 5483
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...