ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

E.ON şi Engie propun stabilirea unui nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie

13 Martie 2019   |   AGERPRES

Aceasta în contextul în care, potrivit OUG 114/2018, de la 1 aprilie preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani.

 
 
Principalii furnizori de gaze pentru populaţie, E.ON România şi Engie România, propun autorităţilor stabilirea unui nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, în paralel cu implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili, potrivit reprezentanţilor celor două companii energetice.

Aceasta în contextul în care, potrivit OUG 114/2018, de la 1 aprilie preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani.

"Întrebarea este ce se va întâmpla după ce OUG nu va mai fi aplicată. Acum preţul este 68 de lei pe MWh. Cum vom merge peste noapte de la 68 de lei la 130-140 de lei sau la cât va fi preţul de piaţă atunci? Este o problemă pentru noi. Am făcut o propunere pentru a încerca să facem o punte între preţul stabilit acum şi cel al pieţei", a spus Eric Stab, director general al Engie România, miercuri, într-o conferinţă pe teme de profil.


El a amintit că au mai existat în trecut calendare de acelaşi fel, care au fost agreate de autorităţi şi de toţi participanţii la piaţă.

"Mă refer la mecanisme din trecut, la calendare cu creşteri treptate. Am putea să facem din nou acest lucru, pentru ca atunci când schema va fi finalizată, să ajungem la preţul pieţei", a explicat şeful Engie România.

Stab a susţinut că, pe bursă, preţul gazelor ajunsese la 115-125 de lei la finele anului trecut, iar dacă nu s-ar fi luat măsura de plafonare preţul reglementat pentru populaţie ar fi trebuit să crească cu 25%. Aceasta după ce, anul trecut, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) operase deja trei majorări, totalizând 22%.

"Eram în situaţia în care, dacă ar fi respectat metodologia, ANRE trebuia să facă o majorare consistentă de preţ şi atunci Guvernul a intervenit cu faimoasa OUG 114. Însă nu acesta era răspunsul adecvat pentru această problemă. Trebuia un mecanism prin care să fie protejaţi consumatorii vulnerabili", a adăugat Stab.

Opinia sa a fost susţinută şi de directorul de guvernanţă corporativă al E.ON România, Anca Dragu, prezentă la acelaşi eveniment.

"Liberalizarea pieţei trebuie să vină la pachet cu protejarea vulnerabililor. Trebuie identificate sursele de finanţare, iar mecanismul să fie simplu şi funcţional", a menţionat ea.

Potrivit lui Dragu, sistemul actual, în care toţi consumatorii casnici sunt protejaţi, îi favorizează pe cei bogaţi, care au case mari şi consumă mult gaz, dar plătesc acelaşi preţ ca şi cei cu venituri mici.

Ea a arătat că este de acord şi cu stabilirea unui nou calendar de dereglementare a preţurilor la consumatorii casnici.

"Pe termen lung, vrem o piaţă unde preţul este liber, o piaţă funcţională, o piaţă lichidă, iar acest lucru nu se poate face mâine, ci pe un orizont de timp, cu calendare de liberalizare şi cu anumite etape. Este singura soluţie", a mai spus reprezentanta E.ON România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4894 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...