ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

E.ON şi Engie propun stabilirea unui nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie

13 Martie 2019   |   AGERPRES

Aceasta în contextul în care, potrivit OUG 114/2018, de la 1 aprilie preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani.

 
 
Principalii furnizori de gaze pentru populaţie, E.ON România şi Engie România, propun autorităţilor stabilirea unui nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, în paralel cu implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili, potrivit reprezentanţilor celor două companii energetice.

Aceasta în contextul în care, potrivit OUG 114/2018, de la 1 aprilie preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani.

"Întrebarea este ce se va întâmpla după ce OUG nu va mai fi aplicată. Acum preţul este 68 de lei pe MWh. Cum vom merge peste noapte de la 68 de lei la 130-140 de lei sau la cât va fi preţul de piaţă atunci? Este o problemă pentru noi. Am făcut o propunere pentru a încerca să facem o punte între preţul stabilit acum şi cel al pieţei", a spus Eric Stab, director general al Engie România, miercuri, într-o conferinţă pe teme de profil.


El a amintit că au mai existat în trecut calendare de acelaşi fel, care au fost agreate de autorităţi şi de toţi participanţii la piaţă.

"Mă refer la mecanisme din trecut, la calendare cu creşteri treptate. Am putea să facem din nou acest lucru, pentru ca atunci când schema va fi finalizată, să ajungem la preţul pieţei", a explicat şeful Engie România.

Stab a susţinut că, pe bursă, preţul gazelor ajunsese la 115-125 de lei la finele anului trecut, iar dacă nu s-ar fi luat măsura de plafonare preţul reglementat pentru populaţie ar fi trebuit să crească cu 25%. Aceasta după ce, anul trecut, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) operase deja trei majorări, totalizând 22%.

"Eram în situaţia în care, dacă ar fi respectat metodologia, ANRE trebuia să facă o majorare consistentă de preţ şi atunci Guvernul a intervenit cu faimoasa OUG 114. Însă nu acesta era răspunsul adecvat pentru această problemă. Trebuia un mecanism prin care să fie protejaţi consumatorii vulnerabili", a adăugat Stab.

Opinia sa a fost susţinută şi de directorul de guvernanţă corporativă al E.ON România, Anca Dragu, prezentă la acelaşi eveniment.

"Liberalizarea pieţei trebuie să vină la pachet cu protejarea vulnerabililor. Trebuie identificate sursele de finanţare, iar mecanismul să fie simplu şi funcţional", a menţionat ea.

Potrivit lui Dragu, sistemul actual, în care toţi consumatorii casnici sunt protejaţi, îi favorizează pe cei bogaţi, care au case mari şi consumă mult gaz, dar plătesc acelaşi preţ ca şi cei cu venituri mici.

Ea a arătat că este de acord şi cu stabilirea unui nou calendar de dereglementare a preţurilor la consumatorii casnici.

"Pe termen lung, vrem o piaţă unde preţul este liber, o piaţă funcţională, o piaţă lichidă, iar acest lucru nu se poate face mâine, ci pe un orizont de timp, cu calendare de liberalizare şi cu anumite etape. Este singura soluţie", a mai spus reprezentanta E.ON România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 29 / 13872
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...