ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FPPG: OUG 114|2018 a crescut preţul gazelor, iar eliminarea ei ar creşte volumele din piaţă

06 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Companiile din sector spun că eliminarea prevederilor OUG 114 şi revenirea la o piaţă liberă şi funcţională ar duce la reintroducerea în piaţă a unui volum de gaze de 4,3 miliarde metri cubi (reprezentând obligaţiile pentru piaţa reglementată), ceea ce va permite decuplarea faţă de preţurile de import.

 
 
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) respinge declaraţiile alarmiste şi nefondate referitoare la efectele revenirii la o piaţă liberă şi funcţională a gazelor, în condiţiile în care OUG 114/2018 nu a redus factura la gaze, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

"OUG 114 a fost prezentată ca o măsură menită să reducă preţul gazelor pentru consumatorii casnici. În realitate, factura la gaze nu a scăzut. Dimpotrivă, a crescut preţul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat în preţul bunurilor de larg consum", se spune în comunicat.

Companiile din sector spun că eliminarea prevederilor OUG 114 şi revenirea la o piaţă liberă şi funcţională ar duce la reintroducerea în piaţă a unui volum de gaze de 4,3 miliarde metri cubi (reprezentând obligaţiile pentru piaţa reglementată), ceea ce va permite decuplarea faţă de preţurile de import.


În plus, creşterea capacităţilor de interconectare cu Bulgaria, Ungaria şi Ucraina, planificată pentru anul viitor, va încuraja concurenţa pe piaţa gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat).

Principalul argument adus în defavoarea liberalizării pieţei gazelor este protecţia consumatorului vulnerabil, susţine federaţia. Însă, consumatorii vulnerabili trebuie protejaţi prin mecanisme care pot coexista cu o piaţă liberă, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa Centrală şi nu numai.

"Din păcate, deşi există planuri de acţiuni elaborate de specialişti, cum sunt cei de la Emerton, în România nu a fost implementat un mecanism funcţional de protecţie a acestora. De aceea, este nevoie de o acţiune urgentă în acest sens", arată FPPG.

În 2001, în cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelor până în 2007. Aceasta a avut loc pentru o perioadă scurtă de timp, din 2017 până în decembrie 2018, când, prin introducerea OUG 114, România a regresat în ceea ce priveşte piaţa gazelor. În aceşti ani, împotriva României au fost deschise două proceduri de infringement pe piaţa gazelor.

Impactul zecilor de ani de tergiversări în liberalizare se traduce în paradoxuri cum ar fi acela ca doar 30% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de gaze.

"O piaţă reglementată nu atrage investiţii - în ultimii ani am asistat la ieşirea unor companii mari de pe piaţă şi încetinirea sau chiar blocarea unor proiecte de investiţii majore. În acelaşi timp, producţia locală de gaze a scăzut şi a fost înlocuită cu importuri, în condiţiile în care România are potenţial de a-şi acoperi necesarul de gaze exclusiv din producţia internă. În prezent, rata importurilor a crescut la circa 28%", conform companiilor.

Potrivit FPPG, în aceste condiţii, este necesară liberalizarea imediată a pieţei, prin eliminarea prevederilor OUG 114 referitoare la preţul gazelor, pentru a nu afecta aprovizionarea cu gaze a României.

Este necesară, de asemenea, protejarea concretă a consumatorului vulnerabil şi implementarea unor programe ample de eficienţă energetică, ce au ca efect direct scăderea semnificativă a facturilor la energie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4124 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...