ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iancu (Camera Deputaţilor): Am fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie pentru prosumatori, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus

24 Mai 2019   |   AGERPRES

Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.

 
 
Autorizaţia de construcţie trebuie neapărat eliminată din lista de documente de care are nevoie un consumator de energie care doreşte să devină şi producător, însă Ministerul Dezvoltării este cel care se opune, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

El a participat la lansarea Ghidului Prosumatorilor, elaborat de Asociaţia Energia Ta, cu sprijinul Engie. Prosumatorii sunt persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.

Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.

"Obţinerea autorizaţiei de construcţie se face atât de greu, încât unii preferă să abandoneze. Sunt 62 de paşi, cu tot atâtea documente şi acte pe care trebuie să le predai dacă vrei să ai autorizaţia de construcţie şi să-ţi montezi instalaţia. 62! De la cadastru, notar, autorizaţii de toate felurile. Este obligatoriu să sărim autorizaţia de construcţie", a precizat el.


Iancu a arătat că, în ultima şedinţă, comisia parlamentară pe care o prezidează a fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie din acest proces, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus.

"În ultima şedinţă, în ultimele minute, când ne adunaserăm pentru votul final, nu mai trebuia să discutăm nimic, a venit Ministerul Dezvoltării şi a zis: 'Nu vă supăraţi, nu suntem de acord'. Dar se poate, şi nu suntem singurii. Chiar directiva spune şi încurajează statele membre să elimine autorizaţii, inclusiv pe cea de construcţie, demersurile birocratice şi paşii care împiedică şi pun bariere prosumerului de a intra în acest proces", a continuat Iancu.

El a arătat că apariţia prosumatorilor va duce la crearea a milioane de "motoraşe economice".

"Vor fi milioane de motoraşe economice. Ce proces a mai determinat apariţia a milioane de astfel de motoraşe, pentru că în spate sunt firme de construcţii-montaj, firme de mentenanţă, firme de instalaţii, vânzători de panouri, de cabluri, de invertoare, de contoare. Este cu adevărat un mare motor economic, care începe să se mişte fără să-l susţină vreun decident de la vreun Guvern, de orice culoare ar avea. Se mişcă singur", a mai spus deputatul.

Prezentă la eveniment, Gabriela Munteanu, şef serviciu reglementări tehnice în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a precizat că, în prezent, în România sunt circa 70 de prosumatori.

Parlamentul a aprobat, anul trecut, Legea nr. 184/2018, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

"Prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată anul trecut.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4477 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...