ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iancu (Camera Deputaţilor): Am fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie pentru prosumatori, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus

24 Mai 2019   |   AGERPRES

Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.

 
 
Autorizaţia de construcţie trebuie neapărat eliminată din lista de documente de care are nevoie un consumator de energie care doreşte să devină şi producător, însă Ministerul Dezvoltării este cel care se opune, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

El a participat la lansarea Ghidului Prosumatorilor, elaborat de Asociaţia Energia Ta, cu sprijinul Engie. Prosumatorii sunt persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.

Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.

"Obţinerea autorizaţiei de construcţie se face atât de greu, încât unii preferă să abandoneze. Sunt 62 de paşi, cu tot atâtea documente şi acte pe care trebuie să le predai dacă vrei să ai autorizaţia de construcţie şi să-ţi montezi instalaţia. 62! De la cadastru, notar, autorizaţii de toate felurile. Este obligatoriu să sărim autorizaţia de construcţie", a precizat el.


Iancu a arătat că, în ultima şedinţă, comisia parlamentară pe care o prezidează a fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie din acest proces, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus.

"În ultima şedinţă, în ultimele minute, când ne adunaserăm pentru votul final, nu mai trebuia să discutăm nimic, a venit Ministerul Dezvoltării şi a zis: 'Nu vă supăraţi, nu suntem de acord'. Dar se poate, şi nu suntem singurii. Chiar directiva spune şi încurajează statele membre să elimine autorizaţii, inclusiv pe cea de construcţie, demersurile birocratice şi paşii care împiedică şi pun bariere prosumerului de a intra în acest proces", a continuat Iancu.

El a arătat că apariţia prosumatorilor va duce la crearea a milioane de "motoraşe economice".

"Vor fi milioane de motoraşe economice. Ce proces a mai determinat apariţia a milioane de astfel de motoraşe, pentru că în spate sunt firme de construcţii-montaj, firme de mentenanţă, firme de instalaţii, vânzători de panouri, de cabluri, de invertoare, de contoare. Este cu adevărat un mare motor economic, care începe să se mişte fără să-l susţină vreun decident de la vreun Guvern, de orice culoare ar avea. Se mişcă singur", a mai spus deputatul.

Prezentă la eveniment, Gabriela Munteanu, şef serviciu reglementări tehnice în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a precizat că, în prezent, în România sunt circa 70 de prosumatori.

Parlamentul a aprobat, anul trecut, Legea nr. 184/2018, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

"Prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată anul trecut.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 83 / 14224
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...