
Iancu (Camera Deputaţilor): Am fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie pentru prosumatori, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus
24 Mai 2019
AGERPRESPotrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.
Autorizaţia de construcţie trebuie neapărat eliminată din lista de documente de care are nevoie un consumator de energie care doreşte să devină şi producător, însă Ministerul Dezvoltării este cel care se opune, a declarat, vineri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.
El a participat la lansarea Ghidului Prosumatorilor, elaborat de Asociaţia Energia Ta, cu sprijinul Engie. Prosumatorii sunt persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.
Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.
"Obţinerea autorizaţiei de construcţie se face atât de greu, încât unii preferă să abandoneze. Sunt 62 de paşi, cu tot atâtea documente şi acte pe care trebuie să le predai dacă vrei să ai autorizaţia de construcţie şi să-ţi montezi instalaţia. 62! De la cadastru, notar, autorizaţii de toate felurile. Este obligatoriu să sărim autorizaţia de construcţie", a precizat el.
El a participat la lansarea Ghidului Prosumatorilor, elaborat de Asociaţia Energia Ta, cu sprijinul Engie. Prosumatorii sunt persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.
Potrivit lui Iancu, un prosumator trebuie să parcurgă 62 de paşi pentru a se autoriza.
"Obţinerea autorizaţiei de construcţie se face atât de greu, încât unii preferă să abandoneze. Sunt 62 de paşi, cu tot atâtea documente şi acte pe care trebuie să le predai dacă vrei să ai autorizaţia de construcţie şi să-ţi montezi instalaţia. 62! De la cadastru, notar, autorizaţii de toate felurile. Este obligatoriu să sărim autorizaţia de construcţie", a precizat el.
Iancu a arătat că, în ultima şedinţă, comisia parlamentară pe care o prezidează a fost la un pas de a elimina autorizaţia de construcţie din acest proces, însă Ministerul Dezvoltării s-a opus.
"În ultima şedinţă, în ultimele minute, când ne adunaserăm pentru votul final, nu mai trebuia să discutăm nimic, a venit Ministerul Dezvoltării şi a zis: 'Nu vă supăraţi, nu suntem de acord'. Dar se poate, şi nu suntem singurii. Chiar directiva spune şi încurajează statele membre să elimine autorizaţii, inclusiv pe cea de construcţie, demersurile birocratice şi paşii care împiedică şi pun bariere prosumerului de a intra în acest proces", a continuat Iancu.
El a arătat că apariţia prosumatorilor va duce la crearea a milioane de "motoraşe economice".
"Vor fi milioane de motoraşe economice. Ce proces a mai determinat apariţia a milioane de astfel de motoraşe, pentru că în spate sunt firme de construcţii-montaj, firme de mentenanţă, firme de instalaţii, vânzători de panouri, de cabluri, de invertoare, de contoare. Este cu adevărat un mare motor economic, care începe să se mişte fără să-l susţină vreun decident de la vreun Guvern, de orice culoare ar avea. Se mişcă singur", a mai spus deputatul.
Prezentă la eveniment, Gabriela Munteanu, şef serviciu reglementări tehnice în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a precizat că, în prezent, în România sunt circa 70 de prosumatori.
Parlamentul a aprobat, anul trecut, Legea nr. 184/2018, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".
Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.
"Prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată anul trecut.
De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4829 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...