ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iniţiativă legislativă: Adunarea Generală a Baroului Bucureşti se poate constitui cu un cvorum de 30% din membri

10 Iunie 2019   |   Mediafax

Senatorii Daniel Fenechiu (PNL), Şerban Nicolae (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Liviu-Tit Brăiloiu (PSD), Edward Dircă (USR), Dorin Bădulescu (ALDE) şi Nicoleta Pauliuc (PNL) au iniţiat un proiect legislativ pentru modificarea Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

 
 
O iniţiativă legislativă prevede ca Adunarea Generală a Baroului Bucureşti să poată fi legal convocată cu 30% din membrii baroului iar desfăşurarea acesteia să aibă loc în mai multe zile. Totodată, prevede posibilitatea organizării alegerilor la Congresul avocaţilor prin vot electronic sau mixt.

Senatorii Daniel Fenechiu (PNL), Şerban Nicolae (PSD), Robert Cazanciuc (PSD), Liviu-Tit Brăiloiu (PSD), Edward Dircă (USR), Dorin Bădulescu (ALDE) şi Nicoleta Pauliuc (PNL) au iniţiat un proiect legislativ pentru modificarea Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Legea de funcţionare a Baroului din Capitală prevede că adunările generale de alegere a organelor de conducere sunt legal constituite numai cu participarea majorităţii membrilor adunării generale a baroului.


Astfel, la articolul 54 se introduce un nou alineat care prevede o excepţie de la regulă: "În cazul barourilor care au în evidenţă mai mult de 2000 de avocaţi cu drept de exercitare a profesiei, adunarea generală convocată se consideră legal constituită dacă membrii care îşi exprimă votul la alegerea organelor de conducere a baroului sunt cel puţin 30 la sută din numărul total al membrilor baroului".

Totodată, potrivit proiectului legsilativ, consiliul baroului poate decide, prin hotărâre, ca adunările generale de alegere a organelor de conducere să se poată desfăşura în mai multe zile. De asemenea, Consiliul poate decide ca alegerea organelor de conducere, a cenzorilor, a comisiei de disciplină şi a reprezentanţilor la Congresul avocaţilor să se facă prin vot electonic sau mixt.

Conform propunerii legislative, limita maximă a numărului de membri care pot face parte din consiliului Baroului Bucureşti este ridicată la 21 de membri, faţă de numărul de 15, cât este în prezent. În aceeaşi modificare nu mai este prevăzută necesitatea unei vechimi continue în profesie de minimum opt ani pentru a face parte din consiliu.

Potrivit expunerii de motive, Adunarea Generală a Baroului Bucureşti nu a întrunit cvorumul necesar la ultimele două convocări.

"Deşi organele Baroului Bucureşti au făcut tot ceea ce se putea pentru a se asigura cvorumul statutar, respectiv jumătate din totalul avocaţilor cu drept de vot, la prima adunare, şi o treime din aceiaşi cifră, la cea de-a doua adunare, cvorumul nu a putut fi atins. Cum nerealizarea cvorumului statutar pune în pericol funcţionarea celui mai mare barou din România, prin nealegerea organelor de conducere statutar prevăzute, singura soluţie care ar putea debloca situaşia, constă în modificarea prevederilor legale privind constituirea Adunării Generale, respectiv scăderea cvorumului la 30 la sută, şi desfăşurarea Adunării fie în mai multe zile, fie introducând votul electronic sau mixt", arată motivarea senatorilor.

Aceştia notează că propunerea legislattivă a fost elaborată la solicitarea organului reprezentativ al Baroului Bucureşti, Consiliul Baroului, şi vizează strict procedura electivă din cadrul acestui barou, celelalte barouri nefiind afectate.

Iniţiativa legislativă este înregistrată în procedură de urgenţă la Senat şi mai este susţinută de 14 senatori.

Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 24 / 14224
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...