ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică noul proiect de lege privind protecţia mediului la concerte şi festivaluri

03 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Prin acest proiect de lege, aflat în dezbatere publică, Ministerul Mediului şi-a propus prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase

 
 
Guvernul a pus în dezbatere publică noul proiect de lege iniţiat pe 30 august de Ministerul Mediului privind prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase, informează marţi organizaţia ecologistă "Act for Tomorrow", care se prezintă drept partener al Ministerului Mediului în realizarea acestui proiect de lege.

"România este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din Uniunea Europeana, iar numărul şi dimensiunea acestor evenimente este în continuă creştere. Anual, peste 1 milion de persoane participă la marile festivaluri de muzică. Acestora li se adaugă participanţii altor tipuri de evenimente sportive, culturale, precum concerte, serbări, târguri, zilele oraşelor şi comunelor, dar şi manifestaţiile religioase sau politice", se menţionează în comunicatul asociaţiei.


Organizaţia "Act for Tomorrow" a transmis mai multe propuneri Ministerului Mediului privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje în cadrul festivalurilor din România, propuneri care au fost incluse în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, iniţiat vineri, 30 august 2019, de fostul ministru Graţiela Gavrilescu, precizează asociaţia.

"Prin acest proiect de lege, aflat în dezbatere publică, Ministerul Mediului şi-a propus prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase. În acelaşi timp, Ministerul Mediului ţine cont de noile pachete legislative la nivel european. Proiectul de lege propune o serie de măsuri care trebuie implementate de către organizatorii evenimentelor, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului", se precizează în comunicatul organizaţiei.

Propunerile privesc asigurarea infrastructurii necesare colectării separate a deşeurilor pe minim trei fracţii - reciclabile, nereciclabile şi biodegradabile, precum şi cu toalete ecologice; asigurarea marcării punctelor pentru colectarea separată a deşeurilor şi afişarea regulilor privind colectarea separată, cu exemplificarea tipurilor de deşeuri; asigurarea igienizării şi salubrizării locului de desfăşurare a evenimentului; asigurarea ca produsele alimentare şi băuturile comercializate sau oferite gratuit la locul de desfăşurare a evenimentului sunt ambalate în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile care respectă standardul SR 13432:2002; furnizarea participanţilor informaţii specifice privind sistemul de colectare separată pus la dispoziţie şi a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru colectarea corectă a deşeurilor produse.

Fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, afirma că acest demers legislativ are rolul de a reduce deşeurile de unică folosinţă.

"Acesta este ultimul document pe care l-am adoptat în calitate de Ministru al Mediului, fiind un demers proactiv pentru promovarea măsurilor adoptate la nivel european, care vizează reducerea deşeurilor de unică folosinţă. Pe durata întregului mandat am căutat soluţii şi am adoptat măsuri pentru ca România să aibă un viitor sigur şi sănătos şi să îşi atingă obiectivele de mediu asumate la nivel european. Îmi doresc ca acest proiect să reprezinte primul pas care să ajute organizatorii de evenimente să devină ei înşişi promotori ai măsurilor care asigură sustenabilitatea şi tranziţia către o economie circulară", a apreciat Graţiela Gavrilescu, citată în comunicatul remis de Act For Tomorrow.

Asociaţia invită organizaţiile non-guvernamentale, organizaţiile de transfer de responsabilitate, autorităţile publice locale şi ceilalţi actori implicaţi să participe la dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de lege şi să sprijine organizatorii de evenimente în implementarea măsurilor propuse, notează sursa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4257 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...