ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică noul proiect de lege privind protecţia mediului la concerte şi festivaluri

03 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Prin acest proiect de lege, aflat în dezbatere publică, Ministerul Mediului şi-a propus prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase

 
 
Guvernul a pus în dezbatere publică noul proiect de lege iniţiat pe 30 august de Ministerul Mediului privind prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase, informează marţi organizaţia ecologistă "Act for Tomorrow", care se prezintă drept partener al Ministerului Mediului în realizarea acestui proiect de lege.

"România este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din Uniunea Europeana, iar numărul şi dimensiunea acestor evenimente este în continuă creştere. Anual, peste 1 milion de persoane participă la marile festivaluri de muzică. Acestora li se adaugă participanţii altor tipuri de evenimente sportive, culturale, precum concerte, serbări, târguri, zilele oraşelor şi comunelor, dar şi manifestaţiile religioase sau politice", se menţionează în comunicatul asociaţiei.


Organizaţia "Act for Tomorrow" a transmis mai multe propuneri Ministerului Mediului privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje în cadrul festivalurilor din România, propuneri care au fost incluse în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, iniţiat vineri, 30 august 2019, de fostul ministru Graţiela Gavrilescu, precizează asociaţia.

"Prin acest proiect de lege, aflat în dezbatere publică, Ministerul Mediului şi-a propus prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate în cadrul evenimentelor şi reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbările, zilele oraşelor/comunelor, manifestaţiile politice sau religioase. În acelaşi timp, Ministerul Mediului ţine cont de noile pachete legislative la nivel european. Proiectul de lege propune o serie de măsuri care trebuie implementate de către organizatorii evenimentelor, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului", se precizează în comunicatul organizaţiei.

Propunerile privesc asigurarea infrastructurii necesare colectării separate a deşeurilor pe minim trei fracţii - reciclabile, nereciclabile şi biodegradabile, precum şi cu toalete ecologice; asigurarea marcării punctelor pentru colectarea separată a deşeurilor şi afişarea regulilor privind colectarea separată, cu exemplificarea tipurilor de deşeuri; asigurarea igienizării şi salubrizării locului de desfăşurare a evenimentului; asigurarea ca produsele alimentare şi băuturile comercializate sau oferite gratuit la locul de desfăşurare a evenimentului sunt ambalate în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile care respectă standardul SR 13432:2002; furnizarea participanţilor informaţii specifice privind sistemul de colectare separată pus la dispoziţie şi a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru colectarea corectă a deşeurilor produse.

Fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, afirma că acest demers legislativ are rolul de a reduce deşeurile de unică folosinţă.

"Acesta este ultimul document pe care l-am adoptat în calitate de Ministru al Mediului, fiind un demers proactiv pentru promovarea măsurilor adoptate la nivel european, care vizează reducerea deşeurilor de unică folosinţă. Pe durata întregului mandat am căutat soluţii şi am adoptat măsuri pentru ca România să aibă un viitor sigur şi sănătos şi să îşi atingă obiectivele de mediu asumate la nivel european. Îmi doresc ca acest proiect să reprezinte primul pas care să ajute organizatorii de evenimente să devină ei înşişi promotori ai măsurilor care asigură sustenabilitatea şi tranziţia către o economie circulară", a apreciat Graţiela Gavrilescu, citată în comunicatul remis de Act For Tomorrow.

Asociaţia invită organizaţiile non-guvernamentale, organizaţiile de transfer de responsabilitate, autorităţile publice locale şi ceilalţi actori implicaţi să participe la dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de lege şi să sprijine organizatorii de evenimente în implementarea măsurilor propuse, notează sursa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4152 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...