ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificările aduse Codurilor penale în legislatura anterioară, respinse de comisii în Senat. Proiectele PSD ar fi permis liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor

26 Ianuarie 2021   |   AGERPRES

Senatorii din comisiile juridică şi pentru constituţionalitate au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.

 
 
Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, într-o şedinţă comună, un raport de respingere a propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.

Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.

"O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (...) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt", a afirmat Scântei.


Raportul comisiilor va fi înaintat Biroului permanent, astfel încât cele două propuneri să fie respinse de plenul Senatului săptămâna viitoare şi înaintate Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Scântei a subliniat că "protestele românilor care au ieşit în stradă în 2017 au fost susţinute de partidele aflate atunci în Opoziţie, iar asaltul PSD în privinţa Codurilor penale a putut fi doar amânat".

"Pentru ca această epocă a unei majorităţi parlamentare a PSD (...) care a guvernat în favoarea infractorilor să se încheie definitiv, este nevoie ca modificările nefaste, toxice pentru întreaga societate operate de PSD asupra legilor penale să fie trimise la coşul de gunoi al istoriei. Legislatura trecută a fost, din păcate, un efort continuu al PNL şi USR în Parlament, al preşedintelui Iohannis la Palatul Cotroceni şi al românilor care au ieşit cu sutele de mii în stradă să apere statul de drept", a spus Iulia Scântei.

Potrivit preşedintelui Comisie juridice a Senatului, "a venit timpul ca Parlamentul să fie repus în rolul şi atribuţiile sale constituţionale şi să definitiveze în mod transparent procesul legislativ de transpunere a deciziilor CCR în legislaţia penală, dar fără a favoriza infractorii şi marii corupţi".

"Dacă am permite intrarea în vigoare a celor două proiecte ale PSD de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, am facilita scăparea de răspundere penală a sute de corupţi şi închiderea dosarelor penale în curs, indiferent de faza lor procesuală", a adăugat Scântei.

Senatorul a precizat că proiectele PSD de modificare a Codurilor penale prevăd reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de corupţie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiuni de terorism, de corupţie, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar şi pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.

Senatorul liberal a arătat că proiectele PSD ar fi permis "liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani".

"Este nevoie de iniţiative noi parlamentare şi este rolul acestui nou Parlament, într-o nouă majoritate parlamentară, să consolideze statul de drept în România. Ne propunem (...), cu suportul tehnic al Ministerului Justiţiei şi cu organele profesionale ale magistraţilor, să elaborăm, să dezbatem şi să votăm proiecte de legi care: să transpună deciziile CCR în legislaţia penală, să preia recomandările formulate de Comisia de la Veneţia şi prin rapoartele GRECO şi MCV în materia Codurilor penale, să nu permită fuga de răspundere penală a infractorilor şi a corupţilor. Este legitimă şi urgentă lansarea şi adoptarea unor iniţiative legislative în acest sens din partea actualei coaliţii parlamentare (...) A venit timpul ca Legea să fie reaşezată la locul său şi respectată de toată lumea, iar Parlamentul, unica putere legiuitoare a ţării şi organul reprezentativ suprem al poporului, să revină la rolul său constituţional", a mai spus Scântei.

Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2405 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...