ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noua lege privind pensiile ocupaționale

15 Ianuarie 2020   |   Simona Merdariu, Managing Associate Voicu & Filipescu

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 10 din 08 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.

Simona Merdariu, Managing Associate Voicu & Filipescu

 
 
Legea nr 1/2020 privind pensiile ocupaționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr 10 din 08 ianuarie 2020 va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare.

1    SINOPSIS
Legea nr. 1/2020 transpune Directiva UE 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP II) în legislația națională, stabilindu-se cadrul legal pentru înființarea si funcționarea schemelor de pensii ocupaţionale şi fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea si funcţionarea administratorilor, avizarea și funcționarea instituţiilor de credit pentru activitatea de depozitare şi de custodie a activelor fondurilor de pensii ocupaţionale, avizarea auditorilor financiari, pentru activitatea desfăşurată în calitate de auditor al administratorilor şi al fondurilor de pensii ocupaţionale, reglementarea şi supravegherea prudenţială a sistemului pensiilor ocupaţionale.


Pensia ocupațională este facultativă.

2    CATEGORII DE BENEFICIARI

Calitatea de participant poate fi dobândită de către:
a)    angajatul, funcţionarul public sau persoana autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit legii, persoana care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, membrul unei societăţi cooperative potrivit dispoziţiilor Legii nr. 1/2005, precum şi altă persoană care realizează venituri asimilate salariilor, venituri din activităţi profesionale sau agricole, care aderă la un fond şi care contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond şi are un drept viitor la o pensie ocupaţională;
b)    persoana pentru care se plătesc, în baza unor contracte de mandat sau contracte de management, contribuţii la un fond, din care rezultă un drept viitor la o pensie ocupaţională;
c)    persoana care acţionează ca propriul său angajator, exercită o activitate independentă sau orice asocieri între acestea şi a semnat un contract de administrare încheiat cu un administrator.
În categoria persoanelor fizice care exercită o activitate independentă sunt incluse şi persoanele asigurate în alte sisteme de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

3    PĂRȚILE IMPLICATE
Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, iar aderarea angajaților proprii este facultativă. Contribuţiile angajatorului la un fond se stabilesc prin schema de pensii ocupaţionale. Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite de schemă şi actul individual de aderare.

Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pot administra fonduri de pensii ocupaţionale societăţile de pensii, societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) şi societăţile de asigurare de viaţă care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat sau societăţile de pensii constituite în baza prezentei legi sau societăţile de administrare a investiţiilor şi societăţile de asigurare de viaţă, autorizate în condiţiile prezentei legi, pentru activitatea de administrare a fondurilor.

4    CONTRIBUȚII
Contribuţia proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.

Sumele reprezentând contribuţiile la fonduri de pensii ocupaţionale din România sunt deductibile fiscal în conformitate cu legislaţia fiscală.

Administratorii contribuie la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, în situaţia în care prospectele aferente fondurilor administrate prevăd acoperirea riscurilor biometrice (riscuri legate de deces, invaliditate şi longevitate) şi/sau garantează rata de rentabilitate a investiţiilor sau un anumit nivel al garanţiilor.

Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, în condiţiile prevăzute de schemă şi prospect şi în conformitate cu legislaţia privind plata pensiilor private.

5    REGLEMENTĂRI VIITOARE
ASF urmează să emită reglementări specifice pentru aplicarea acestor noi dispoziții legale.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4103 / 5470
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
    Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
    BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
    CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
    Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
    Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...