ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect de modificare a legii Societăţilor de Radiodifuziune şi Televiziune: separarea funcţiilor de preşedinte al Consiliului de administraţie şi director general

07 Mai 2021   |   Agerpres

Iniţiatorii proiectului sunt: de la PNL - Gabriel Andronache, Viorel-Riceard Badea, Virgil Guran, de la USR PLUS - Liviu-Ionuţ Moşteanu, Radu-Mihai Mihail şi de la UDMR - Csoma Botond, Turos Lóránd.

 
 
Parlamentari ai PNL, USR PLUS şi UDMR au depus la Parlament o propunere legislativă de modificare a legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, care prevede separarea funcţiilor de preşedinte al Consiliului de administraţie de cea de director general ai acestor instituţii.
 
Iniţiatorii proiectului sunt: de la PNL - Gabriel Andronache, Viorel-Riceard Badea, Virgil Guran, de la USR PLUS - Liviu-Ionuţ Moşteanu, Radu-Mihai Mihail şi de la UDMR - Csoma Botond, Turos Lóránd.
 
Proiectul prevede abrogarea alineatului 3 al articolului 18, care prevede că preşedintele Consiliului de administraţie este directorul general al societăţii.
 
"Preşedintele Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune şi directorul general se numesc de către Parlament, în şedinţă comună, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, cu respectarea procedurilor de audiere şi de vot prevăzute. În vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, în termen de 7 zile, candidatul recomandat de către membrii titulari ai consiliilor de administraţie. Audierea candidatului se face de către comisii, în prezenţa membrilor consiliului de administraţie respectiv", prevede propunerea legislativă.
 
De asemenea, proiectul menţionează că, pe timpul exercitării mandatului, membrii Consiliului de administraţie nu pot avea calitatea de angajaţi ai SRR, respectiv ai SRTv, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv şi nu pot face parte din consiliul de administraţie al unei societăţi reglementate de legea societăţilor 31/1990, care are activitate în domeniul audiovizualului sau cu care SRR şi SRTv au relaţii de afaceri sau interese contrare.
 
Proiectul mai prevede că, în cazul în care, la un moment dat, apare situaţia în care nu există nici consiliu de administraţie, nici preşedinte legal constituit şi nici director general, Parlamentul, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, numeşte un director interimar, cu mandat bine definit.
 
Preşedintele Consiliului de administraţie şi directorul general al SRR şi SRTv vor primi o indemnizaţie asimilată funcţiei de ministru şi au dreptul la organizarea unui cabinet, conform Codului administrativ. Ceilalţi membri ai CA vor primi, lunar, o indemnizaţie reprezentând 40% din indemnizaţia brută a preşedintelui CA. Membrii CA au dreptul la decontarea, în condiţiile legii, a cheltuielilor de transport şi cazare, ocazionate de participarea la şedinţele Consiliului de administraţie.
 
Lucrările Consiliului de administraţie sunt conduse de preşedinte, iar în lipsa acestuia de directorul general sau de cel mai în vârstă membru al consiliului.
 
În cazul dizolvării Consiliului de administraţie, directorul general rămâne în funcţie până la numirea noului consiliu sau până la numirea unui director general interimar.
 
Preşedintele Consiliului de administraţie conduce lucrările, coordonează activităţile de control şi supraveghere ce revin consiliului de administraţie şi prezintă rapoarte periodice, situaţiile economice înaintate de directorul general, reprezintă societatea în raport cu organismele internaţionale şi prezintă în comisiile parlamentare de specialitate raportul anual de activitate; asigură transparenţa hotărârilor şi activităţilor CA, exercită orice alte atribuţii prevăzute de regulament.
 
Comitetul director al societăţilor este compus din directorul general şi din maximum 7 membri cu poziţii de management în interiorul societăţii şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare. Atribuţiile Comitetului director rămân nemodificate faţă de legea în vigoare.
 
"Legea 41/1994 privind funcţionarea principalilor actori din media publică, SRR şi SRTv, produce efecte fără modificări substanţiale din anul 1994. Legea îşi confirmă aplicabilitatea, deoarece pe parcursul acestor aproape trei decenii a permis parcursuri fundamental diferite pentru cele două societăţii ale căror activitate este guvernată prin dispoziţiile sale. În aceeaşi măsură se arată şi necesitatea unei reforme de natură a conduce la implementarea formulelor organizaţionale aplicate cu succes de către alte societăţi de interes naţional", au arătat iniţiatorii.
 
Proiectul de află de miercuri în consultare publică la Camera Deputaţilor şi va intra mai întâi în dezbaterea acestui for, iar apoi la Senat, care este cameră decizională. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2097 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...