ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect: Statul român ar putea deconta repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE

15 Aprilie 2019   |   Mediafax

Iniţiatorii, deputaţii PMP, Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrerea acestuia sunt prea mari.

 
 
Doi deputaţi din PMP au depus, la Senat, un proiect legislativ prin care statul român ar putea deconta procedurile de repatriere pentru cetăţenii români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene. Prevederile iniţiativei se vor aplica cetăţenilor cu venituri care nu depăşesc un salariu mediu net.

„Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilro români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene, la cererea familiei Prevederile prezentei legi se aplică doar cetăţenilor români care înregistrează venituri care nu depăşesc contravaloarea salariului mediu net, raportat de Institutul de Statistică la momentul decesului. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor redacta mormele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi, în maxim 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, arată propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE.


Iniţiatorii, deputaţii PMP, Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrerea acestuia sunt prea mari.

„Conform unui raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la finalul lui 2016 privind migraţia la nivel internaţional, România ocupă locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării. Cifrele ONU susţin că 3.4 milioanme de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17% din populaţie, România fiind una din ţările cu cea mai mare emigraţie. Rata de migraţie este direct proporţională şi cu numprul de decese ale românilor în străinătate. MAE arată că anual se înregistrează câteva mii de decese la nivelul diasporei române.Din păcate, în cazul deceselor românilor în străinptate, statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a câtorva mii de euro. De regulă, acestea sunt estimate între 3.000 şi 6.000 de euro, cu mult peste posibilităţile materiale ale rudelor decedaţilor”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Aleşii PMP mai argumentează că proiectul îşi propune să sprijine românii, care nu au suport financiar în momente dificile: „Costurile estimate pentru repatrierea decedaţilor sunt cu mult peste posibilităţile a aproape 40% din români, conform ultimului barometru Eurostat din 2017”.

Expunerea de motive cuprinde şi datele INS cu privire la românii care au salariul mimin pe economie şi salariul mediu.

„INS a prezentat la mijlocul anului 2018 faptul că 46 % dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 600 de euro, aproximatic echivalentul salariului mediu pe economie, reprezintă doar 16% din total, venit care nu acoperă nici pe departe sumele necesare, la care se adaugă cele ale înmormântării în ţară”, mai indică proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4754 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...