ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect: Statul român ar putea deconta repatrierea cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE

15 Aprilie 2019   |   Mediafax

Iniţiatorii, deputaţii PMP, Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrerea acestuia sunt prea mari.

 
 
Doi deputaţi din PMP au depus, la Senat, un proiect legislativ prin care statul român ar putea deconta procedurile de repatriere pentru cetăţenii români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene. Prevederile iniţiativei se vor aplica cetăţenilor cu venituri care nu depăşesc un salariu mediu net.

„Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilro români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene, la cererea familiei Prevederile prezentei legi se aplică doar cetăţenilor români care înregistrează venituri care nu depăşesc contravaloarea salariului mediu net, raportat de Institutul de Statistică la momentul decesului. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor redacta mormele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi, în maxim 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, arată propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE.


Iniţiatorii, deputaţii PMP, Doru Petrişor Coliu şi Petru Movilă, precizează că cetăţenii români nu îşi pot permite, în majoritatea cazurilor, să aducă în ţară o persoană apropiată, decedată în străinătate, deoarece costurile pentru repatrerea acestuia sunt prea mari.

„Conform unui raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la finalul lui 2016 privind migraţia la nivel internaţional, România ocupă locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării. Cifrele ONU susţin că 3.4 milioanme de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17% din populaţie, România fiind una din ţările cu cea mai mare emigraţie. Rata de migraţie este direct proporţională şi cu numprul de decese ale românilor în străinătate. MAE arată că anual se înregistrează câteva mii de decese la nivelul diasporei române.Din păcate, în cazul deceselor românilor în străinptate, statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere, care de cele mai multe ori sunt de ordinul a câtorva mii de euro. De regulă, acestea sunt estimate între 3.000 şi 6.000 de euro, cu mult peste posibilităţile materiale ale rudelor decedaţilor”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Aleşii PMP mai argumentează că proiectul îşi propune să sprijine românii, care nu au suport financiar în momente dificile: „Costurile estimate pentru repatrierea decedaţilor sunt cu mult peste posibilităţile a aproape 40% din români, conform ultimului barometru Eurostat din 2017”.

Expunerea de motive cuprinde şi datele INS cu privire la românii care au salariul mimin pe economie şi salariul mediu.

„INS a prezentat la mijlocul anului 2018 faptul că 46 % dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 600 de euro, aproximatic echivalentul salariului mediu pe economie, reprezintă doar 16% din total, venit care nu acoperă nici pe departe sumele necesare, la care se adaugă cele ale înmormântării în ţară”, mai indică proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4649 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...