ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul privind exproprierea imobilelor şi în cazul lucrărilor pentru obiective de interes local şi amenajări hidroenergetice - adoptat, merge la promulgare

24 Iunie 2020   |   AGERPRES

Deputaţii au respins astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede includerea în categoria lucrărilor de interes public major, în cazul cărora se pot face exproprieri de bunuri imobile, şi a lucrărilor care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri, necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, precum şi a lucrărilor pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

Deputaţii au respins astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

S-au înregistrat 178 voturi ''pentru'', 111 ''împotrivă'' şi 4 abţineri

USR a anunţat că va ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat iniţial proiectul de lege în şedinţa din 3 iunie 2019, iar preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea legii la data de 30 iunie 2020, considerând că prevederile sunt neclare.


După reexaminare, deputaţii şi-au menţinut poziţia iniţială, adoptând legea în aceeaşi formă.

Astfel, potrivit prevederilor adoptate, se modifică articolul 5 din legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în sensul că "lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, a lucrărilor privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major".

Proiectul a fost criticat de reprezentanţii USR, deputatul Stelian Ion susţinând că este unul nociv pentru mediu.

"Proiectul este extrem de nociv pentru mediu. Proiectele hidrotehnice au reuşit să distrugă habitaturi. Este cunoscută ca legea împotriva râurilor, fiind o lege cu potenţial devastator. (...) Am trimis tuturor grupurilor materiale filmate la faţa locului pentru a vedea care sunt consecinţele acestei legi. De asemenea, legea încalcă directiva habitate a UE. Este incoerentă. Haideţi să protejăm ariile naturale protejate. Această lege este neclară", a afirmat Stelian Ion.

După vot, Stelian Ion a anunţat că USR va ataca legea la Curtea Constituţională.

"E o mare greşeală, va distruge toate râurile. Sperăm ca în final să nu intre în vigoare acest proiect. Nu suntem împotriva dezvoltării ţării, dar trebuie să ne dezvoltăm durabil astfel încât să ne păstrăm şi resursele naturale", a spus deputatul USR.

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a precizat, însă, că este un proiect foarte bun, în sprijinul realizării de obiective de dezvoltare.

El a susţinut că au fost cazuri în care s-au pierdut bani europeni pentru finanţarea lucrărilor la două drumuri pentru că unele organizaţii neguvernamentale au blocat acel proiect invocând motive legate de "împerecherea unor specii de lilieci".

"Este un proiect foarte bun, PMP va vota împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui", a menţionat Paşcan.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, de asemenea, că este un proiect util, afirmând că sunt ONG-uri cu activitate ''dubioasă'', care blochează proiecte importante.

"De câte ori este vorba de investiţii majore ale statului un partid mai nou se opune. (...) Un domn Goţiu umblă cu un castor spunând că dacă votăm acest proiect se afectează habitatul acestei specii. Sunt OUG-uri cu activitate dubioasă, care vor să blocheze proiecte necesare. Noi în Timiş nu avem tronson de autostradă pentru că un ONG a susţinut că nu există un tunel pentru urşi. (...) Avem pe Bucureşti - Comarnic un proiect oprit pentru nu ştiu ce tip de gândac. (...) Acest proiect permite ca, după obţinerea autorizaţiei legale în domeniu, să se poate finaliza cele două hidrocentrale pe Jiu. Nu pot fi finalizate pentru că nu avem cadrul legal. Suntem în plină pandemie, sunt importanţi urşii, castorii, gândacii, dar mai importanţi sunt oamenii", a spus Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3209 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...