ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul privind exproprierea imobilelor şi în cazul lucrărilor pentru obiective de interes local şi amenajări hidroenergetice - adoptat, merge la promulgare

24 Iunie 2020   |   AGERPRES

Deputaţii au respins astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede includerea în categoria lucrărilor de interes public major, în cazul cărora se pot face exproprieri de bunuri imobile, şi a lucrărilor care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri, necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, precum şi a lucrărilor pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

Deputaţii au respins astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

S-au înregistrat 178 voturi ''pentru'', 111 ''împotrivă'' şi 4 abţineri

USR a anunţat că va ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat iniţial proiectul de lege în şedinţa din 3 iunie 2019, iar preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea legii la data de 30 iunie 2020, considerând că prevederile sunt neclare.


După reexaminare, deputaţii şi-au menţinut poziţia iniţială, adoptând legea în aceeaşi formă.

Astfel, potrivit prevederilor adoptate, se modifică articolul 5 din legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în sensul că "lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, a lucrărilor privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major".

Proiectul a fost criticat de reprezentanţii USR, deputatul Stelian Ion susţinând că este unul nociv pentru mediu.

"Proiectul este extrem de nociv pentru mediu. Proiectele hidrotehnice au reuşit să distrugă habitaturi. Este cunoscută ca legea împotriva râurilor, fiind o lege cu potenţial devastator. (...) Am trimis tuturor grupurilor materiale filmate la faţa locului pentru a vedea care sunt consecinţele acestei legi. De asemenea, legea încalcă directiva habitate a UE. Este incoerentă. Haideţi să protejăm ariile naturale protejate. Această lege este neclară", a afirmat Stelian Ion.

După vot, Stelian Ion a anunţat că USR va ataca legea la Curtea Constituţională.

"E o mare greşeală, va distruge toate râurile. Sperăm ca în final să nu intre în vigoare acest proiect. Nu suntem împotriva dezvoltării ţării, dar trebuie să ne dezvoltăm durabil astfel încât să ne păstrăm şi resursele naturale", a spus deputatul USR.

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a precizat, însă, că este un proiect foarte bun, în sprijinul realizării de obiective de dezvoltare.

El a susţinut că au fost cazuri în care s-au pierdut bani europeni pentru finanţarea lucrărilor la două drumuri pentru că unele organizaţii neguvernamentale au blocat acel proiect invocând motive legate de "împerecherea unor specii de lilieci".

"Este un proiect foarte bun, PMP va vota împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui", a menţionat Paşcan.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, de asemenea, că este un proiect util, afirmând că sunt ONG-uri cu activitate ''dubioasă'', care blochează proiecte importante.

"De câte ori este vorba de investiţii majore ale statului un partid mai nou se opune. (...) Un domn Goţiu umblă cu un castor spunând că dacă votăm acest proiect se afectează habitatul acestei specii. Sunt OUG-uri cu activitate dubioasă, care vor să blocheze proiecte necesare. Noi în Timiş nu avem tronson de autostradă pentru că un ONG a susţinut că nu există un tunel pentru urşi. (...) Avem pe Bucureşti - Comarnic un proiect oprit pentru nu ştiu ce tip de gândac. (...) Acest proiect permite ca, după obţinerea autorizaţiei legale în domeniu, să se poate finaliza cele două hidrocentrale pe Jiu. Nu pot fi finalizate pentru că nu avem cadrul legal. Suntem în plină pandemie, sunt importanţi urşii, castorii, gândacii, dar mai importanţi sunt oamenii", a spus Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3104 / 5145
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...