ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul privind exproprierea imobilelor şi în cazul lucrărilor pentru obiective de interes local şi amenajări hidroenergetice - adoptat, merge la promulgare

24 Iunie 2020   |   AGERPRES

Deputaţii au respins astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede includerea în categoria lucrărilor de interes public major, în cazul cărora se pot face exproprieri de bunuri imobile, şi a lucrărilor care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri, necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, precum şi a lucrărilor pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

Deputaţii au respins astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

S-au înregistrat 178 voturi ''pentru'', 111 ''împotrivă'' şi 4 abţineri

USR a anunţat că va ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat iniţial proiectul de lege în şedinţa din 3 iunie 2019, iar preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea legii la data de 30 iunie 2020, considerând că prevederile sunt neclare.


După reexaminare, deputaţii şi-au menţinut poziţia iniţială, adoptând legea în aceeaşi formă.

Astfel, potrivit prevederilor adoptate, se modifică articolul 5 din legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în sensul că "lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, a lucrărilor privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major".

Proiectul a fost criticat de reprezentanţii USR, deputatul Stelian Ion susţinând că este unul nociv pentru mediu.

"Proiectul este extrem de nociv pentru mediu. Proiectele hidrotehnice au reuşit să distrugă habitaturi. Este cunoscută ca legea împotriva râurilor, fiind o lege cu potenţial devastator. (...) Am trimis tuturor grupurilor materiale filmate la faţa locului pentru a vedea care sunt consecinţele acestei legi. De asemenea, legea încalcă directiva habitate a UE. Este incoerentă. Haideţi să protejăm ariile naturale protejate. Această lege este neclară", a afirmat Stelian Ion.

După vot, Stelian Ion a anunţat că USR va ataca legea la Curtea Constituţională.

"E o mare greşeală, va distruge toate râurile. Sperăm ca în final să nu intre în vigoare acest proiect. Nu suntem împotriva dezvoltării ţării, dar trebuie să ne dezvoltăm durabil astfel încât să ne păstrăm şi resursele naturale", a spus deputatul USR.

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a precizat, însă, că este un proiect foarte bun, în sprijinul realizării de obiective de dezvoltare.

El a susţinut că au fost cazuri în care s-au pierdut bani europeni pentru finanţarea lucrărilor la două drumuri pentru că unele organizaţii neguvernamentale au blocat acel proiect invocând motive legate de "împerecherea unor specii de lilieci".

"Este un proiect foarte bun, PMP va vota împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui", a menţionat Paşcan.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, de asemenea, că este un proiect util, afirmând că sunt ONG-uri cu activitate ''dubioasă'', care blochează proiecte importante.

"De câte ori este vorba de investiţii majore ale statului un partid mai nou se opune. (...) Un domn Goţiu umblă cu un castor spunând că dacă votăm acest proiect se afectează habitatul acestei specii. Sunt OUG-uri cu activitate dubioasă, care vor să blocheze proiecte necesare. Noi în Timiş nu avem tronson de autostradă pentru că un ONG a susţinut că nu există un tunel pentru urşi. (...) Avem pe Bucureşti - Comarnic un proiect oprit pentru nu ştiu ce tip de gândac. (...) Acest proiect permite ca, după obţinerea autorizaţiei legale în domeniu, să se poate finaliza cele două hidrocentrale pe Jiu. Nu pot fi finalizate pentru că nu avem cadrul legal. Suntem în plină pandemie, sunt importanţi urşii, castorii, gândacii, dar mai importanţi sunt oamenii", a spus Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3421 / 5462
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...