ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Protest al profesorilor de Drept: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un exces de putere

12 Iunie 2019   |   Mediafax

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisă premierul Viorica Dăncilă, prin care îi cer să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă.

 
 
Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din ţară îi cer premierului să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă. Profesorii consideră că adoptarea Codului prin OUG echivalează cu un exces de putere, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă.

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisă premierul Viorica Dăncilă, prin care îi cer să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la intenţia Guvernului de a adopta Codul administrativ prin intermediul delegării legislative, cadrele didactice semnatare ale prezentei scrisori atrag atenţia cu privire la consecinţele negative pe care o asemenea măsură de politică legislativă a Guvernului României le poate avea asupra bunei funcţionări a sistemului administrativ din România”, se arată în scrisoare.


Profesorii atrag atenţia că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţia în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiţii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

„Codificarea prin ordonanţă de urgenţă a întregii legislaţii care vizează organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice din România este o adevărată contradicţie în termeni, fiind absolut imposibilă justificarea urgenţei într-o asemenea situaţie. În limbajul specific specialiştilor în drept administrativ, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenţei prevăzute de însăşi Constituţia României, în art. 115 alin. (4). Nu în ultimul rând, în opinia semnatarilor acestei scrisori, opera de codificare a legislaţiei în materia organizării şi funcţionării autorităţilor administraţiei publice trebuie să fie rezultatul voinţei Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării”, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia menţionează că, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 şi declarat neconstituţional, iar în asemenea situaţii, procesul legislativ trebuie reluat.

Cadrele didactice semnatare ale scrisorii îşi exprimă încrederea că Guvernul României va acţiona în limitele competenţei sale constituţionale, „eventual transformând proiectul de ordonanţă de urgenţă în proiect de lege privind Codul administrativ, urmând ca acest proiect să fie depus în Parlament şi supus dezbaterilor parlamentare”.

Scrisoarea deschisă este semnată de Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina şi Monica Amalia Raţiu de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, de Dacian Cosmin Dragoş şi Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Manuel Guţan, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a afirmat că avizul CES este unul consultativ şi că va vedea la următoarea şedinţă a Consiliului care sunt obiecţiile acestuia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11 / 14224
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...