ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Protest al profesorilor de Drept: Adoptarea Codului administrativ prin OUG, un exces de putere

12 Iunie 2019   |   Mediafax

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisă premierul Viorica Dăncilă, prin care îi cer să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă.

 
 
Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din ţară îi cer premierului să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă. Profesorii consideră că adoptarea Codului prin OUG echivalează cu un exces de putere, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă.

Mai multe cadre didactice de la facultăţile de Drept din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisă premierul Viorica Dăncilă, prin care îi cer să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la intenţia Guvernului de a adopta Codul administrativ prin intermediul delegării legislative, cadrele didactice semnatare ale prezentei scrisori atrag atenţia cu privire la consecinţele negative pe care o asemenea măsură de politică legislativă a Guvernului României le poate avea asupra bunei funcţionări a sistemului administrativ din România”, se arată în scrisoare.


Profesorii atrag atenţia că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţia în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiţii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

„Codificarea prin ordonanţă de urgenţă a întregii legislaţii care vizează organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice din România este o adevărată contradicţie în termeni, fiind absolut imposibilă justificarea urgenţei într-o asemenea situaţie. În limbajul specific specialiştilor în drept administrativ, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenţei prevăzute de însăşi Constituţia României, în art. 115 alin. (4). Nu în ultimul rând, în opinia semnatarilor acestei scrisori, opera de codificare a legislaţiei în materia organizării şi funcţionării autorităţilor administraţiei publice trebuie să fie rezultatul voinţei Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării”, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia menţionează că, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 şi declarat neconstituţional, iar în asemenea situaţii, procesul legislativ trebuie reluat.

Cadrele didactice semnatare ale scrisorii îşi exprimă încrederea că Guvernul României va acţiona în limitele competenţei sale constituţionale, „eventual transformând proiectul de ordonanţă de urgenţă în proiect de lege privind Codul administrativ, urmând ca acest proiect să fie depus în Parlament şi supus dezbaterilor parlamentare”.

Scrisoarea deschisă este semnată de Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina şi Monica Amalia Raţiu de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, de Dacian Cosmin Dragoş şi Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Manuel Guţan, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a afirmat că avizul CES este unul consultativ şi că va vedea la următoarea şedinţă a Consiliului care sunt obiecţiile acestuia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4741 / 5467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...