ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Roşu (ASF): Riscul de infringement pentru România din cauza Legii RCA este exclus la momentul acesta

22 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Comisia Europeană (CE) a decis pe 19 iulie să trimită României o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să transmită observaţiile cu privire la normele sale naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

 
 
Riscul de infringement din cauza Legii RCA la momentul acesta pentru România este exclus, a afirmat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu, la un eveniment de specialitate.

"Ştiţi că în cursul anului 2018 a apărut o atenţionare din partea Uniunii Europene vizavi de posibilitatea de intrare în infringement a României pe baza prevederilor Legii 132 a RCA. Una dintre provocări este revizuirea aceste legi. Pot să vă spun doar că riscul de infringement la momentul acesta pentru România este exclus. Din toate discuţiile pe care le-am avut - şi le ştiţi că au fost - ultimele discuţii au fost înainte de intrarea mea în mandat, deci pe vechea conducere a ASF-ului. Vreau să vă spun că s-a mai discutat cu Uniunea Europeană, am avut un call pe 21 decembrie şi s-au convenit toate acele elemente care au fost discutate cu dumneavoastră şi cu toţi operatorii", a spus Cristian Roşu.


Potrivit acestuia, în plus faţă de ce s-a discutat, au mai fost nişte reformulări pentru a fi mai clar şi mai limpede ceea ce va fi prevăzut în textele de modificare, iar în prima jumătate a lunii februarie urmează să se ajungă la un acord "ca formulare, nu ca principiu" pe ce a mai rămas de discutat.

De asemenea, Cristian Roşu a menţionat că în primele 6 luni din 2019 este posibil ca modificările să capete formă finală şi să fie aprobate de Parlament.

Autoritatea de Supraveghere Financiară anunţa, la începutul lunii august, că îşi propune constituirea unui grup de lucru extins care să analizeze efectele noii legislaţii cu privire la asigurarea de răspundere civilă auto şi să identifice soluţii de îmbunătăţire a acesteia, având în vedere împlinirea unui an de la aplicarea noilor prevederi, care au contribuit la stabilizarea pieţei RCA.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, analiza urma să se circumscrie obiectivului ASF de protejare a drepturilor asiguraţilor şi de asigurare a stabilităţii pieţei, în contextul în care indicatorul rata daunei combinată s-a situat în primul trimestru 2018 la nivelul de 109,38%. Totodată, se vor analiza şi alţi factori care exercită o influenţă semnificativă asupra activităţii de asigurare, cu accent asupra procesului de lichidare a daunelor.

De asemenea, ASF menţiona că va lua în considerare aspectele precizate în informarea oficială din data de 23 iulie 2018 a Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană referitoare la deschiderea procedurii de infringement privind modalitatea de transpunere în legislaţia naţională a anumitor dispoziţii conţinute în Directiva Solvabilitate II şi în Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergenţa legislaţiei naţionale cu directivele europene în materie.

Astfel, Consiliul ASF a aprobat în data de 25 iulie 2018 înfiinţarea Grupului de lucru RCA în vederea analizării aspectelor menţionate, a identificării măsurilor ce se impun în urma analizei şi a formulării de propuneri în vederea modificării legislaţiei RCA. Grupul include reprezentanţi ASF, ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, ai pieţei de asigurări şi de intermediere în asigurări, ai asociaţiilor de transportatori, reprezentanţi ai unităţilor reparatoare, ai RAR, Consiliul Concurenţei, reprezentanţi ai producătorilor auto şi sistemelor specializate în domeniu.

"După un an de aplicare a noii legislaţii RCA, în care schimbările radicale aduse de aceasta au asigurat o mai bună susţinere a intereselor cetăţenilor şi a mediului economic românesc, este momentul unei analize. În plus, prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergenţa legislaţiei româneşti cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi. În acelaşi timp, nu vom face rabat de a apăra drepturile şi interesele cetăţenilor români, eventualele modificări aduse urmând a fi susţinute de abordările prevăzute de cadrul european din perspectiva reglementării, supravegherii, controlului, a aplicării unor noi reguli de conduită corecte pentru piaţa românească", a declarat, atunci, Leonardo Badea, preşedintele ASF.

La rândul său, vicepreşedintele ASF responsabil cu sectorul Asigurări-Reasigurări, Cornel Coca-Constantinescu, a subliniat că piaţa asigurărilor s-a stabilizat în ultimul an şi că analiza grupului de lucru ar trebui să identifice zonele unde pot fi aduse îmbunătăţiri.

"Piaţa asigurărilor, în ultimul an, s-a stabilizat şi a devenit mai predictibilă, îndreptându-se spre atingerea dezideratului de piaţă matură. Aceste aspecte au funcţionat în avantajul asiguraţilor prin stabilizarea tarifelor şi creşterea calităţii serviciilor. Dialogul cu asociaţiile de consumatori sau alte asociaţii care urmăresc interesele asiguraţilor, dincolo de interesele lor comerciale, rămâne un factor esenţial pentru buna funcţionare a întregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui să identifice zonele unde putem aduce îmbunătăţiri, având în vedere că societatea, economia şi implicit asigurările se află într-o continuă evoluţie, la care trebuie să ne adaptăm prin identificarea celor mai bune soluţii", a menţionat vicepreşedintele ASF.

Comisia Europeană (CE) a decis pe 19 iulie să trimită României o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să transmită observaţiile cu privire la normele sale naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar, normele naţionale actuale impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări ale modalităţilor de calculare a primelor de către asigurători. Comisia consideră că aceste obligaţii contravin dispoziţiilor articolelor 21 şi 181 din Directiva Solvabilitate II, astfel cum au fost interpretate de jurisprudenţa Curţii referitoare la principiul libertăţii tarifare. Legislaţia naţională menţionată cuprinde, de asemenea, dispoziţii care îi obligă pe asigurători să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliţă valabilă doar pe teritoriul României şi să stabilească cuantumul primei ţinând seama de riscurile asociate.

În opinia Comisiei, aceste dispoziţii contravin articolului 14 din Directiva privind asigurarea auto, care impune ca poliţele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al Uniunii pe baza unei prime de asigurare unice. În cazul în care România nu acţionează în următoarele două luni, Comisia îi poate trimite un aviz motivat cu privire la această chestiune.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5087 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...