ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a adoptat proiectul de înfiinţare a Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate

28 Septembrie 2022   |   Agerpres

Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.

 
 
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect care modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, fiind introduse noi criterii de formare iniţială şi de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcţii de conducere şi înfiinţându-se Institutul Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) prin reorganizarea Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, care se desfiinţează.
 
Funcţiile pentru care se propun noi criterii formare şi ocupare sunt manageri, directori şi directori executivi adjuncţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, directori, directori medicali, medic-şef.
 
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptat cu 73 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 30 de abţineri.
 
Actul normativ a fost criticat în plen de senatorul USR Eugen Negoi, care a anunţat că partidul său se va abţine de la vot, întrucât înfiinţarea INMSS poate fi privită "ca o nouă sinecură".
 
"Ne-am uitat foarte atent la ceea ce prevedea această ordonanţă şi înfiinţarea acestui INMSS, Institutul Naţional de Sănătate ş.a.m.d. Presupune înfiinţarea unor noi posturi, vreo 70 şi ceva, şi atunci era clar că nu aducea absolut nicio îmbunătăţire sistemului medical prin înfiinţarea unei noi instituţii care poate fi privită, fără nicio rezervă, ca pe o nouă sinecură", a afirmat Negoi.
 
El a reclamat şi numărul mare de amendamente la proiect (50), susţinând că acest lucru evidenţiază "bâlbâiala" Guvernului.
 
"Bâlbâiala Guvernului se vede foarte clar din ceea ce Comisia de sănătate a amendat şi pentru că acele amendamente rezolvă bună parte din ceea ce se doreşte reforma din Sănătate şi aici mă refer la reglementări ce privesc concursurile în sistemul de sănătate, reglementări ce privesc chiar rezidenţiatul sau, cea mai importantă reglementare, cea care rezolvă sau sper că rezolvă, în bună parte, bâlbâiala instituţiei numită Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu a putut să-şi susţină un punct de vedere pertinent în procesul pe care l-a avut cu Curtea de Conturi în speţa farmaciilor", a susţinut senatorul USR.
 
În opinia senatorului AUR Sorin Lavric, proiectul vizează organizarea unor concursuri "măsluite", iar scopul înfiinţării institutului este acela de alcătuire a "unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri".
 
"Împărtăşesc opiniile domnului senator Negoi. (...) Este vorba despre organizarea unor concursuri pentru ocuparea mai multor funcţii de conducere. (...) Toate aceste concursuri sunt nişte întreceri al căror câştigător este ştiut dinainte. Altfel spus, concursurile acestea sunt măsluite. Niciodată nu le vom putea verifica până într-atât de bine încât să se desfăşoare în mod onest şi corect, să fie ales cel care chiar merită să ocupe acea funcţie. A doua obiecţie, articolul acesta prevede înfiinţarea acestui Institut Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate. Deja există o Şcoală Naţională de Sănătate şi Management, care are exact aceleaşi atribute ca acest nou institut pe care legea vrea să-l înfiinţeze. Este limpede că schimbând organigrama se vrea, de fapt, alcătuirea unei noi echipe de clienţi şi implicit de sinecuri. Din acest motiv, senatorii AUR se vor abţine la vot la acest proiect", a transmis Lavric.
 
Preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Adrian Streinu-Cercel, a precizat că INMSS trece în subordinea Ministerului Sănătăţii.
 
"Aş vrea să facă o mică remarcă vizavi de acest institut, el trece de fapt în subordinea Ministerului Sănătăţii, aşa cum trebuie să fie de altfel şi, ca atare, acesta a fost unul din motivele pentru care şcoala a fost trecută în subordinea Ministerului Sănătăţii", a explicat Cercel.
 
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1117 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...