ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a modificat Statutul Consiliului Concurenţei | PSD: Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenţei pe bază de concurs profesional. Conducerea, numită de politicieni

08 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Grupul liberal a anunțat că va vota împotriva acestei iniţiative legislative întrucât este "neconstituţională".

 
 
Conducerea Consiliului Concurenţei se numeşte prin hotărâre adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit unui amendament iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul privind modificarea Statutului şi a formei de organizare a acestei instituţii, aprobat miercuri de plenul Senatului, în calitate de for legislativ decizional.

Proiectul privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 a fost aprobat cu 80 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi două abţineri.


Senatul s-a pronunţat cu privire "la punctele 6 - 11 de la articolul unic al legii transmise de Camera Deputaţilor".

Potrivit amendamentului, "Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial de conducere, format din 11 membri - un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi opt consilieri de concurenţă, numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere".

În prezent, plenul este numit de preşedintele României prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două Camere legislative.

Un alt amendament admis prevede încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii Consiliului Concurenţei în momentul depunerii jurământului de către viitorii membri. Legislaţia actuală prevede că mandatul nu poate fi redus înainte de încheierea acestuia.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că grupul parlamentar pe care îl reprezintă a votat în favoarea acestui proiect legislativ care vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei în condiţii de "imparţialitate" şi "independenţă".

"Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenţei pe bază de concurs profesional. De aceea, echilibrul politic este cel care garantează şi în România şi în toate statele UE exact aplicarea directivelor în condiţii de imparţialitate, de independenţă a activităţii, în aşa fel încât obiectivitatea şi profesionalismul să fie unicele criterii de performanţă", a susţinut Nicolae.

El a adăugat că amendamentele pe care le-a iniţiat şi au fost adoptate în comisia de specialitate vizează resetarea mandatelor membrilor Consiliului Concurenţei.

"Am făcut amendamente prin care resetăm mandatele membrilor Consiliului Concurenţei. La ora actuală, membrii au mandate intercalate, unora li se termină mandatul în luna aprilie a acestui an, altora peste aproximativ un an şi jumătate, altora peste trei ani şi jumătate. Această anomalie trebuie corectată şi am propus amendamente (...) în aşa fel încât toate mandatele să înceapă la aceeaşi dată, să se termine la aceeaşi dată, regulile în privinţa numărului de mandate şi a interdicţiilor să fie aceleaşi pentru toţi şi toată activitatea să înceapă în condiţii de deplină egalitate", a afirmat senatorul PSD.

Senatorul PNL Iuliana Scântei a anunţat că grupul liberal va vota împotriva acestei iniţiative legislative întrucât este "neconstituţională".

"Apreciem că forma pentru care astăzi Senatul va da un vot în calitate de Cameră decizională cu privire la modificarea practic a Statutului şi a formei de organizare a Consiliului Concurenţei este neconstituţională şi pentru acest motiv grupul parlamentar PNL va vota împotriva proiectului", a afirmat Scântei.

În opinia sa, PSD "pune sub un control politic" Consiliului Concurenţei prin această reorganizare.

"În plină stare de urgenţă, PSD se arată preocupat mai degrabă de reorganizarea unor instituţii precum Consiliul Concurenţei şi, deşi a fost enunţat un principiu, acela al independenţei şi imparţialităţii acestei autorităţi administrative naţionale în domeniul concurenţei, de fapt, tocmai acest lucru nu îl veţi face pentru că îl veţi pune sub un control politic", a susţinut senatorul PNL.

Scântei a criticat faptul că, prin amendamentele iniţiate şi admise, preşedintele României a fost eliminat din procedura de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei.

"Ceea ce v-a explicat colegul (Şerban Nicolae - n.r.) în privinţa procedurii de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei, a omis să vă spună că l-a eliminat din această procedură pe preşedintele României, astfel încât plenul Consiliului, spre deosebire de forma în vigoare a legii, precum şi spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaţilor, va fi desemnat direct prin votul exprimat în şedinţă comună de către Camera Deputaţilor şi Senat, dar nu va fi numit prin decret de către preşedintele României. Deci, iată, că stăm în această obsesie politică a PSD de a mai extrage din panoplia de atribuţii ale preşedintelui României diverse competenţe care îşi au rădăcina în Constituţie şi de a le transfera către Parlament", a arătat Scântei.

Senatorul USR George Dircă a menţionat că prin această ordonanţă nu se urmăreşte decât "stricarea" modului în care funcţionează o instituţie care este "foarte apreciată la nivel european, un exemplu de bune practici".

"Este inadmisibil ca, în acest moment în care ne aflăm în plină pandemie, România se află sub stare de urgenţă, să ne aplecăm atenţia asupra unor instituţii care funcţionează, care au un rol cheie în acest moment şi care trebuie să ne asigure că piaţa nu este invadată de practici anticoncurenţiale. Această procedură care se doreşte a fi modificată prin lege nu oferă nici echilibru politic, nici imparţialitate şi nici independenţa acestui organism", a susţinut Dircă.

Liderul grupului UDMR, senatorul Cseke Attila, a spus că Uniunea va vota împotriva proiectului, pentru că raportul suplimentar din comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare şi va crea probleme de interpretări şi aplicare.

"Raportul suplimentar emis de comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare. Credem că un dialog şi un acord între grupurile parlamentare este absolut necesar. Din păcate, grupul UDMR nu va susţine ultima formă a raportului de specialitate, credem că va crea probleme de interpretări şi de aplicare. UDMR va vota împotrivă", a transmis Cseke Attila.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3423 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...