ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transparență totală în ceea ce privește deținătorii de afaceri

22 August 2019   |   Cristina Tudoraș, avocat colaborator Schoenherr și Asociații SCA, specializată în piața de capital

Societățile beneficiază de un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii 129/2019, în care pot să transmită o declarație privind datele de identificare ale beneficiarilor reali spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali ai societăților.

Cristina Tudoras, avocat colaborator Schoenherr si Asociatii SCA, specializată în piata de capital

 
 
Emiterea de noi acțiuni la purtător, precum și efectuarea de operațiuni cu acțiuni la purtător existente sunt interzise de la data de 21 iulie 2019. Toate acestea, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative („Legea 129/2019‟).

Toți acționarii care dețin acțiuni la purtător au obligația de a le depune la sediul societății emitente în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a Legii 129/2019, sub sancțiunea anulării și a pierderii drepturilor aferente acțiunilor la purtător nedepuse în termen.

Legea 129/2019 prevede că acțiunile la purtător astfel depuse vor fi convertite în acțiuni nominative și că – la expirarea termenului de 18 luni –, consiliul de administrație al societății va înregistra respectivii acționari în registrul acționarilor împreună cu toate datele de identificare cerute de lege. Nerespectarea de către societăți a obligației de conversie în termenul de 18 luni atrage sancțiunea dizolvării societății.


Nu am putut să nu remarcăm tehnica nefericită de redactare legislativă, deoarece consiliul de administrație are obligația de a înscrie acționarii în registru la data expirării termenului de 18 luni, în timp ce sancțiunea dizolvării societății apare în cazul neîndeplinirii acestei obligații până la expirarea termenului de 18 luni. De asemenea, un alt semn de întrebare poate fi ridicat de momentul efectiv în care are loc conversia acțiunilor, deoarece – în cazul în care acțiunile la purtător vor putea fi convertite numai la momentul expirării termenului de 18 luni menționat mai sus –, acest fapt echivalează cu faptul că dreptul acționarilor de a vinde aceste acțiuni este restrâns pe întreaga perioadă de dinaintea conversiei, având în vedere că Legea 129/2019 prevede că de la data intrării în vigoare sunt interzise operațiunile cu acțiuni la purtător. 

Este interesant de menționat că scoaterea acțiunilor la purtător în afara legii nu este o cerință expresă a reglementărilor europene, ci doar modul în care statul român a ales să implementeze cerința potrivit căreia "Statele membre iau măsuri de prevenire a utilizării abuzive a acțiunilor la purtător și a warantelor pe acțiuni la purtător". Cu toate acestea, este de reținut faptul că emiterea de către o societate de acțiuni la purtător este calificată potrivit reglementărilor europene ca un factor caracteristic situațiilor cu risc potențial mărit de spălare a banilor și de finanțare a terorismului.

O altă noutate adusă de Legea 129/2019 este întocmirea registrului beneficiarilor reali. Acest registru va fi ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului  și va putea fi accesat în conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal, cu titlu gratuit, de orice persoană sau organizație care poate demonstra un interes legitim. Registrele beneficiarilor reali trebuie să devină operaționale în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 129/2019.

În cazul societăților prevăzute în Legea societăților nr. 31/1990, beneficiarii reali ai acestora sunt (i) persoanele fizice care dețin sau controlează în cele din urmă persoana juridică (cu excepția persoanelor juridice ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată), criteriu care se consideră îndeplinit în cazul deținerii a cel puțin 25% din acțiuni plus o acțiune sau participația în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25% sau (ii) în cazul în care nu se identifică nicio persoană fizică în conformitate cu punctul (i), persoana sau persoanele fizice care asigură conducerea societății.

Societățile beneficiază de un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii 129/2019, în care pot să transmită o declarație privind datele de identificare ale beneficiarilor reali spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali ai societăților.

Ulterior, declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice va trebui depusă (i) la înmatricularea societății, (ii) anual, în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale și (iii) ori de câte ori intervine o modificare privind beneficiarul real al persoanei juridice, în termen de 15 zile de la data respectivei modificări.

Sarcina transmiterii declarației privind beneficiarul real aparține reprezentanților legali ai societăților supuse obligației de înregistrare a beneficiarului real, iar netransmiterea acesteia constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. De asemenea, în cazul în care – în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale –, reprezentantul persoanei juridice nu a depus declarația privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Național al Registrului Comerțului, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.

Având în vedere toate aceste modificări de paradigmă aduse de Legea 129/2019, credem cu putere că în viitor va fi foarte complicat, spre imposibil să poată fi ascuns deținătorul unei afaceri, iar acest lucru de datorează atât faptului că nu va mai avea nicio utilitate interpunerea uneia sau mai multor companii între o persoană fizică și o anumită societate (bine cunoscutele lanțuri de deținere), deoarece beneficiarul real, persoana fizică de la capătul lanțului va trebui înregistrat în registrul special indiferent de faptul că deținerea sa este directă sau indirectă, cât și faptului că, prin interzicerea acțiunilor la purtător, toți acționarii unei societăți vor și înregistrați în registrul acționarilor acesteia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 273 / 14658
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Meet The Team | CMS România: Future Facing Finance
  Banca libaneză CFH cumpără clădirea de birouri Day Tower de la dezvoltatorul grec Day Group. Stratulat Albulescu a asistat cumpărătorul, grecii au lucrat cu NNDKP
  ”WPC Expert Workshop Bucharest 2019”, la Mușat & Asociații | Iulian Popescu, Partener: Am reușit să strângem alături unele dintre cele mai puternice voci din industria petrolului și a gazelor din România și din străinătate
  Stratulat Albulescu, avocații cumpărătorului în tranzacția prin care Adrian Sârbu a vândut mai multe publicații. Partenerul Ana Kusak a coordonat proiectul
  NNDKP a asistat Allianz Real Estate și VGP într-o finanțare de 34 milioane de euro
  LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate, Bucharest)
  Firma de avocați Suciu Popa a câștigat pentru Enel ultimul arbitraj cu statul român | Pretenții de 130 mil. €, respinse de ICC Paris. Luminița Popa a coordonat apărarea grupului italian
  Investitorii se uită mai degrabă spre potențialul de creștere și la sinergiile pe care le pot atinge printr-o achiziție, decât pe cifrelele ”țintelor”. Despre tranzacții, industrii cu potențial și provocările din era inteligenței artificiale, într-o discuție cu Monica Stătescu, Counsel Filip & Company
  Clasamentul MergerMarket după primele 9 luni | Piața europeană de fuziuni și achiziții este într-o continuă scădere. DLA Piper și CMS, printre primele în clasamentul global, în Europa și în CEE
  CMS se implică în susținerea dezvoltării start-up-urilor de tehnologie | Ce proiecte pot intra în programul equIP, premiat de Financial Times, care sunt criteriile de selecție și ce avantaje au, într-un interviu cu Horea Popescu, partener CMS România și coordonatorul programului în Europa Centrală și de Est
  KPMG Legal România - dezvoltare strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor prin preluarea casei de avocatură Fernbach & Partners
  LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...