ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANI a sesizat Parchetul General în cazul primarului din Mogoşoaia, Paul Precup. Șapte aleși locali, în vizor

07 Februarie 2023   |   Agerpres

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază.

 
 
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, marţi, că a constatat conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală şi fiscală, în cazul a şapte aleşi locali, printre care se numără şi primarul comunei Mogoşoaia, Paul Precup.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis AGERPRES, inspectori de integritate au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Paul Mihai Nicu Precup, primar al comunei Mogoşoaia, judeţul Ilfov, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, ar fi iniţiat şi semnat o serie de documente privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic a unor parcele de teren din Sectorul Zero ce fac obiectul lucrărilor de utilitate publică denumite "Zona de dezvoltare a comunei Mogoşoaia, Judeţul Ilfov", demers care a creat un avantaj patrimonial pentru fiul acestuia.


*Agenţia Naţională de Integritate a sesizat parchetul şi în cazul lui Stan Malinche, primar al comunei Gropeni, judeţul Brăila, arătând că, în exercitarea mandatului de primar, deşi avea un interes personal în problemele propuse dezbaterilor, ar fi participat la emiterea, adoptarea şi încheierea unor acte administrative şi juridice privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de prim-vicepreşedinte.

"Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Stan Malinche a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de primar, a îndeplinit o serie de acte privind societatea în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de prim-vicepreşedinte şi pentru întreprinderea individuală deţinută de soţia acestuia", precizează sursa citată.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către persoana evaluată a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu ar fi menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de primar al comunei Gropeni funcţia de prim-vicepreşedinte deţinută în cadrul societăţii.

*În ceea ce îl priveşte pe Dumitru Mihaiu, viceprimar al comunei Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila şi fost consilier local în cadrul CL al comunei, inspectorii de integritate l-au găsit în conflict de interese administrativ, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la emiterea şi adoptarea Hotărârii CL Tudor Vladimirescu din data de 29 iulie 2020 privind alocarea sumei de 60.000 lei asociaţiei în cadrul căreia deţine calitatea de membru fondator şi funcţia de preşedinte.

Astfel, spun inspectorii, acesta a încălcat prevederile art. 70 din Legea 161/2003 şi art. 228, alin. (1), lit. f) din O.U.G. nr. 57/2019.

*Tot în conflict de interese administrativ a fost descoperit şi George Adrian Ştefănescu, viceprimar al oraşului Popeşti- Leordeni, judeţul Ilfov, după ce în calitate de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 septembrie 2021 privind respingerea Proiectului de hotărâre din data de 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii întrucât se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept.

Totodată, spune ANI, George Adrian Ştefănescu a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 26 august 2021 prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru un ansamblu de locuinţe aflat pe terenul deţinut de societatea la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator.

Astfel, acesta a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019.

*În conflict de interese administrativ a fost găsit şi Marian Ciotoianu, consilier local în cadrul CL al Oraşului Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, după ce în calitate de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 septembrie 2021 privind respingerea Proiectului de hotărâre din data de 23 septembrie 2021 cu privire la încetarea mandatelor de consilieri locali, acesta având un interes personal în problema supusă dezbaterii, deoarece se afla pe lista consilierilor locali ale căror mandate au fost declarate încetate de drept.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019, arată Agenţia de Integritate.

*Sabin Diaconu, consilier local în cadrul CL al comunei Cruşeţ, judeţul Gorj, a fost găsit în conflict de interese administrativ de inspectorii de integritate, care au decis sesizarea Camerei de Comerţ Gorj, după ce în perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la adoptarea Hotărârii CL din data de 18 decembrie 2020 privind prelungirea contractelor de locaţiune pentru închirierea unor imobile aflate în domeniul privat al com. Cruşeţ, fără să anunţe la începutul şedinţei interesul personal avut în problema respectivă. În baza Hotărârii, Primăria Cruşeţ a încheiat cu trei afini ai persoanei evaluate acte adiţionale prin care a fost prelungită valabilitatea contractelor de locaţiune. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) şi alin. (2)-(5) din O.U.G. nr. 57/2019.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Camera de Conturi Gorj în vederea exercitării controlului asupra modului de formare şi administrare a resurselor financiare ale unităţii administrativ-teritoriale Cruşeţ, privind posibila încălcare a legislaţiei contravenţionale şi penale.

*Vasile Dorin Hortea, consilier local în cadrul CL al comunei Roşia, Jud. Bihor a fost descoperit în conflict de interese administrativ de ANI, după ce în perioada exercitării mandatului de consilier local a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor Hotărâri ale CL al comunei Roşia cu privire la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, în cadrul căruia persoana evaluată deţine funcţia de şef district, încălcând astfel prevederile art. 70 şi 77 din Legea 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, lit. d) şi e) din OUG 57/2019.

Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la săvârşirea de către Vasile Dorin Hortea a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a îndeplinit acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine.

"Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", a arătat Agenţia Naţională de Integritate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 632 / 4471
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...