ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cristina Tarcea, despre Lia Savonea: Pentru prima oară, un preşedinte CSM ar pune în discuţie decizii irevocabile

15 Iulie 2019   |   MEDIAFAX

Reacţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secţia pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanţei supreme şi, probabil, va fi dispus un control al Inspecţiei Judiciare.

 
 
Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, luni, după ce Lia Savonea a anunţat că va convoca Secţia pentru judecători pentru a stabili responsabilitatea conducerii ÎCCJ, că, pentru prima oară, un şef CSM ar pune în discuţie hotărâri judecătoreşti irevocabile.

"Pentru prima oară, un preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este garantul independenţei justiţiei, ar pune în discuţie hotărâri judecătoreşti irevocabile, definitive şi, şi mai rău de atât, ar pune în discuţie hotărâri pronunţate în recurs în interesul legii pentru că Înalta Curte s-a pronunţat încă din anul 2006 într-un recurs în interesul legii ni se explică în materie de organizarea completului sunt aplicabile dispoziţiile din legea 304 modificată, şi nu cele din legea 78 pe 2000. De altfel, legea 78 pe 2000 nici nu era aplicabilă Înaltei Curţi, ea era aplicabilă doar instanţelor inferioare, pentru că articolul 29, alineatul 2 face referire la complete specializate alcătuite potrivit legii 92/92, iar legea 92/92 nu viza Înalta Curte pentru că, la acea dată, Înalta Curte avea o lege separată, o lege specială, dar toate acestea vor trebuie lămurite în decizia Curţii Constituţionale. Preşedintele Secţiei Penale, care provine de la o curte de apel care avea obligaţia de a constitui complete specializate, a ridicat această problemă în cadrul Colegiului de conducere. Fiind o problemă inclusă pe ordinea de zi, a trebuit să se răspundă acestei probleme şi s-a răspuns în sensul că toate completele sunt specializate", a declarat Cristina Tarcea, la sediul CSM.


Reacţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secţia pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanţei supreme şi, probabil, va fi dispus un control al Inspecţiei Judiciare. Potrivit şefei CSM, responsabilităţile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curţi. Mandatul Cristinei Tarcea se va încheia în luna septembrie a acestui an şi nici nu şi-a depus candidatura pentru al doilea mandat.

Cristina Tarcea a precizat, luni, că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale, pe completurile de 3.

"Trebuie să aşteptăm motivarea, să vedem şi noi despre ce e vorba pentru că, se pare, aşa cum sună comunicatul de presă şi dispozitivul publicat, că s-a validat o hotărâre a Colegiului de conducere din ianuarie 2019 şi acest lucru trebuie lămurit pentru că în acea hotărâre nu s-a făcut altceva decât să se aprobe funcţionarea în continuare a tuturor completelor, ca şi complete specializate. În această situaţie, normal, se pune întrebarea care este rostul şi justificarea rejudecării cauzelor? Dar om vedea, probabil ne vom lămuri din motivarea deciziei. Binenţeles că erau toate specializate, există şi un ordin al preşedintelui instanţei supreme, de fapt, ordine din 2003, 2004, în care se precizează faptul că toate completele Secţiei Penale sunt specializate pe judecata faptelor de corupţie. Toate astea au fost depuse la dosar, dar urmează să vedem de ce au fost înlăturate. Da, e posibil să avem surprize, pentru că urmează să explice de ce este valabilă hotărârea Colegiului de conducere de la începutul anului şi, dacă este valabilă, de ce s-ar impune totuşi rejudecarea. Nu ştiu cum or să facă, dar aşteptăm motivarea", a mai spus preşedintele ÎCCJ.

CCR a admis sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3441 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...