
DNA: Om de afaceri trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită în dosarul lui Tăriceanu
13 Decembrie 2019
AGERPRESDirecţia Naţională Anticorupţie anunţa, pe 18 iunie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marius-Dorin Marian, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului, şi Petru Berteanu, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, în partea din dosarul Microsoft în care Senatul a respins, la începutul lunii iunie, cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Un om de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de complicitate la luare de mită, după ce l-ar fi ajutat pe fostul preşedinte al Senatului Călin-Popescu Tăriceanu să primească foloase materiale de la reprezentanţii unei companii străine din domeniul IT.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis vineri AGERPRES, în cauza mediatizată prin comunicatul din data de 18 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis vineri AGERPRES, în cauza mediatizată prin comunicatul din data de 18 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, pe 18 iunie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marius-Dorin Marian, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului, şi Petru Berteanu, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, în partea din dosarul Microsoft în care Senatul a respins, la începutul lunii iunie, cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că omul de afaceri ar fi ajutat un înalt demnitar să pretindă şi să primească foloase materiale, în perioada aprilie 2007 - 25 noiembrie 2008, de la reprezentanţii unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licenţe IT.
"Ajutorul ar fi constat atât în intermedierea realizării înţelegerii dintre demnitarul român şi reprezentanţii companiei străine cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiţionale, precum şi în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului", se precizează în comunicat.
Conform anchetatorilor, în baza acestei înţelegeri, omul de afaceri ar fi primit suma de 2.581.519 USD prin intermediul unei societăţi offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate. "Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauza că a fost instalat un nou guvern, din care demnitarul nu mai făcea parte", arată DNA.
"Din suma pe care ar fi primit-o în modul descris mai sus, inculpatul ar fi remis 800.000 USD în folosul demnitarului, prin plata parţială a datoriei pe care demnitarul ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 - 2008. Diferenţa din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului şi al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parţial de autorităţile judiciare din Austria", mai menţionează procurorii.
DNA informează că s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor cu privire la Marius-Dorin Marian, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită, întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaţionale care îl vizează pe acesta.
De asemenea, arată procurorii, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la ceilalţi participanţi la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi cu privire la alte posibile infracţiuni prin care a fost plătită diferenţa până la suma datorată de demnitar către firma de consultanţă.
"Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea sumei de 830.000 euro de la inculpat, precum şi a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision. În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în Bucureşti evaluate la suma de 782.500 euro, precum şi un cont bancar deschis la o bancă din Austria", menţionează anchetatorii.
Totodată, arată DNA, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 euro şi 1.300.000 USD, respectiv a sumei de 2.600.000 euro de la două companii offshore implicate în săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Pentru stabilirea situaţiei de fapt şi pentru identificarea bunurilor sechestrate, procurorii DNA au cooperat cu autorităţile judiciare din Austria, Elveţia şi Israel.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.
În luna noiembrie 2018, DNA a anunţat că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3189 / 4749 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...