ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DNA: Om de afaceri trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită în dosarul lui Tăriceanu

13 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, pe 18 iunie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marius-Dorin Marian, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului, şi Petru Berteanu, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, în partea din dosarul Microsoft în care Senatul a respins, la începutul lunii iunie, cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.

 
 
Un om de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de complicitate la luare de mită, după ce l-ar fi ajutat pe fostul preşedinte al Senatului Călin-Popescu Tăriceanu să primească foloase materiale de la reprezentanţii unei companii străine din domeniul IT.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis vineri AGERPRES, în cauza mediatizată prin comunicatul din data de 18 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.


Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, pe 18 iunie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marius-Dorin Marian, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului, şi Petru Berteanu, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, în partea din dosarul Microsoft în care Senatul a respins, la începutul lunii iunie, cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că omul de afaceri ar fi ajutat un înalt demnitar să pretindă şi să primească foloase materiale, în perioada aprilie 2007 - 25 noiembrie 2008, de la reprezentanţii unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licenţe IT.

"Ajutorul ar fi constat atât în intermedierea realizării înţelegerii dintre demnitarul român şi reprezentanţii companiei străine cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiţionale, precum şi în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului", se precizează în comunicat.

Conform anchetatorilor, în baza acestei înţelegeri, omul de afaceri ar fi primit suma de 2.581.519 USD prin intermediul unei societăţi offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate. "Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauza că a fost instalat un nou guvern, din care demnitarul nu mai făcea parte", arată DNA.

"Din suma pe care ar fi primit-o în modul descris mai sus, inculpatul ar fi remis 800.000 USD în folosul demnitarului, prin plata parţială a datoriei pe care demnitarul ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 - 2008. Diferenţa din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului şi al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parţial de autorităţile judiciare din Austria", mai menţionează procurorii.

DNA informează că s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor cu privire la Marius-Dorin Marian, la data faptei şef al cancelariei prim-ministrului, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită, întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaţionale care îl vizează pe acesta.

De asemenea, arată procurorii, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la ceilalţi participanţi la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi cu privire la alte posibile infracţiuni prin care a fost plătită diferenţa până la suma datorată de demnitar către firma de consultanţă.

"Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea sumei de 830.000 euro de la inculpat, precum şi a sumei de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision. În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în Bucureşti evaluate la suma de 782.500 euro, precum şi un cont bancar deschis la o bancă din Austria", menţionează anchetatorii.

Totodată, arată DNA, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 euro şi 1.300.000 USD, respectiv a sumei de 2.600.000 euro de la două companii offshore implicate în săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Pentru stabilirea situaţiei de fapt şi pentru identificarea bunurilor sechestrate, procurorii DNA au cooperat cu autorităţile judiciare din Austria, Elveţia şi Israel.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.

În luna noiembrie 2018, DNA a anunţat că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2891 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...